Έφτασε σε σπίτια του οικισμού η φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής – Κάηκε πυροσβεστικό όχημα

Κοινοποίηση:
Στιγμιότυπο οθόνης (15354)

Η κατάσταση που επικρατεί στον Βαρνάβα Αττικής είναι εξαιρετικά σοβαρή, καθώς η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή όχι μόνο παραμένει ανεξέλεγκτη, αλλά έχει επίσης «σπάσει» σε δύο διαφορετικά πύρινα μέτωπα. Το πρώτο μέτωπο κατευθύνεται προς το Καπανδρίτι, ενώ το δεύτερο κινείται προς τον Μαραθώνα. Αυτή η δραματική εξέλιξη έχει προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα που επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή.

 

Ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα που προκύπτουν από την πυρκαγιά είναι οι πυκνοί μαύροι καπνοί που έχουν καλύψει τον αττικό ουρανό. Οι επιπτώσεις της εισπνοής αυτού του καπνού είναι ήδη ορατές, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι δύο άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» με αναπνευστικά προβλήματα. Το νοσοκομείο αυτό έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού από νωρίς, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών.

Επιπλέον, οι δυνάμεις της ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος) χρειάστηκε να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν τουλάχιστον 10 πολίτες από την περιοχή του Βαρνάβα. Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για άμεση δράση προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων.

Παράλληλα, πληροφορίες από το MEGA αναφέρουν πως στη φωτιά του Βαρνάβα εγκλωβίστηκε και κάηκε ολοσχερώς ένα όχημα της Πυροσβεστικής, με τους επιβαίνοντες στο όχημα να έχουν βγει, ευτυχώς, εγκαίρως από αυτό και είναι σώοι.

Η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι κοντά στον Βαρνάβα, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα έφτασε στα πρώτα σπίτια του οικισμού, όπου μέχρι πριν από λίγη ώρα επιχειρούσαν 210 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 10 πεζοπόρα, 11 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.

«Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Βασίλης Κικίλιας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Μέγαρα έχει περιοριστεί και οι δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν. Μισή ώρα μετά, εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο Βαρνάβα με ριπές ανέμων οκτώ μποφόρ. Εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112. Η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα. Οι φλόγες ξεπερνούν τα 25 μέτρα! Από αέρος επιχειρούν 19 εναέρια μέσα. Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να ακολουθούν υποχρεωτικά τις οδηγίες των αρχών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλης Βαθρακογιάννης στην έκτακτη ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος.
Σύμφωνα, εξάλλου, με την Αντιπεριφεριάρχη Ανατολικής Αττικής, Βασιλική Καβαλλάρη, στις 6 το απόγευμα στο Καπανδρίτι έχει συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου, για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η φωτιά καίει ανάμεσα σε σπίτια. Δεν γνωρίζουμε ακόμη και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να απεγκλωβίσουμε έναν άνθρωπο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Καβαλλάρη.

 

Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά στα Μέγαρα

Την ίδια ώρα, η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Νέο Μάζι Μεγάρων είναι σε ύφεση από τις 5 το απόγευμα, με 68 πυροσβέστες να εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή, με δύο ομάδες πεζοπόρου της 1ης ΕΜΟΔΕ, 18 οχήματα, ενώ ρίψεις εξακολουθούν να πραγματοποιούν πέντε αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

«Η φωτιά είναι υπό μερικό έλεγχο. Η Πυροσβεστική προσπαθεί να αποφύγει τυχόν αναζωπυρώσεις. Πληροφορίες από τον αντιπεριφερειάρχη λένε ότι έχουν καεί τέσσερα σπίτια στο Νέο Μάζι», δήλωσε σχετικά στο OPEN ο δήμαρχος Μεγαρέων, Παναγιώτης Μαργέτης.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο δυνατός αέρας θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το βράδυ στην Αττική, γεγονός που δυσκολεύει πολύ το έργο της κατάσβεσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: