Η μεγάλη ερήμωση της Ηπείρου οφείλεται στη γενικότερη συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ.
Χωριά «φαντάσματα» έχει γεμίσει η Ήπειρος με την συρρίκνωση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, καθώς σε κάποια από αυτά ο αριθμός κατοίκων είναι… μηδενικός.
Η πλειοψηφία των χωριών έχουν λιγότερους από 30 κατοίκους, ενώ αρκετά έχουν μονοψήφιο αριθμός. Τρία χωριά έχουν ερημώσει πλήρως και δεν έχουν κανέναν κάτοικο πια. Πρόκειται για τα Αγία Παρασκευή, Σπόθοι και Ανάβρυτο.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, όπου αναφέρεται επίσης ότι ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας είναι κάτω από 10.500.000.
Το epiruspost.gr δημοσίευσε τη λίστα με τα χωριά που πλέον μετρούν λιγότερους από 30 μόνιμους κατοίκους, ενώ στην κορυφή της κατατάσσονται τα τρία χωριά με μηδέν κατοίκους.
Αυτά είναι:
Στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών η Κοινότητα Σπόθων εμφανίζεται με μηδενικούς κατοίκους.
Στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, στη Δημοτική Ενότητα Τζουμέρκων ο Κέδρος έχει μόλις 24 κατοίκους.
Στο Δήμο Δωδώνης, η Δραγοψά έχει 23 κατοίκους και το Ασπροχώρι 26.
Στο Δήμο Ζαγορίου, η Αγία Παρασκευή στο Ανατολικό Ζαγόρι εμφανίζεται με μηδενικό αριθμό κατοίκων, ενώ το Δίλοφο έχει 13, η Καλουτά 16, η Μανασσή 26, ο Καστανώνας 15, το Βραδέτο 22 και το Καπέσοβο 30.
Στο Δήμο Ζίτσας και στη Δημοτική Ενότητα Εκάλης οι Βατατάδες έχουν μόλις εννέα κατοίκους, στη Δημοτική Ενότητα Ευρυμενών η Κοινότητα Κοκκινόχωμα έχει 11 κατοίκους, το Ράικο μόλις οκτώ, στη Δημοτική Ενότητα Μολοσσών η Γρανιτσοπούλα έχει 29 κατοίκους και το Φωτεινό 16.
Στο Δήμο Κόνιτσας και στη Δημοτική Ενότητα Κόνιτσας, η Αγία Βαρβάρα έχει 11 μόνιμους κατοίκους, ο Αμάραντος 21, το Γανναδιό 20, η Εξοχή 24, η Μελισσόπετρα 23, η Μόλιστα 15, το Μοναστήρι πέντε, ο Νικάνορας 25 και ο Πύργος 27. Στη Δημοτική Ενότητα Μαστοροχωρίων το Ασημοχώρι έχει 16 κατοίκους, η Πλαγιά 30 και οι Χιονάδες 20.
Στο Δήμο Πωγωνίου και στη Δημοτική Ενότητα Καλπακίου, το Μαυροβούνι έχει μόλις 19 μόνιμους κατοίκους, στη Δημοτική Ενότητα Άνω Πωγωνίου ο Κακόλακκος έχει δέκα κατοίκους, στη Δημοτική Ενότητα Δελβινακίου το Αργυροχώρι έχει δέκα κατοίκους, οι Ποντικάτες 27 και το Φαράγγι 12.
Στο Δήμο Άρτας και στη Δημοτική Ενότητα Ξηροβουνίου, το χωριό της Φανερωμένης είναι αυτό με τους λιγότερους κατοίκους καθώς είναι μόλις 21.
Στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη αν και ορεινός δεν υπάρχουν χωριά με διψήφιο αριθμό κατοίκων ενώ στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων κανένα χωριό δεν έχει λιγότερους από πενήντα κατοίκους.
Σε τριψήφιους αριθμούς διατηρείται ο πληθυσμός και στα περισσότερα χωριά του Δήμου Νικολάου Σκουφά.
Στο Δήμο Ηγουμενίτσας και στη Δημοτική Ενότητα Ηγουμενίτσας, η Κρυόβρυση εμφανίζεται με έναν μόλις μόνιμο κάτοικο, ενώ στη Δημοτική Ενότητα Παραποτάμου ο Γεροπλάτανος έχει 29 κατοίκους και η Δρίμιτσα 14.
Στο Δήμο Σουλίου και στη Δημοτική Ενότητα Παραμυθιάς, η Αγία Κυριακή έχει 17 κατοίκους, η Ελαταριά μόλις τέσσερις και η Σαλονίκη 20.
Με μηδενικούς μόνιμους κατοίκους εμφανίζεται το χωριό Αναβρυτό στη Δημοτική Ενότητα Φιλιατών του Δήμου Φιλιατών. Στην ίδια δημοτική ενότητα, η Κοινότητα Βαβουρίου έχει 15 κατοίκους, το Γαρδίκι 28, το Κερασοχώρι 29, το Κεφαλοχώρι 26, το Κουρεμάδι έχει οκτώ κατοίκους, το Κρυονέρι 11, η Λίστα 22 κατοίκους, η Μηλέα 10, ο Παλαμπάς 16, ο Πλάτανος επτά, η Φανερωμένη με 19 και η Χαραυγή 26.
Στο Δήμο Πρέβεζας, στη Δημοτική Ενότητα Λούρου, το Τρίκαστρο είναι το χωριό με μόλις 11 μόνιμους κατοίκους.
Στο Δήμο Πάργας, στη Δημοτική Ενότητα Φαναρίου, η Άνω Σκαφιδωτή έχει έξι μόνιμους κατοίκους και η Κορυφούλα 30.
Στο Δήμο Ζηρού δεν καταγράφονται χωριά με τόσο χαμηλό πληθυσμό.
Να πως θα γίνει το όνειρο των Αλβανών πραγματικότητα, έτοιμοι η μεγάλη Αλβανία τους. Που να ξεραν οι ήρωες του 40 που άφησαν τα κόκκαλα τους εκεί τι θα καναν 300 προδότες αργότερα.
Θα φέρει ο Κούλης λαθρό να τα επικήσει
Το είπε και το σκιάxτρο η πpόεδρος….
Αυτη ειταν η πρωτη μου σκεψη…. Για ολα εχει προνοησει ο ηγετης του ελλαδισταν!!!!!! Ο καλυτεροτερος θα ξαναεκλεγη :-))