Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, ουσιαστικά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ κορονοϊού και γρίπης, καθώς τα συνήθη συμπτώματα της δεύτερης είναι πονοκέφαλος, πονόλαιμος και καταρροή, τα ίδια δηλαδή με εκείνα του κορονοϊού.
Αν και η γρίπη προκαλείται από διαφορετικό στέλεχος ιού από αυτό του κορονοϊού, προκαλεί υψηλό πυρετό, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, πονόλαιμο, καταρροή και κόπωση – όπως και οι περισσότεροι κορονοϊοί.
Τα άτομα με Covid-19, από την άλλη, υποφέρουν από αναπνευστικά συμπτώματα που προκαλούν βήχα, δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετό, ενώ μπορεί να προκληθεί πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατος.
Βουλωμένη μύτη ή απώλεια όσφρησης;
Ένα πρωτό στοιχείο που διακρίνει τον κορονοϊό από την κοινή γρίπη είναι η απώλεια όσφρησης.
Ευρωπαίοι ερευνητές, των οποίων η μελέτη δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό Rhinology, διαπίστωσαν ότι όταν οι ασθενείς με Covid-19 χάνουν την όσφρησή τους, αυτό τείνει να γίνεται ξαφνικά και η απώλεια να είναι σοβαρή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, δεν έχουν βουλωμένη μύτη ή καταρροή, αλλά μπορούν ακόμα να αναπνέουν «ελεύθερα».
Απώλεια γεύσης
Ένα άλλο στοιχείο που ξεχωρίζει τον κορονοϊό από τη γρίπη είναι η πλήρης απώλεια γεύσης που προκαλείται και η οποία παίζει μεγάλο ρόλο στην ικανότητα διάκρισης των γεύσεων. Οι ασθενείς με κορονοϊό που έχασαν τη γεύση τους, δεν μπορούσαν να διακρίνουν το πικρό από το γλυκό.
Πότε ξεκινούν τα συμπτώματα
Μια τρίτη διαφορά που εντοπίζεται αφορά το πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα.
Στους περισσότερους τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως κορυφώνονται μέσα σε μία ή δύο ημέρες μετά τη μόλυνση, ενώ ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει σημάδια κορονοϊού από δύο έως και 14 ημέρες μετά την έκθεση.
Και στις δύο περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να αρχίσει να μεταδίδει τον ιό τουλάχιστον μία ημέρα (και μερικές φορές περισσότερο) πριν από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων, όμως η διάρκεια της μόλυνσης σε ασθενείς με κορονοϊό είναι μεγαλύτερη.
* Η1Ν1 = Συνδυασμος συμπτωματων γριππης, γαστρεντεριτιδος και λοιπων, που δεν θυμαμαι! Την περασα! Βαρβατα! Και μακρυα, απο νοσοκομεια! Μονο με αντιβιωση και τα πρακτικα της γιαγιας!
* Ατυπη πνευμονια (Την θυμοσαστε;) = Συμπτωματα, ομοια με αυτα του “Κοροιδοιου”! Την περασα! Δουλευοντας! Με υψηλο 10ημερο τουλαχιστον πυρετο, ασταματητο ξηρο βηχα, εντονοτατη δυσπνοια, οξυμενη οσφρηση,
ριγη, πονοκεφαλο, κοπωση, κ.α.! Θα την χαρακτηριζα, ως μιας βαρυτερης μορφης, σπαστικη βρογχιτιδα! Και παρ’ ολα αυτα οι εξετασεις μου, οπως το οξυγονο και τα σχετικα, στα οποια με υπεβαλλαν στο νοσοκομειο “Σωτηρια”, ηταν αψογες! Η κατασταση αντιμετωπιστηκε, παιρνοντας καιρο, με ισχυρη αντιβιωση και σιροπια, τα οποια ομως δεν προσεφεραν και πολλα! Ωσπου αποφασισα να την συνδραμω, με τα πρακτικα! Και τοτε, συνηλθα!
* Ατυπη πνευμονια = Σε ιατρικο οδηγο διαβασα, οτι χαρακτηριζεται ετσι, διοτι δεν παρουσιαζει τα τυπικα χαρακτηριστικα, της πνευμονιας!
Και στο διαδικτυο διαβαζω, το εξης: “Η πνευμονία διακρίνεται σε τυπική και άτυπη. Τυπική είναι η πνευμονία που προκαλείται από βακτήρια, ενώ η άτυπη προκαλείται και από άλλους μικροβιακούς παράγοντες, όπως μυκοπλάσματα, ιούς, μύκητες, παράσιτα”!
Υ.γ. Μετα απ’ ολα τα παραπανω και δεδομενης της προσωπικης εμπειριας, τεινω να πιστεψω οτι ο “Κοροιδοιος”, ειναι ενας συνδυασμος των πιο πανω περιγραφομενων συμπτωματων, συν ολων των λοιπων γνωστων και συνηθισμενων!