«Ήταν η γυναίκα της ζωής μου»: Η άγνωστη απόπειρα αυτοκτονίας του Γ. Παπανδρέου, που σώθηκε για λίγα εκατοστά

Κοινοποίηση:
papandreou-2-710x426

Ο υπέρτιτλος της εφημερίδας «Εμπρός» της 4ης Νοεμβρίου του 1951, έκανε λόγο για «Τραγωδία Έλληνος σπουδαστού εις Παρισίους». Ακριβώς από κάτω υπήρχε ο πηχυαίος τίτλος, ο οποίος προσέδιδε έναν ακόμα πιο σκοτεινό τόνο στην όλη ιστορία- ιδίως αν λαμβάναμε υπ’ όψιν πως επρόκειτο για το παιδί ενός ανθρώπου που, μέχρι τότε, είχε διατελέσει μία φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας (και που επρόκειτο να καθίσει στον πρωθυπουργικό θώκο ακόμα δύο):

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, έγραφε, πριν τις λεπτομέρειες που αναγράφονταν (σε πολυτονικό σύστημα, φυσικά) ακριβώς από κάτω και εκτελούσαν χρέη επεξήγησης:

Ανήλθεν εις το γκιγλίδωμα της κεντρικής πύλης της Νοτρ Νταμ και επυροβολήθη εις την καρδιακήν χώραν.

Το όνομα του δράστη που επιχείρησε ν’ αφαιρέσει- ευτυχώς ανεπιτυχώς- την ίδια του την ζωή ήταν Γιώργος Παπανδρέου και ήταν γιος του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου, του «Γέρου της Δημοκρατίας».

Ο ετεροθαλής αδερφός του Ανδρέα ήταν ο καρπός του Γεωργίου Παπανδρέου και της πασίγνωστης, εκείνη την εποχή, ηθοποιού Κυβέλης Ανδριανού, η οποία μαζί με την Μαρίκα Κοτοπούλη (την έτερη σταρ του θεάτρου) ήταν το πρώτο όνομα σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε γεννηθεί το 1928. Το 1951- και με τους γονείς του να βρίσκονται σε διάσταση- ο εύθραυστος ψυχισμός του δέχτηκε ένα σχεδόν μοιραίο πλήγμα: λίγο πριν φτάσει στα άκρα και «μετατραπεί» σε πρωτοσέλιδο στον εγχώριο Τύπο, είχε βγει για βόλτα στο Παρίσι, όπου και σπούδαζε, με μια Γαλλίδα.

Την κοπέλα, σύμφωνα με τα όσα λέει ο θρύλος της εποχής, την ζήτησε σε γάμο, όμως αυτή δεν αρνήθηκε απλά, αλλά του ζήτησε να μην την ενοχλήσει ξανά, μιας και δεν ήθελε να τον βλέπει άλλο.

Ο ετεροθαλής αδερφός του Ανδρέα, που έπασχε από διάφορους ψυχολογικούς κλονισμούς, πήρε βαρέως αυτά της τα λόγια. Έτσι, πήγε στο κιγκλίδωμα της κεντρικής πύλης του ναού της Παναγίας των Παρισίων και πυροβόλησε με περίστροφο τον εαυτό του, δίπλα ακριβώς από την καρδιά.

Το αποτέλεσμα αυτής του της απονενοημένης πράξης ήταν να χάσει πάρα πολύ αίμα και να μεταφερθεί εσπευσμένως στα επείγοντα του κοντινότερου νοσοκομείου. Οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να του σώσουν την ζωή, κι εν τέλει το κατάφεραν: η κατάστασή σου σταθεροποιήθηκε και μετά από λίγες μέρες έγινε σαφές πως διέφυγε οριστικά τον κίνδυνο.

«Συγγνώμη που απέτυχα να πεθάνω», ήταν τα λόγια που επαναλάβανε συνεχώς στους νοσοκόμους, ενώ όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του και η αστυνομία ήρθε να του πάρει κατάθεση, δήλωσε πως «Δεν είμαι ερωτευμένος και η καρδιά μου είναι κενή»– κάτι που επιβεβαίωνε τον ελληνικό Τύπο που έλεγε πως «Ο νεαρός Γ. Παπανδρέου επέκειτο εις συχνάς κρίσεις αποδιδόμενας εις την υπερβολικήν του ευαισθησίαν».

Πράγματι, ο πληγωμένος εσωτερικός κόσμος του (τότε) Έλληνα φοιτητή ήταν κάτι που έμοιαζε να μην επιδέχεται αμφισβήτησης. Σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές ο οικειοθελής πυροβολισμός στο στήθος ήταν η 8η απόπειρα αυτοκτονίας του νεαρού, καθώς είχαν προηγηθεί η προσπάθεια να κρεμαστεί τα χρόνια που ζούσε στην Ελλάδα, ενώ στον ιατρικό του φάκελο είχε καταγραφεί και η απόπειρα να κόψει το λαιμό του την περίοδο που βρισκόταν στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, υπήρχε και η άποψη πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήθελε πραγματικά ν’ αφαιρέσει την ζωή του το 1951 στο Παρίσι, αλλά είχε επιδοθεί σε μια δραματική κίνηση προκειμένου να έρθουν πιο κοντά ο πατέρας και η μητέρα του- γι’ αυτό, λένε, και το χτύπημα στο στήθος ήταν χειρουργικής ακρίβειας, ούτως ώστε να μην θανατωθεί.

Ανεξαρτήτως του τι εκ των δύο ίσχυε, εκείνο που ήταν αδιαμφισβήτητο ήταν πως ο χωρισμός των γονιών του τού είχε στοιχίσει και μάλιστα πολύ: ο «Γέρος της Δημοκρατίας» είχε επικεντρωθεί στα πολιτικά του καθήκοντα (με τις φήμες της εποχής να κάνουν λόγο για πλειάδα εξωσυζυγικών σχέσεων), κάτι που από το 1949, κατ’ ουσίαν, τον είχε φέρει στο χωρισμό με την Κυβέλη, έστω κι αν δεν είχαν προχωρήσει σε διαζύγιο.

Η γνωστή ηθοποιός μόλις έμαθε για το απονενοημένο διάβημα του γιου της μετέβη άμεσα στο Παρίσι. Με το που έφτασε εκεί και πήγε στο νοσοκομείο, έστειλε τηλεγράφημα στον πρώην άντρα της, λέγοντάς του «Έλα, χάνουμε το παιδί». Ο Γεώργιος Παπανδρέου πέταξε και αυτός για την Πόλη του Φωτός, όμως ακόμα και αυτή η παρ’ ολίγον τραγωδία δεν στάθηκε ικανή να ενώσει εκ νέου τους δύο γονείς, προς μεγάλη απογοήτευση του τραυματισμένου παιδιού («Έχω ακόμα μία τρύπα. Απογοήτευση, γενικώς…», ήταν, χρόνια αργότερα, το σχόλιο του παρ’ ολίγον αυτόχειρα για το περιστατικό).

Εν τέλει, ο υιός του Γεωργίου και ο αδερφός του Ανδρέα, απεβίωσε πλήρης ημερών στις 6 Αυγούστου του 2020 σε γηροκομείο της Ελλάδος.

Τον τελευταίο καιρό, ο 92χρονος Γιώργος Παπανδρέου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία ήρθαν να προστεθούν στα ψυχολογικής υφής που κουβαλούσε και που δύσκολα σβήνονται.

Ακόμα κι αν στα 23 σου έχεις προσπαθήσει να τα εξαλείψεις με μια σφαίρα που πέρασε λίγα εκατοστά δίπλα από την καρδιά σου…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: