Μάλλον αυτό δεν το περίμενες, αλλά αντίθετα με άλλα φυσικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα πυρκαγιά ή πλημμύρα, το αυτοκίνητό σου μπορεί να σε προστατεύσει από τους κεραυνούς!
Και επειδή τα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα γίνονται ολοένα και πιο έντονα, με τελευταίο επεισόδιο την Τρίτη που καταγράφηκαν πάνω από 14.000 κεραυνοί, καλό είναι να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και τι πρέπει να μην κάνεις, αν βρίσκεσαι έξω σε περίπτωση κεραυνών.
Αν το αυτοκίνητό σου είναι από μέταλλο και η οροφή του, κλείνεσαι μέσα. Σφραγίζεις το καταφύγιό σου. Κλείνεις παράθυρα, ώστε να μην μπορεί να περάσει ο κεραυνός στο εσωτερικό. Αποφεύγεις να παρκάρεις κάτω από δέντρο ή μετασχηματιστή. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βρεις καταφύγιο μέσα ή κάτω από ένα ανθεκτικό κτίριο. Ανάβεις τα φώτα κινδύνου και σβήνεις τη μηχανή.
Δεν αγγίζεις κανένα μεταλλικό ή ηλεκτρικό εξάρτημα, ούτε χρησιμοποιείς το τηλέφωνο, ακόμα και αν δεν είναι συνδεδεμένο με το αυτοκίνητο. Δεν αγγίζεις το ραδιόφωνο, τα πεντάλ των ποδιών, τις λαβές των θυρών ή το τιμόνι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγεις από το αυτοκίνητο, για παράδειγμα να καθαρίσεις το παρμπρίζ αν ρίχνει χαλάζι, γιατί μπορεί να χτυπηθείς από κεραυνό. Μόνο αφού περάσει η καταιγίδα, μπορείς να βγεις. Και πριν το κάνεις, άσε αρκετό χρόνο να περάσει, γιατί η αστραπή μπορεί να χτυπήσει την ίδια θέση δύο φορές!
Αν ο κεραυνός είναι πολύ κοντά σου και το αισθανθείς στο δέρμα σου ή στις άκρες των μαλλιών σου, είναι πιο ασφαλές να καθίσεις οκλαδόν και να κλείσεις με δύναμη τα αυτιά σου, για να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα απώλειας ακοής.
Οι κεραυνοί, που παρατηρούνται συνήθως κατά τη διάρκεια καταιγίδας, αποτελούν παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία θανάτου από καιρικά φαινόμενα μετά τις πλημμύρες. Την Τρίτη στην κακοκαιρία που χτύπησε τη δυτική Ελλάδα, δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από χτύπημα κεραυνών, στην Πελοπόννησο. Εκτός από τραυματισμούς, κάθε χρόνο, οι κεραυνοί προκαλούν δασικές πυρκαγιές σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Βόρεια Πίνδο, ενώ παράλληλα οδηγούν στον θάνατο οικόσιτων ζώων στην ύπαιθρο.
Όλες οι καταιγίδες είναι δυνητικά επικίνδυνες καθώς παράγουν κεραυνούς σε μεγάλη ακτίνα, ακόμη και 15 χλμ. μακριά από τον πυρήνα ενός καταιγιδοφόρου νέφους. Αν ξέρεις τι είναι ασφαλές να κάνεις και τι πρέπει να αποφύγεις, δε χρειάζεται να πανικοβληθείς. Και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σε απασχολήσει εκείνη τη στιγμή, την ώρα της καταιγίδας, είναι αν θα προκληθεί ζημιά στο αυτοκίνητό σου.