Η τουρκική πολεμική αεροπορία προσπάθησε να αμαυρώσει την συμμετοχή ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην παρέλαση για την ανεξαρτησία της νήσου χθες 01 Οκτωβρίου 2018, με «πολεμικού τύπου» επιχείρηση απομόνωσης του κυπριακού FIR , αλλά νικήθηκε κατά κράτος από την ΠΑ.
Τα τουρκικά F-16 προσπάθησαν να «στήσουν παγίδα» στα ελληνικά αεροσκάφη F-16 δυτικά της Πάφου με στόχο την απαγόρευση διέλευσης τους από την Λευκωσία την ώρα της παρέλασης των πεζοπόρων τμημάτων, ως συμβολική κίνηση έμπρακτης «συμπαράστασης» της Ελλάδος στην μεγαλόνησο.
Τα ελληνικά αεροσκάφη γνώριζαν ότι οι Τούρκοι θα αποτολμούσαν μια τέτοια ενέργεια, μιας και πέρυσι την ίδια μέρα τα ελληνικά μαχητικά διήλθαν στην ίδια περιοχή «αβρόχοις ποσίν», αιφνιδιάζοντας πλήρως την ΤΗΚ, αναφέρει το militaire.
Φέτος, έξι ελληνικά μαχητικά F-16 ‘έπαιξαν άμυνα ανοίγοντας παράλληλα με έξυπνο τρόπο την δίοδο σε άλλα ελληνικά μαχητικά να διέλθουν πάνω από την Λευκωσία, εμψυχώνοντας τους Κύπριους αδελφούς μας, και «ξεφτιλίζοντας» την όλη τουρκική επιχείρηση, ενώ παράλληλα προκάλεσαν σοκ στην ηγεσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία θα παρακολουθούσε λογικά τα τεκταινόμενα που ελάμβαναν χώρα κοντά στον εναέριο χώρο της Κύπρου.
Σύμφωνα με ειδικούς αμυντικούς αναλυτές όμως, μόνο τυχαία δεν ήταν η συγκεκριμένη κίνηση της τουρκικής αεροπορίας στην Κύπρο, καθώς εντάσσεται σαφώς στο γενικότερο πλαίσιο προκλήσεων και ψυχολογικού πολέμου των Τούρκων, από τον Έβρο έως την μεγαλόνησο.
Στην απευκταία περίπτωση που θα είχαμε εμπλοκή σε Αιγαίο και Κύπρο, οι τουρκικές δυνάμεις που θα χρησιμοποιούνταν, θα ήταν σαφώς πολλαπλάσιες του μεγέθους του οποιουδήποτε στόχου ως πάγια τακτική τους.
Εάν για παράδειγμα, στόχος είναι η κατάληψη ενός μεγάλου νησιού (σαν την Κύπρο), τότε οι Τούρκοι θα απέστελναν πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις με στόχο την δημιουργία τοπικής υπεροχής.
Σε κάθε περίπτωση όμως η Τουρκία θα δέσμευε σημαντικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις.
Το ίδιο έπραξαν και χθες σε «μικρογραφία” δοκιμάζοντας την ελληνική αντίδραση και την δική τους ικανότητα να πράξουν κάτι τέτοιο με δυσάρεστη κατάληξη.
Η τακτική κατάληψης ενός νησιού, μεγάλου ή μικρού, αποτελεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, με προκαθορισμένα επιχειρησιακά βήματα: όπως, αεροπορικός και ναυτικός αποκλεισμός, αεραποβάσεις για τη δημιουργία προγεφυρωμάτων και την εκτέλεση καταδρομικών επιχειρήσεων στα μετόπισθεν των φίλιων δυνάμεων και τέλος απόβαση στρατευμάτων επί της ακτής για την κατάληψη του νησιού.
Με ποιο τρόπο και με ποια συχνότητα θα εφαρμοστούν όμως, όλα αυτά τα στάδια, εναπόκειται στην κρίση του επιτιθέμενου, αναλόγως με το δόγμα που έχει υιοθετήσει .
Χθες η ανωτάτη ηγεσία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έκρινε ότι έπρεπε να προκαλέσει επεισόδιο στον κυπριακό εναέριο χώρο, με στόχο την δοκιμή «εξουδετέρωσης” εκτός όλων των άλλων και του δόγματος ενιαίου μετώπου Ελλάδος και Κύπρου.
Ο αεροπορικός αποκλεισμός πρακτικά σημαίνει τοπική αεροπορική υπεροχή, υπέρ των εχθρικών δυνάμεων, δηλαδή αδυναμία των φίλιων αεροπορικών δυνάμεων να συνδράμουν σε οποιαδήποτε αμυντική προσπάθεια των φίλιων δυνάμεων .
Ο αεροπορικός αποκλεισμός έχει ως κύριο στόχο την απομόνωση των φίλιων δυνάμεων από κάθε προσπάθεια ενίσχυσης ή ανεφοδιασμού τους.
Όλα όμως εξαρτώνται από την αποκαλούμενη στρατηγική προειδοποίηση που προϋποθέτει άριστα οργανωμένο και συγκροτήμενο δίκτυο πληροφοριών.
Το πρόσφατο παρελθόν και οι προηγούμενες ελληνοτουρκικές κρίσεις έχουν αποδείξει πως οι ελληνικές ΕΔ είχαν έγκαιρη ενημέρωση αναφορικά με τις τουρκικές κινήσεις.
Η ουσία όμως είναι ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυτήν την τακτική, ενώ και στο παρελθόν προσπάθησαν να εφαρμόσουν το ίδιο σενάριο εναέριου αποκλεισμού, σε Χίο και Ψαρά, αλλά και σε άλλα νησιά , απομονώνοντας τα από την ηπειρωτική Ελλάδα από θάλασσα και αέρα .
Την πρακτική αυτή την ενισχύουν οι ίδιοι το τελευταίο διάστημα με την έκδοση πλήθους ΝΟΤΑΜ και NAVTEX , προσπαθώντας να προσδώσουν «νομιμοφάνεια» στα άνομα σχέδια τους.
Σε όλες τις περιπτώσεις όμως η απάντηση της ελληνικής πολεμική αεροπορίας ήταν καταιγιστική και κυρίως «απρόοπτη», προκαλώντας πανικό στο τουρκικό πεντάγωνο.
Οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της 331 Μοίρας της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα, προκάλεσαν πανικό σε όλους τους συμμετέχοντες με τις δυνατότητες και την μαχητικής τους αξία, αναχαιτίζοντας το καλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, το αμερικανικό F-22 Raptor.
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΕΛΗΝΙΚΑ ΓΕΡΑΚΙΑ!!! ΕΙΝΑΙ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΟΙ!!!! ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!! ΕΙΣΤΕ ΡΕΖΙΛΙΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ!!