Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο εγκρίνεται η χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του νέου σωφρονιστικού συγκροτήματος, που αφορά στη μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης από τον Κορυδαλλό στον Ασπρόπυργο καθορίζονται χρήσεις γης και περιορισμοί δόμησης, ενώ παράλληλα περιλαμβάνεται και η περιβαλλοντική του έγκριση.
Αυτό αποτελεί ένα ακόμα «βήμα» στην ωρίμανση της διαγωνιστικής διαδικασίας που ήδη «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ (μονάδα PPF).
Το έργο θα γίνει με ΣΔΙΤ και έχει προϋπολογισμό 617,18 εκατ. ευρώ (άρα κοντά στα 765 εκατ. με ΦΠΑ), ενώ η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 30 έτη. Για το έργο είχαν δείξει ενδιαφέρον οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος (πλέον Metlen). Η υποβολή οικονομικών προσφορών αναμένεται την Άνοιξη του 2025.
Φυλακές Ασπροπύργου: Τι προβλέπει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο
Βάσει του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), που συνέταξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το νέο Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) στον Ασπρόπυργο αναπτύσσεται σε ακίνητο του δημοσίου, έκτασης 103.022,28 τ.μ., σε δύο ζώνες, μία για τις εγκαταστάσεις κράτησης και μία για τις υπηρεσίες μεταγωγών.
Καθορίζεται ζώνη πέραν της εξωτερικής περίφραξης των εγκαταστάσεων, σε απόσταση 500 μέτρων από αυτές για λόγους ασφαλείας και αποτελεσματικής περιμετρικής φύλαξής τους και εντός αυτής απαγορεύεται κάθε δυνατότητα ή χρήση ή έργο που θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
Προβλέπεται η δημιουργία οδού ασφαλείας περιμετρικά των εξωτερικών ορίων των εγκαταστάσεων, πλάτους 10 μέτρων και επιβάλλεται η δημιουργία δευτερεύουσας όδευσης διαφυγής.
Το έργο θα περιλαμβάνει, εκτός από σωφρονιστικές εγκαταστάσεις, χώρους εκπαίδευσης, υγειονομικές δομές, θρησκευτικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους συνάθροισης κοινού/συνεδριακά κέντρα και περιοχές στάθμευσης.
Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη είναι 35%, ο συντελεστής δόμησης 0,6 και τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη, για τα κτίρια, τα 9 μέτρα και για τις υποδομές ασφάλειας, παρατήρησης και ελέγχου τα 14 μέτρα.
Επίσης, καθορίζεται Ζώνη πέραν της εξωτερικής περίφραξης των εγκαταστάσεων, σε απόσταση 500 μ. από αυτές, για λόγους ασφάλειας και αποτελεσματικής περιμετρικής φύλαξής τους.
Η Ζώνη καθορίζεται σε αντιστοιχία με τη Γ Ζώνη Ασφαλείας του Κανονισμού Καταστημάτων Κράτησης και εντός της απαγορεύεται κάθε δυνατότητα δόμησης και κάθε χρήση ή έργο που δύναται να επηρεάσει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
Επιτρέπεται η δημιουργία οδού ασφαλείας περιμετρικά των εξωτερικών ορίων των εγκαταστάσεων του ΕΠΣ, πλάτους 10 μέτρων, με δυνατότητα προσαρμογής της κατά το στάδιο κατασκευής, λόγω γεωλογικών δεδομένων ή εφόσον αυτό αιτιολογημένα εξυπηρετεί τις εγκαταστάσεις.
Επιβάλλεται η δημιουργία δευτερεύουσας όδευσης διαφυγής, κατά προτεραιότητα στη νοτιοδυτική πλευρά της περιοχής επέμβασης, με βάση μελέτη που θα εγκριθεί αρμοδίως.
Επίσης, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την εξασφάλιση και προώθηση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την μετακίνηση προς και από το ΔΣΣΑ. Ειδικότερα, η μετακίνηση του προσωπικού του ΔΣΣΑ να είναι δυνατή μέσω υπηρεσιακών ή ιδιωτικής χρήσης επιβατικών οχημάτων ή με συνδυασμένη χρήση του προαστιακού σιδηροδρόμου και τοπικής λεωφορειακής γραμμής από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Μαγούλας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής (ΟΑΣΑ). Η χωροθέτηση των προβλεπόμενων έργων και δραστηριοτήτων εντός της περιοχής επέμβασης θα πρέπει να μην παρεμποδίζει την εκπλήρωση του έργου της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή.
Επιπρόσθετα, κατά την εξειδίκευση του σχεδίου ανάπτυξης του ΕΠΣ, πρέπει:
Να εφαρμοστούν οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και να επιλεχθούν κατάλληλα δομικά υλικά για την ενσωμάτωση των αρχών της αειφόρου/πράσινης δόμησης, τόσο στα νέα κτίρια όσο και στην τυχόν ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος του ακινήτου.
Σε κάθε κτιριακή μονάδα να ενσωματωθούν μέτρα ελαχιστοποίησης του ενεργειακού αποτυπώματος μέσω κατάλληλου συνδυασμού παθητικής (βιοκλιματικός σχεδιασμός, μονώσεις, ψυχρά υλικά, σκιάσεις κ.ά.) και ενεργητικής (εξοπλισμός υψηλής απόδοσης, «έξυπνο» σύστημα ενεργειακής διαχείρισης στα μεγάλα κτίρια, δυνατότητα χρήσης φυσικού αέρα στα συστήματα κλιματισμού, αποδοτικά συστήματα φωτισμού κ.ά.) μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.
Να εφαρμοστούν οι βέλτιστες τεχνικές στα συστήματα θέρμανσης, κλιματισμού, αερισμού κ.λπ., προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές αερίων ρύπων.
Να προωθηθεί η χρήση Ενεργειακών Συστημάτων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Να επιδιωχθεί ο περιορισμός των σκληρών επιφανειών στον περιβάλλοντα χώρο του ακινήτου, στις ελάχιστες απαιτούμενες για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των εγκαταστάσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο εφαρμογής του ΕΠΣ.
Να εφαρμοστούν τεχνικές επίστρωσης των ακάλυπτων επιφανειών φιλικές στο περιβάλλον για τη μείωση των επιφανειακών απορροών και τη βελτίωση της αισθητικής του χώρου.
Η κατανάλωση νερού να είναι πλήρως εξορθολογισμένη, με τη χρήση βέλτιστων τεχνικών.
Να προβλεφθεί η χωροθέτηση, εντός του ακινήτου, σημείου συλλογής στερεών αποβλήτων («Γωνιά Ανακύκλωσης»).
Ολα αυτα που θελουν να γινουν ταιριαζουν αναμεταξυ τους ;;; Θα μου πειτε τι γινεται σωστα στην ελλαδα ; Το μονο σωστο που κανουν και ξερουν να γεμιζουν τις τσεπες τους χρημα