Έχει μολυνθεί ο υπολογιστής σας με Crypto Miner; Δείτε πώς θα το καταλάβετε

Κοινοποίηση:
crypto-bitcoin-laptop-1

Το Cryptojacking είναι η πράξη κατάληψης των πόρων του hardware ενός ατόμου με την παραβίαση του υπολογιστή με έναν τροποποιημένο κρυπτο-εξορυκτή (Crypto Miner). Βασικά, οι εγκληματίες εγκαθιστούν μια εφαρμογή crypto miner που χρησιμοποιεί το hardware του θύματος προς όφελός τους.

Ευτυχώς, αρκετά σημάδια μπορούν να προδώσουν την παρουσία ενός crypto miner σε ένα σύστημα.

Η εξόρυξη σrypto είναι μια νόμιμη δραστηριότητα και πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αυτή τη διαδρομή, αλλά είναι ακριβή. Οι εγκληματίες σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το υλικό άλλων ανθρώπων για την εξόρυξη crypto για να παρακάμψουν το σχετικό κόστος.

Ενώ η εξόρυξη crypto μπορεί να αποφέρει κέρδη, το κάνει αυξάνοντας δραστικά το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, για να μην αναφέρουμε ότι θα αυξήσει τη φθορά του υλικού. Όλα αυτά έχουν κόστος που μεταφράζεται εύκολα σε συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσει ο καθένας.

Παρακάτω θα δείτε μερικές ενδείξεις ότι μπορεί να κρύβετε έναν crypto miner που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή σας για λογαριασμό κάποιου άλλου.

Τα σημάδια ότι κάποιο Crypto Miner έχει μολύνει τον υπολογιστή σας:

  • Υψηλή χρήση CPU ή GPU
  • Αυξημένος θόρυβος ανεμιστήρα και υπερθέρμανση
  • Μείωση των επιδόσεων
  • Ανεξήγητη δραστηριότητα δικτύου
  • Ο υπολογιστής σας «crashάρει» συχνά
  • Μικρή διάρκεια ζωής της μπαταρίας
  • Άγνωστες διεργασίες στη Διαχείριση εργασιών
  • Αποκλεισμός πρόσβασης σε εργαλεία παρακολούθησης του συστήματος

Υψηλή χρήση CPU ή GPU

Ένα σημάδι ότι ένα σύστημα μπορεί να είναι εκτεθειμένο είναι ότι η CPU ή η GPU (κάρτα γραφικών) λειτουργεί ακόμη και όταν δεν υπάρχει τρέχουσα εργασία. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να υποψιάζονται ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, το αγαπημένο τους παιχνίδι αρχίζει να laggarei, ακόμη και αν στο παρελθόν έτρεχε μια χαρά. Συνήθως μπορείτε να εντοπίσετε τον ένοχο στη Διαχείριση εργασιών των Windows, επειδή θα καταναλώνει πολλούς πόρους.

Αυξημένος θόρυβος ανεμιστήρα και υπερθέρμανση

Όταν μια CPU ή μια GPU εκτελεί εντατικές εργασίες, θερμαίνεται, κάνοντας τους ανεμιστήρες να εργάζονται πιο σκληρά. Εάν δεν κάνετε κάτι που θα απαιτούσε από τους ανεμιστήρες να λειτουργούν με πλήρη ισχύ, μπορεί να ευθύνεται κάποια άλλη διαδικασία. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση μπορεί να γίνει τόσο άσχημη ώστε οι ανεμιστήρες να μην μπορούν καν να συμβαδίσουν και το σύστημα να υπερθερμαίνεται περιοδικά.

Μείωση των επιδόσεων

Τα παιχνίδια δεν είναι τα μόνα που επηρεάζονται από τους Crypto Miners. Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές είναι τόσο επιθετικές που επηρεάζουν ακόμη και απλές δραστηριότητες όπως η περιήγηση στο διαδίκτυο ή η παρακολούθηση μιας ταινίας. Όταν η διαδικασία εξόρυξης χρησιμοποιεί σημαντικούς πόρους του συστήματος, λιγότεροι πόροι είναι διαθέσιμοι για κανονικές εργασίες.

Ανεξήγητη δραστηριότητα δικτύου

Τα Crypto miners επικοινωνούν με εξωτερικούς διακομιστές για τον συντονισμό της διαδικασίας εξόρυξης και την ενημέρωση των συναλλαγών της αλυσίδας μπλοκ, οπότε είναι πιθανό μερικές φορές οι χρήστες να ανακαλύψουν ασυνήθιστη δραστηριότητα δικτύου.

Ο υπολογιστής σας «crashάρει» συχνά

Η πίεση του hardware στα όρια του και η συνεχής υπερθέρμανση του συστήματος μπορεί να επιβαρύνει το λειτουργικό σύστημα, οδηγώντας σε crashes. Αυτή είναι μια πολύ καλή ένδειξη όταν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα.

Μικρή διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Η έντονη χρήση της CPU ή της GPU από το λογισμικό κρυπτοεξόρυξης εξαντλεί τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο σε κινητές συσκευές ή φορητούς υπολογιστές. Αυτός ο τύπος κακόβουλης δραστηριότητας εντοπίζεται ευκολότερα σε συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες.

Άγνωστες διεργασίες στη Διαχείριση εργασιών

Αν δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε κάποιες διεργασίες που εκτελούνται στη Διαχείριση εργασιών των Windows και καταναλώνουν μεγάλο ποσοστό των πόρων του συστήματος, ίσως να θέλετε να ελέγξετε στο διαδίκτυο για να δείτε αν δεν είναι crypto miners μεταμφιεσμένοι σε κανονικές εφαρμογές.

Αποκλεισμός πρόσβασης σε εργαλεία παρακολούθησης του συστήματος

Ένας τρόπος με τον οποίο το κακόβουλο λογισμικό προσπαθεί να παραμείνει μη ανιχνεύσιμο για όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα είναι η απενεργοποίηση της πρόσβασης στο διαχειριστή εργασιών ή σε άλλα εργαλεία παρακολούθησης του συστήματος για να εμποδίσει τον εντοπισμό του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ο ντρογκοιος εξαπλωνεται θα πεθανουμε ΟΥΛΟΙ!

Comments are closed.