«Περίπου είκοσι άνθρωποι» σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή σε επίθεση εναντίον αγοράς που διέπραξαν «άγνωστοι ένοπλοι» στο ανατολικό τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.
«Περί τις 12:00 (τοπική ώρα· 15:00 ώρα Ελλάδας), άγνωστοι ένοπλοι εισέβαλαν σε αγορά βοοειδών στο Ναμούνγκου, χωριό στον δήμο Φαντά Νγκουρμά, κι επιτέθηκαν στους πολίτες», ανέφερε ο περιφερειάρχης, ο συνταγματάρχης Σαϊντού Σανού, προσθέτοντας ότι «ο προσωρινός απολογισμός είναι περίπου είκοσι νεκροί και πολλοί τραυματίες».
Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι δράστες «εισέβαλαν στην αγορά με μοτοσικλέτες κι άνοιξαν πυρ εναντίον του κόσμου». «Ο απολογισμός είναι πολύ βαρύς, πάνω από είκοσι νεκροί, και θα γίνει ακόμα πιο βαρύς, διότι οι τραυματίες είναι πολλοί και δεν διακομίστηκαν (σε νοσοκομεία) άμεσα», πρόσθεσε.
Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στην περιφέρεια, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Σανού, που κάλεσε τον πληθυσμό να «επαγρυπνεί» και να «συνεργαστεί στενά με τις δυνάμεις» του στρατού και της αστυνομίας που αναπτύχθηκαν.
Η επίθεση ήταν παρόμοια με εκείνη σε άλλη αγορά βοοειδών, επίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου τριάντα ανθρώπους στα τέλη του Μαΐου.
Το ανατολικό και το βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο είναι οι περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο από ωμότητες ομάδων τζιχαντιστών. Πάνω από 1.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στους τομείς αυτούς τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Μπουρκίνα Φάσο, αντιμέτωπες με μεγάλες υλικές ελλείψεις, χωρίς επαρκή εκπαίδευση, μοιάζουν να αδυνατούν να αναχαιτίσουν τις τζιχαντιστικές επιθέσεις, παρά τη βοήθεια από ξένες δυνάμεις, ειδικά τη Γαλλία, που έχει αναπτύξει περίπου 5.100 άνδρες στην περιοχή του Σαχέλ στο πλαίσιο της αντιτζιχαντιστικής επιχείρησης Μπαρχάν.
Οι ενέργειες των τζιχαντιστών, που συχνά μοιάζουν να έχουν σκοπό να ανακινήσουν εντάσεις μεταξύ φυλών και κοινοτήτων, στο κεντρικό τμήμα του Σαχέλ, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 4.000 ανθρώπους στο Μαλί, στον Νίγηρα και στην Μπουρκίνα Φάσο το 2019, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.