Έχεις πρόβλημα μνήμης; Αυτό είναι το λαχανικό που θα σε… σώσει

Κοινοποίηση:
laxanika

Το κουνουπίδι είναι το λαχανικό με πολλά θρεπτικά συστατικά το οποίο βελτιώνει σημαντικά τη μνήμη μας. Ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών και είναι φυσικά πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες της οικογένειας Β.

Ενισχύει και βελτιώνει την συγκέντρωση καθώς περιέχει χολίνη, απαραίτητη για την βελτιώση στην μάθηση και την μνήμη.Επιπλέον η χολίνη μετέχει στην διατήρησει της δομή της κυτταρικής μεμβράνης και την σύνθεση των νευροδιαβιβαστών.

Δες γιατί πρέπει να τρως πολύ κουνουπίδι:

Το κουνουπίδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, στοιχεία σημαντικά για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, τη διατήρηση της υγείας της πεπτικής οδού και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές φυτικές ίνες μπορεί, επίσης, να συμβάλουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και της φλεγμονής. Έτσι, η κατανάλωση κουνουπιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με τη φλεγμονή όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, ο καρκίνος και η παχυσαρκία.

Η πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες έχει σχετιστεί με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης, διαβήτη, παχυσαρκίας και ορισμένων γαστρεντερικών παθήσεων. Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών φαίνεται πως βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ενισχύει την απώλεια βάρους στους πάσχοντες από παχυσαρκία.

Το κουνουπίδι περιέχει αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην πρόληψη των κυτταρικών μεταλλάξεων και μειώνουν το οξειδωτικό στρες από τις ελεύθερες ρίζες. Ένα από αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι το I3C που βρίσκεται συχνά στα σταυρανθή λαχανικά και έχει αποδειχθεί πως μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του αναπαραγωγικού συστήματος σε άνδρες και γυναίκες. Τα προηγούμενα 30 χρόνια, η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική ένωση σουλφοραφάνη βοηθά στην καταπολέμηση διαφορετικών τύπων καρκίνου, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι μπορεί να καταστείλει το ένζυμο ιστόνο δεακετυλάση (HDAC), που εμπλέκεται στην εξέλιξη των καρκινικών κυττάρων. Οι επιστήμονες μελετούν τη σουλφοραφάνη για να διαπιστώσουν αν μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει τον καρκίνο και έως τώρα τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα για το μελάνωμα, τον καρκίνο του οισοφάγου, του προστάτη και του παγκρέατος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: