Η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ίδια ημέρα της ορκωμοσίας του Τραμπ (20/1) και πριν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεστομίσει μετά την ορκωμοσία του την περίφημη φράση «εξορύξεις, εξορύξεις, εξορύξεις» είχε σπεύσει να ανακοινώσει πανηγυρικά ότι ο αμερικανικός κολοσσός των ορυκτών καυσίμων Chevron εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης, που συνορεύει με τα θαλάσσια οικόπεδα αντίστοιχου διαγωνισμού του 2014.
Μάλιστα, στο σχετικό δελτίο Τύπου υποστηριζόταν ότι πρόκειται για μια «πολύ σημαντική εξέλιξη που εντάσσεται στην εθνική στρατηγική για την ενεργειακή ανεξαρτησία και μείωση του ενεργειακού κόστους, με παράλληλες πρωτοβουλίες για την αυξημένη προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος», χωρίς να μπορεί να εξηγήσει το ΥΠΕΝ πώς χωράνε όλα αυτά και τι σχέση έχουν οι υδρογονάνθρακες με την προστασία του περιβάλλοντος.
Το ζητούμενο, βέβαια, ήταν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να αρχίσουν να γράφουν «σεντόνια» για τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης και να υπονοούν προς τους αναγνώστες ότι λίγο – πολύ η χώρα σώθηκε, οι τιμές της ενέργειας θα πέσουν και η Ελλάδα θα γίνει μεγαλοπαραγωγός χώρα πετρελαίου και φυσικού αερίου ή όπως είναι πιο σωστά ο όρος «ορυκτού αερίου».
Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που δημοσιεύματα που διοχετεύονται από ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν λόγο για τον τεράστιο πλούτο υδρογονανθράκων που διαθέτει η χώρα και για το πώς θα σωθούμε με τις εξορύξεις.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις απίστευτες δηλώσεις – επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου τον Μάϊο του 2011 και ενώ η χώρα έμπαινε στα πιο σκληρά και ληστρικά μνημόνια – του τότε υφυπουργού ΠΕΝ, Γιάννη Μανιάτη, ότι θα σωθούν το ασφαλιστικό και οι συντάξεις από τους υδρογονάνθρακες μέσω της δημιουργίας Ταμείου στήριξης με κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, πετρελαίου και ορυκτού αερίου.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά και ενώ έχουν ακολουθήσει έρευνες επί ερευνών και ενώ τα δημοσιεύματα των εκάστοτε φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ γίνονται όλο και πιο ευφάνταστα για τις ποσότητες υδρογονανθράκων που διαθέτει η χώρα και τον πακτωλό χρημάτων που συνεπάγονται, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Και το ερώτημα είναι. Τελικά διαθέτει υδρογονάνθρακες η Ελλάδα; Σε τι ποσότητες και πού βρίσκονται; Στα ερωτήματα αυτά θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με νηφαλιότητα και πάντα με βάση τα επίσημα στοιχεία.
Βγάζει πετρέλαιο η Ελλάδα;
Το μοναδικό κοίτασμα που δίνει πετρέλαιο είναι αυτό του Πρίνου στην θαλάσσια περιοχή Νότια της Καβάλας. Η αρχική ανάπτυξη του πεδίου πραγματοποιήθηκε από το 1979 έως το 1981 οπότε ξεκίνησε και η παραγωγή. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ αλλά και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) «το 2007 τα πιστοποιημένα βαρέλια αργού πετρελαίου δεν ξεπερνούσαν τα 2 εκατομμύρια. Ωστόσο πρόσφατα δεδομένα της Energean Oil & Gas εκτινάσσουν τα εκτιμώμενα αποθέματα στα 40 εκατομμύρια βαρέλια».
Από την αναφορά είναι σημαντικό να κρατήσουμε τη φράση «εκτιμώμενα αποθέματα» καθώς στο ζήτημα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μεγάλη η απόσταση από το τι υπάρχει, αν υπάρχει, μέχρι το τι είναι αξιοποιήσιμο και μπορεί να εξορυχθεί και να παραχθεί.
Πού είναι τα περιβόητα κοιτάσματα δισεκατομμυρίων με τα οποία μας «βομβαρδίζουν»;
Εδώ η απάντηση έχει δύο σκέλη καθώς υπάρχουν δύο κατηγορίες ενδεχόμενων κοιτασμάτων. Όπως εξηγεί το WWF Ελλάς υπάρχουν δύο κατηγορίες «οικοπέδων»:
-Η πρώτη κατηγορία αφορά σε «οικόπεδα» που οι έρευνες είναι σε προχωρηµένο στάδιο και υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τις ποσότητες υδρογονανθράκων.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα κοιτάσµατα του Πατραϊκού κόλπου με εκτίμηση για 200 εκ. βαρέλια πετρέλαιο, του Κατάκολου με εκτίμηση για 10,7 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο, και του μοναδικού κοιτάσματος που είναι ήδη υπό εκμετάλλευση αυτό του Πρίνου.
-Η δεύτερη κατηγορία είναι τα «οικόπεδα» που είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και άρα σε πρώιμο στάδιο και η όποια εκτίμηση για τις ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν, εάν έχουν τα κοιτάσματα.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πλείστα «οικόπεδα» και συγκεκριμένα:
–Όλα τα οικόπεδα της Νοτιοδυτικής και Δυτικής Κρήτης, όπου οι ανεπίσηµες εκτιµήσεις των κοιτασµάτων κυµαίνονται σε ένα τεράστιο εύρος, από 3 µέχρι 30 τρισεκατομμύρια κυβικών ποδιών αερίου.
–Όλα τα οικόπεδα κατά µήκος του Ιονίου (από την Κέρκυρα µέχρι τη Νότια Πελοπόννησο), όπου ορισμένες ανεπίσημες εκτιμήσεις µμιλούν για αποθέματα της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.
-Τα χερσαία οικόπεδα (Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας/Πρέβεζας), για τα οποία δεν υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις.
Για να ανακεφαλαιώσουμε. Ασφαλείς εκτιμήσεις για τις ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου υπάρχουν μόνο για τα κοιτάσματα του Πρίνου, του Κατάκολου και του Πατραϊκού. Από αυτά παραγωγή γίνεται μόνο από τον Πρίνο.
Όλες οι άλλες εκτιμήσεις για το σύνολο των «οικοπέδων» είναι επί της ουσίας στον «αέρα» καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν οι εκτιμήσεις για τις ποσότητες σε Ιόνιο και Κρήτη είναι ακριβείς και επίσης δεν έχουν απαντηθεί δύο καίρια ερωτήματα:
-Εάν τα αποθέματα είναι απολήψιμα ή όχι. Εάν μπορούν, δηλαδή, να εξαχθούν
-Εάν οι επενδύσεις θα είναι οικονομικά βιώσιμες, εάν αποφασιστεί ότι τα αποθέματα είναι απολήψιμα, καθώς βρίσκονται σε πολύ μεγάλο βάθος
Πού γίνονται έρευνες για κοιτάσματα;
Εδώ οι επίσημες θέσεις διίστανται καθώς άλλα στοιχεία δίνει το ΥΠΕΝ και άλλα η ΕΔΕΥΕΠ.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ πραγματοποιούνται έρευνες σε ξηρά και θάλασσα. Συγκεκριμένα, οι χερσαίες έρευνες αφορούν σε δύο περιοχές:
-Άρτας – Πρέβεζας (Ελληνικά Πετρέλαια)
-Βορειοδυτικής Πελοποννήσου (Ελληνικά Πετρέλαια)
Χερσαίες έρευνες γίνονταν και στα Ιωάννινα αλλά η Energean Oil & Gas αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2024.
Αντίστοιχα οι θαλάσσιες έρευνες αφορούν τις περιοχές:
-Κατάκολου (Energean Oil & Gas)
-Πατραϊκού Κόλπου (Ελληνικά Πετρέλαια, Edison)
-Θρακικού Πελάγους (Calfrac well Services, Ελληνικά Πετρέλαια)
-Δυτικά της Κρήτης (Total, Exxon Mobil, Ελληνικά Πετρέλαια)
-Νοτιοδυτικά της Κρήτης (Total, Exxon Mobil, Ελληνικά Πετρέλαια)
-Περιοχή 1 Βορειοδυτικά της Κέρκυρας (Ελληνικά Πετρέλαια)
-Περιοχή 2 Δυτικά της Κέρκυρας (Total Edison, Ελληνικά Πετρέλαια)
-Περιοχή 10 Δυτικά της Πελοποννήσου (Ελληνικά Πετρέλαια)
-Ιόνιο (Repsol, Ελληνικά Πετρέλαια)
Σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) έξι περιοχές βρίσκονται σε φάση έρευνας εκ των οποίων:
-3 σε θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος (Μπλοκ 2, Μπλοκ 10, Μπλοκ Ιονίου),
-2 σε θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη (Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοδυτικά της Κρήτης)
-1 σε χερσαία περιοχή στα τα Ιωάννινα, με την ΕΔΕΥΕΠ να υποστηρίζει ακόμα ότι «είναι και στην πιο ώριμη φάση», ενώ η εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2024 ανακοίνωσε την αποχώρησή της.
ΠΗΓΗ: neostrategy.gr
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΩΝΑΣΗ