Θέμα χρόνου πρέπει να θεωρείται η ανακοίνωση πως η χώρα μας μπαίνει εκ νέου σε ένα νέο γενικευμένο lockdown, καθώς είναι κάτι που ακούγεται αρκετά τις τελευταίες ημέρες από τους «ειδικούς».
Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επιβολής του άφησε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως «κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα και πως το γενικευμένο lockdown θα μπει στο τραπέζι εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν».
Μάλιστα πρόσθεσε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «πίσω από το γενικό lockdown υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες».
Μέχρι πότε θα ζούμε έτσι – Πως θα είναι το Πάσχα – Τι θα γίνει με εστίαση και γυμναστήρια
Αναφερόμενος ο δημοσιογράφος σε προβλέψεις ενός καθηγητή από το εξωτερικό, πως ο κόσμος θα αναγκαστεί να ζει κάτω από αυτές τις συνθήκες μέχρι το 2023, ακόμα και μέχρι το 2024, ο Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος από την πλευρά του.
«Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, να ζούμε με τις προφυλάξεις που παίρνουμε. Αλλά δεν νομίζω πως θα φτάσουμε μέχρι το 2024» δήλωσε.
Όσον αφορά το ερχόμενο Πάσχα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε πως «Πάσχα δεν θα κάνουμε όπως έχουμε συνηθίσει. Πιστεύω όμως πως μετά με σωστούς χειρισμούς, θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σιγά σιγά στη γνωστή καθημερινότητά μας».
Τέλος, για τις κατηγορίες της εστίασης και για τα γυμναστήρια, υποστήριξε πως από τα δεδομένα που υπάρχουν, φαίνεται πως αυτοί οι δύο κλάδοι θα είναι και οι τελευταίοι που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.
Φάκελος ψάρεμα και κυνήγι
Για την απαγόρευση στο ψάρεμα και το κυνήγι και ειδικά σε περιοχές «πράσινες» με ελάχιστα έως και καθόλου κρούσματα απάντησε ότι «δεν έχουμε κανένα είδος εμμονή. Όμως το ζήτημα της μετακίνησης είναι ένα τεράστιο θέμα καθώς οι κυνηγοί είναι 180.000 και 100.000 ασχολούνται ερασιτεχνικά με ψάρεμα. Όταν κινείσαι θα έρθεις σε επαφή με κόσμο και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε» ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Δεν είναι τόσο απλή η προσέγγιση ο καθένας θα μπορούσε να πάρει ένα καλάμι και πέντε δολώματα και να λέει ότι πάει για ψάρεμα».
«Δικαιολογία» οι μεταλλάξεις
Από τη στιγμή που ήρθαν τα εμβόλια στη χώρα μας και γίνονται εμβολιασμοί -έστω και με ρυθμούς χελώνας- όλοι πίστεψαν πως η «ελπίδα» ήρθε. Όμως λίγες ημέρες μετά βρέθηκε ένας νέος λόγος για να επιβληθούν αυστηρά μέτρα. Αυτός είναι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, υπό τον Βασίλη Κικίλια, τηλεδιάσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων, αλλά και του 3ου κύματος το οποίο ίσως έρθει.
Εδώ και λίγο καιρό έγινε γνωστό πως υπήρξαν δεκάδες κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του ιού, ωστόσο εντοπίστηκε και κρούσμα του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου ιού, σε έναν διάκονο στην Θεσσαλονίκη. Αυτό έφερε ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, καθώς ειδικοί τονίζουν πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό, όπως είναι με την βρετανική παραλλαγή.
O καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε πως «υπάρχουν στοιχεία και για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τα οποία δείχνουν σε κάποιο ποσοστό μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με το πολύ υψηλό ποσοστό 94% που έχουν ανακοινώσει στις κλινικές τους μελέτες».
Ο καθηγητής ωστόσο, σημείωσε πως «και πάλι η προστασία αυτή είναι ικανή και μπορεί να παρέχει ανοσοαπάντηση και προστασία στους εμβολιασμένους».
Οπως είπε επίσης, η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως λίγο υψηλότερη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κορωνοϊού. Προς το παρόν, τα δεδομένα δεν φαίνεται να δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και η έντασή τους δεν αλλάζει.
Εν τω μεταξύ, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε «αδικαιολόγητο» τον πανικό που υπάρχει για την μετάλλαξη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι ή ευάλωτοι όταν ακούμε ότι είναι μειωμένος ο αριθμός των αντισωμάτων».
Σκέψεις για ακόμη πιο αυστηρό lockdown στην Αττική
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας την εβδομάδα που διανύουμε και ως την Πέμπτη, θα είναι ο καταλύτης για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα υπάρξει σκληρότερη καραντίνα, τύπου… Πάτρας και στην Αττική.
Δηλαδή, απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, αντί για τις 21:00 το βράδυ, όπως ισχύει σήμερα κατ’ εξαίρεση για την «κόκκινη» Αττική.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και τα καταστήματα, τα οποία λειτουργούν σήμερα με τη μέθοδο του click away και του click in shop, θα κλείνουν στις 17:00 αντί για τις 20:00 το βράδυ.
Αν ως το τέλος της εβδομάδας υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων στον πολυπληθέστερο νομό της χώρας, τότε αναμένεται να υπάρξουν πιο αυστηρά μέτρα στην Αττική.
Η κυβέρνηση αναμένει την τελικά εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων την Παρασκευή για να λάβει τις αποφάσεις της.
Σύμφωνα με πληροφορίες αν ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων υπερβεί τον αριθμό… 1000, τότε όλα επαναξιολογούνται. Ακόμη και η συνέχιση της λειτουργίας των Γυμνασίων, τα οποία χτύπησαν κουδούνι για τους μαθητές μόλις χθες, Δευτέρα.
Αν τα κρούσματα αυξηθούν σημαντικά αλλά δεν πλησιάσουν τα 1000, και εφόσον καταγραφεί ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων συμπολιτών μας, τότε σε πρώτη φάση προκρίνεται το μοντέλο της Πάτρας, με απαγόρευση της κυκλοφορίας και στην Αττική από τις 6 το απόγευμα
καθε μερα να αξιολογησετε την συνειδηση σας και την τιμη σας που ειναι μηδεν ρε μαλακα μας εχετε πρηξει τα αρχιδια γαμο την φαρα σας
Πιο γελοίος πεθαίνεις.
Απατεώνες και λαμόγια.