Για να μπει ένα τέλος στην ηγεμονία του δολαρίου δεν χρειάζεται ένα κοινό ανταγωνιστικό νόμισμα, αλλά μια σειρά από εθνικά νομίσματα, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο του Ρόναλντ Ρίγκαν και διάσημο Αμερικανό οικονομολόγο και συγγραφέα, Δρ Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς.
Οι επικριτές της αποδολαριοποίησης υποστηρίζουν ότι δεν έχει αναδειχθεί καμία βιώσιμη εναλλακτική λύση στο δολάριο ως σημαντικό αποθεματικό νόμισμα. Υποστηρίζουν επίσης ότι η κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου είναι πιθανό να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον. «Έχουν δίκιο;» αναρωτιέται το sputnikglobe.com.
«Το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα είναι η κύρια βάση της ισχύος των ΗΠΑ. Σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μπορούν πάντα να χρηματοδοτούν το χρέος τους, επειδή το χρέος των ΗΠΑ είναι τα αποθέματα των ξένων κεντρικών τραπεζών. Καθώς το χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τα αποθεματικά των ξένων κεντρικών τραπεζών», σημειώνει ο Ρόμπερτς, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής Οικονομίας.
«Επιπλέον, το δολάριο δίνει επίσης στις ΗΠΑ τον έλεγχο του συστήματος εκκαθάρισης και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων», πρόσθεσε ο Αμερικανός και τόνισε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αμερικανικό νόμισμα είναι τόσο σημαντικό για την Ουάσιγκτον. Άλλες χώρες προσπαθούν να πουλήσουν στις ΗΠΑ για να αποκτήσουν δολάρια για αποθεματικά της κεντρικής τους τράπεζας».
Στη συνέχεια, τα αμερικανικά νομίσματα από τις εξαγωγές μετατρέπονται σε ομόλογα των ΗΠΑ που πληρώνουν τόκους, ενώ χρησιμεύουν ως αποθεματικά για τις κεντρικές τράπεζες.
Η σημασία του εθνικού νομίσματος
Αλλά, όπως διερωτάται ξανά το άρθρο του sputnikglobe, χρειάζονται πραγματικά οι χώρες αμερικανικά δολάρια για να διατηρήσουν τα εθνικά τους αποθέματα;
Η «ακινητοποίηση» των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και η απόφαση της Ουάσιγκτον να κλέψει αυτά τα χρήματα έθεσε σοβαρά ερωτήματα χρηματοοικονομικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο.
«Σήμερα δεν υπάρχει ανάγκη για αποθεματικό νόμισμα», υποστηρίζει ο Δρ Ρόμπερτς. «Οι χώρες πρέπει να συναλλάσσονται με τα δικά τους νομίσματα. Αυτό δίνει σε κάθε χώρα κίνητρο να διατηρήσει ένα ισχυρό νόμισμα».
Ο οικονομολόγος εξήγησε ότι το αμερικανικό δολάριο έγινε το αποθεματικό νόμισμα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι επειδή ήταν εγγενώς απαραίτητο, αλλά επειδή όλα τα άλλα βιομηχανικά έθνη είχαν καταστραφεί.
«Δεδομένου ότι η κυριαρχία του δολαρίου προήλθε αρχικά από την ευκολία, θα ήταν λογικό για τους παγκόσμιους παίκτες να υιοθετήσουν άλλα νομίσματα για τον ίδιο λόγο, ειδικά τώρα που το δολάριο έχει γίνει όπλο», υποστήριξε ο Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς.
Και επεσήμανε κάτι πολύ σημαντικό: «Εστιάζοντας στα δικά τους νομίσματα, οι χώρες θα έχουν περισσότερο περιθώριο ελιγμών στη χρηματοδότηση του δικού τους χρέους. Εάν μια χώρα έχει το δικό της νόμισμα και εκφράσει ή μετατρέψει το χρέος της στο νόμισμά της, μπορεί πάντα να εξαγοράσει το χρέος της τυπώνοντας χρήματα για να το εξοφλήσει».
Οι BRICS ως αιχμή του δόρατος στην αποδολαριοποίηση
Η ομάδα BRICS+ χρησιμοποιεί τώρα όλο και περισσότερο τα εθνικά νομίσματα για το εμπόριο και τις επενδύσεις εντός του μπλοκ. Οι χώρες που ανήκουν στην BRICS+ αντιπροσωπεύουν συλλογικά περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, κάτι που μεταφράζεται στο 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, μια τεράστια και σημαντική αγορά.
Η ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών διαθέτει μεγάλο βιομηχανικό δυναμικό, τεχνική εξειδίκευση, προηγμένες τεχνολογίες και άφθονους φυσικούς πόρους.
«Κατά τη γνώμη μου οι BRICS δεν πρέπει να ανησυχούν για τις πωλήσεις στη Δύση. Αντίθετα, θα πρέπει να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους, κάτι το οποίο έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Ο κόσμος είναι έτοιμος για ένα σύστημα που δεν θα χρησιμοποιείται σαν όπλο», υποστήριξε ο Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) δεν στοχεύουν εναντίον κανενός τρίτου μέρους, ενώ η Μόσχα είναι ανοικτή στο ότι η Δύση μπορεί να ενταχθεί, αλλά υπό τους όρους της ισότητας όλων των μελών και της δικαιοσύνης των κοινών κανόνων.
«Όμως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι εχθρικοί προς τους BRICS επειδή δεν έχουν την ικανότητα να τους ελέγχουν», σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο.
«Οι BRICS είναι ένα σύστημα έξω από τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της Δύσης. Είναι ένας τρόπος για τις χώρες να ξεφύγουν από τη Δύση και τη χειραγώγησή της», κατέληξε.
Με τη διαφορα οτι ολος ο πλανητης χρωσταει δις σε δολαρια και το ΔΝΤ βρισκεται στις ΗΠΑ. Πρωτα πληρωνεις και μετα το εκθρονιζεις . Πρωτα πληρωνεις το δανειο και μετα αλλαζεις τραπεζα. Θα επρεπε εσεις οι αντιαμερικανοι Ελληναρες να το γνωριζατε αυτο. Τοσα σπιτια χανετε καθε μερα απο αυτες. Μη συγκρινεστε με τις υπερδυναμεις Ρωσια,Βραζιλια,Ινδια κλπ. Αυτοι χρωστανε ελαχιστα σε δολαρια.