Ήχησαν σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Κοινοποίηση:
d93f5b0b-1727771070724-833586946-lebanon

Το Ισραήλ ξεκίνησε μια περιορισμένη χερσαία επιχείρηση σε χωριά στο νότιο Λίβανο κοντά στα σύνορα για να επιτεθεί σε στόχους και υποδομές της Χεζμπολάχ. Αυτοί οι στόχοι «αποτελούν άμεση και πραγματική απειλή για τους ισραηλινούς οικισμούς στα βόρεια σύνορα», ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF)

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να αποφύγει μία επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου σε οποιοδήποτε από τα σύνορά του, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι. Στο μήνυμά του ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ επιτίθεται σε χωριά εντός του Λιβάνου, τα οποία η Χεζμπολάχ έχει μετατρέψει σε στρατιωτικές βάσεις ως μέρος ενός σχεδίου επίθεσης στο Ισραήλ

Το Ισραήλ την ίδια ώρα λέει ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί τους αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες». Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων στα Avichay Adraee λέει ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό ως ασπίδα για να εξαπολύσει επιθέσεις στο νότιο Λίβανο.

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει «μια από τις πιο επικίνδυνες φάσεις στην ιστορία του είπε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατά τη διάρκεια συνάντησης του ΟΗΕ, ώρες μετά την είσοδο των ισραηλινών στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο

Η χερσαία επιχείρηση ακολουθεί εβδομάδες ισραηλινών επιχειρήσεων, στοχευμένων δολοφονιών και σφοδρών βομβαρδισμών με στόχο την καταστροφή της δομής διοίκησης, των οπλισμών και των γραμμών ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ λέει ότι η εκστρατεία επικεντρώνεται στον τερματισμό σχεδόν ενός έτους επιθέσεων με ρουκέτες, drone και πυραύλους από την οργάνωση του Λιβάνου.

Lebanon Israel
Περίπου 60.000 κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ κοντά στον Λίβανο έχουν εκτοπιστεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο λόγω των συγκρούσεων και η ισραηλινή κυβέρνηση δέχεται μεγάλη πίεση να τους βοηθήσει να επιστρέψουν σπίτια τους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτοί οι πολίτες δεν θα αισθάνονται ασφαλείς αν επιστρέψουν χωρίς προστασία μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε τον τρέχοντα πόλεμο στη Γάζα.

Τα ισραηλινά στρατεύματα μπήκαν στο έδαφος της Χεζμπολάχ, όπου οι μαχητές της έχουν νικήσει το Ισραήλ δύο φορές το τελευταίο τέταρτο του αιώνα. Κλιμακώνουν επίσης τις μάχες οι οποίες σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον και στον αραβικό κόσμο φοβούνται ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν ευρύτερο πόλεμο, παρασύροντας περαιτέρω τις ΗΠΑ και το Ιράν στη σύγκρουση.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, σε συνομιλία τη Δευτέρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ, πίεσε για διπλωματική λύση, αλλά προειδοποίησε το Ιράν να μην αναλάβει δράση. «Επανέλαβα τις σοβαρές συνέπειες για το Ιράν σε περίπτωση που το Ιράν επιλέξει να εξαπολύσει μια άμεση στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ», είπε ο Όστιν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response