Πολλοί άνθρωποι ξυπνούν με πονοκέφαλο όταν έχουν πιει το προηγούμενο βράδυ κόκκινο κρασί, ακόμη κι αν δεν έχουν ξεπεράσει τα ένα ή δύο ποτήρια. Υπάρχει κάποιος λόγος που να συνδέει συγκεκριμένα το κόκκινο κρασί με το “βαρύ” κεφάλι;
Σύμφωνα με μία θεωρία, ένοχες γι’ αυτό είναι οι ισταμίνες, ένα συστατικό που βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού και υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα στο κόκκινο κρασί. Κάποιοι άνθρωποι έχουν έλλειψη ενός ενζύμου που διασπά τις ισταμίνες στο λεπτό έντερο. Επιπλέον, το αλκοόλ εμποδίζει τη δράση του συγκεκριμένου ενζύμου, οπότε για ορισμένους οργανισμούς ο συνδυασμός αυξάνει τα επίπεδα των ισταμινών στο αίμα. Η αντίδρασή του είναι η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και ο πονοκέφαλος!
Ένας τρίτος… πιθανός ένοχος είναι τα θειώδη, ένα συντηρητικό στο κρασί. Τα θειώδη ωστόσο έχουν ενοχοποιηθεί κυρίως για αντιδράσεις από το αναπνευστικό στους ανθρώπους που έχουν ευαισθησία σε αυτή την ουσία και όχι τόσο για πονοκεφάλους.
Για να αποφύγετε τον πονοκέφαλο
Παρατηρήστε αν έχετε πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση κόκκινου ή λευκού κρασιού ή και στις δύο περιπτώσεις. Εάν διαπιστώσετε πως ο πονοκέφαλος την άλλη μέρα είναι πιο ενοχλητικός αν έχετε πιει κόκκινο κρασί, την επόμενη φορά ξεκινήστε με μόνο μισό ποτήρι και πιείτε το αργά. Αν πρόκειται να σας προκαλέσει πονοκέφαλο, στις περισσότερες περιπτώσεις θα νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα μέσα στα επόμενα 15-30 λεπτά.
Επίσης, αφού όλα τα οινοπνευματώδη έχουν την ιδιότητα να διαστέλλω τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα τον πονοκέφαλο, αποφύγετε να πίνετε αν είστε νηστικοί και πίνετε ένα ποτήρι νερό για κάθε δόση αλκοόλ που καταναλώνετε.