Ή εξοπλιζόμαστε ή χανόμαστε: 13 χρόνια πίσω έμεινε ο εξοπλισμός των ΕΔ – 10 δισ.ευρώ χρειάζονται ΤΩΡΑ!

Κοινοποίηση:
1

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας ουσιαστικά σταμάτησε το 2005 με την προμήθεια των 30 F-16Blck52+ Adv.

Έκτοτε καμία ουσιαστικά προμήθεια κύριου υλικού δεν ξαναπραγματοποιήθηκε και το πιο τραγικό είναι ότι ακόμα και σήμερα δεν προβλέπεται να εκκινήσει κάποιο μείζον εξοπλιστικό πρόγραμμα παρότι έχουν περάσει 13 ολόκληρα χρόνια και την ίδια στιγμή η Τουρκία να μετατρέπεται σε μια περιφερειακή υπερδύναμη εξοπλισμένη σαν αστακός.

Απαιτούνται τουλάχιστον 10 δισ.ευρώ ΤΩΡΑ απλά και μόνο για να επανέλεθι μια στοιχειώδης ισορροπία μέχρι το 2025 αλλιώς μετά θα τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και η ίδια η εδαφική μας ακεραιότητα

Έπρεπε να είχαν φύγει αλλά παραμένουν

Μόνο μια απλή λίστα δείχνει το τραγικό της κατάστασης που έχουν περιέλθει οι Ένοπλες Δυνάμεις που αναγκάζονται να φυλάττουν Θερμοπύλες με μέσα που έπρεπε να εξοπλίζουν μουσεία και να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης με εταιρείες που κάνουν ανακύκλωση.

ΠΑ

Η αιχμή του δόρατος των ΕΔ η ΠΑ έχει πλέον μείνει με 85 μαχητικά παλαιού τύπου και κανείς δνε απαντά στο ερώτημα πότε αυτά θα αντικατασταθούν. Τ μαχητικά ανήκουν στους τύπους F4E PI2000, τα εναπομείναντα αρχικά M2000EGM/BGM που όμως φέρουν τους πυραύλους EXOCET και τα F16C/D Blck30 που η ηγεσία θέλει να πουλήσει αλλά που όμως δεν απαντά με τι θα αντικατασταθούν. Η απαίτηση είναι για τουλάχιστον 60 μαχητικά και σε δεύτερο χρόνο ακόμα 40.

Δεύτερο πρόβλημα είναι η εκπαιδευτική κοινότητα όπου παραμένουν τα 30 εκπαιδευτικά Τ2C/E της δεκαετίας του ’70 να εκπαιδεύουν τους Ικάρους που αύριο θα επανδρώσουν τα F-16 Viper! Η προμήθεια τουλάχιστον 24 νέας γενιάς αεριωθούμενων εκπαιδευτικών θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί χθες.

Τρίτο και αν και περνά απαρατήρητο είναι ο στόλος των μεταφορικών με τουλάχιστον 10 α/φη μεταφορών C130 να πρέπει να αντικατασταθούν καθώς συνεχώς συμπληρώνουν ώρες πτήσης και παρά τον εκσυγχρονισμό των αρχών της δεκαετίας του 2000 ενώ θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος και η απόκτηση 3-4 στρατηγικών μεταφορικών ώστε να καλύπτεται με ταχεία μεταφορά βαρέως τύπου φορτίου η ΑΣΔΕΝ κα ιη Κύπρος σε περιπτώσεις κρίσης.

ΕΣ

Εδώ τι να πούμε με το κύριο υλικό να έχει ξεπεράσει πλέον τις ηλικίες και των μεγαλύτερων χειριστών τους ενώ τα περιστατικα΄ατυχημάτων πλέον γίνονται όλο και συχνότερα. Η λίστα τεράστια και μόνο στο κύριο υλικό θα πρέπει να γίνει η αντικατάσταση άμεσα:

400 αρμάτων μάχης Μ-48A5 MOLF/M-60A3 TTS,  1500 ΤΟΜΠ (Μ113), να δοθεί λύση στην αντικατάσταση των 500 ΤΟΜΑ (είχαμε τα ΒΜΡ1 που ούτε και αυτά αξιοποιήθηκαν) ενώ απαραίτητο κρίνεται η προμήθεια ενός μέσου/ελαφρού ελικοπτέρου για αντικατάσταση των περίπου 50 ελικοπτέρων UH-1Η με τουλάχιστον 20 ελικόπτερα να απαιτούνται.

ΠΝ

Εδώ πλέον μπαίνουμε σε βαθιά νερά καθώς η γήρανση του στόλου λαμβάνει μαζικές διαστάσεις καθώς άμεσα θα πρέπει να γίνει αντικτάσταση σε:
8 φρεγάτες (S) – Απαίτηση για τουλάχιστον 6 φρεγάτες και εκσυγχρονισμός των 4 ΜΕΚΟ
8 ΤΠΚ (Combattane) – Τουλάχιστον επιπλέον 5 SVITA- Κλάση Ρουσσέν
6 υποβρύχια (Τ209 1100/1200) – Επιπλέον 4 υποβρυχίων Type-214 σε συνδυασμό με νέου τύπου βαρέες τορπίλες
1-2 ΠΓΥ – Απαίτηση για 1 τουλάχιστον μεγάλο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης μετά κα ιτα δεδομένα επέκτασης της ΑΟΖ
6 Αποβατικά – Εκσυγχρονισμός των τύπου ΙΑΣΩΝ και Zubr και προμήθεια τουλάχιστον ενός αποβατικού δεξαμενόπλοιου.

Σε όλα αυτά τα κύρια οπλικά συστήματα δνε αναφέρουμε τα μικρότερα αλλά εξίσου κρίσιμα συστήματα που απαιτούνται όπως νέος οπλισμός και εξοπλισμός του πεζικού, συστήματα επικοινωνιών, UAV, αντιαρματικά, τροχαίο υλικό κ.α.

Λίστες που τρομάζουν αλλά πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις στις εθνικές ανάγκες και ανεξάρτητες των πιέσεων για να μην ξαναδούμε περιστατικά όπως η ακύρωση της προμήθειας των αντιαρματικών εκτοξευτών ρωσικής προέλευσης τύπου KORNET-EM που θα έφερναν επανάσταση στην άμυνα στο Αιγαίο και που ακυρώθηκαν κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ παρά το μικρό κόστος προμήθειά τους.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: