Για τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική διαδικασία έκανε λόγο στο Κανάλι 1 της Καλαμάτας, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.
«Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε και είναι καθήκον μας να συμμετέχουμε, με την άποψή μας, στις αποφάσεις του συνόλου. Σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουμε την άνοδο πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες στο παρελθόν οδήγησαν σε δικτατορίες στυγνές, καταπιεστικές και με εκατομμύρια θύματα. Πρέπει, λοιπόν, όλοι να συμμετέχουμε, όχι μόνο στις εκλογές, αλλά και στην πολιτική διαδικασία, είτε πρόκειται για μια απλή συζήτηση στο καφενείο, είτε για τη συμμετοχή σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα συμβούλια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για τη μείωση της καύσης ορυκτών καυσίμων, σημειώνοντας: «Αυτή η τεράστια ριζοσπαστική μετάλλαξη της οικονομίας και της κοινωνίας πρέπει να γίνει με ένα προοδευτικό πρόσημο. Κάτι που σημαίνει ότι το 2030, όταν θα βρίσκονται στον πλανήτη 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι, θα χωράμε όλοι. Και δεν θα πρέπει να αφήσουμε να αναδυθούν εκ νέου οι καταπιεστικές ιδεολογίες που διαχωρίζουν τους ανθρώπους επειδή είναι αριστεροί, αστοί, ομοφυλόφιλοι, φιλελεύθεροι ή οτιδήποτε άλλο».
Οδικό χάρτη για το προοδευτικό πρόσημο, ανέφερε ο κ. Κόκκαλης, αποτελούν «οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι των Ηνωμένων Εθνών που υιοθετήθηκαν από το σύνολο των αρχηγών κρατών του κόσμου – με την υπογραφή της συμφωνίας το 2015 από τους 195 ηγέτες- και μας έχουν δείξει το δρόμο να προχωρήσουμε σε 17 στόχους με 169 μετρήσιμες επιδιώξεις για τα επόμενα χρόνια 12 χρόνια, ώστε να καταφέρουμε να μην αφήσουμε καμένη γη στα παιδιά μας».
Τέλος, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε: «Η κίνηση, λέγεται ΚΟΣΜΟΣ υπό την έννοια της διαγωγής κοσμίας και του να μιλάς την ίδια γλώσσα. Για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα έχουμε μια παγκόσμια κοινή γλώσσα, τους Παγκόσμιους Στόχους, μια γλώσσα κοινή για τις αναπτυσσόμενες και τις ανεπτυγμένες χώρες, για κυβερνήσεις, δήμους, περιφέρειες, κοινότητες, συνδικάτα, σχολεία, οργανισμούς, συλλόγους, ομάδες, οικογένειες, για τον ίδιο τον άνθρωπο. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να φέρουμε αυτή την παγκόσμια γλώσσα στον ελληνικό πολιτικό διάλογο και να έχουμε όλοι στο μυαλό μας την ανάγκη του σημαντικότερου στόχου, του 17ου, που είναι η συνεργασία. Για να υπάρχει συνεργασία πρέπει να υπάρχει κοινή αντίληψη των προβλημάτων, κοινή γλώσσα και κοσμιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.