Όσο οι αγωνιώδεις έρευνες για την τύχη του πληρώματος του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαιναν ο Ιρανός πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι, συνεχίζονται υπό αντίξοες συνθήκες, ήδη τα πρώτα σενάρια δίνουν και παίρνουν.
H νύχτα που ήδη έχει πέσει στο σημείο και η κακοκαιρία δυσχεραίνουν τις έρευνες.
Στο μεταξύ κάποια ΜΜΕ θεωρούν δεδομένο το θάνατό του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι. Σε δεύτερο επίπεδο όμως σε Ρωσία και ΗΠΑ ξεκίνησαν ήδη και τα σενάρια για κατάρριψη του ελικοπτέρου.
Ωστόσο Ιρανός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters δεν επιβεβαιώνει αν και δηλώνει ανήσυχος: «Είμαστε ακόμα αισιόδοξοι, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές».
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ζωές του Ραΐσι και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν «βρίσκονται σε κίνδυνο μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου».
Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ αμφισβητείται το γεγονός, ότι η συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου είναι δυστύχημα.
Στον αντίποδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραήμ Ραΐσι μπορεί να δολοφονήθηκε. Αυτό ανέφεραν μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγή στον Λευκό Οίκο.
Σημειώνεται επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ήδη ενημερωθεί για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με το ελικόπτερο.
Το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Φοιτητών (ISNA) υποστήριξε νωρίτερα ότι «ορισμένες ανεπίσημες πηγές αναφέρουν τον μαρτυρικό θάνατο ορισμένων από τους συντρόφους του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι» στο σημείο της συντριβής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Isna, «επίσημες πηγές δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής κανένα συγκεκριμένο σχόλιο για το θέμα αυτό».
Ο αρχηγός του επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε τη χρησιμοποίηση όλων των πόρων του στρατού και της ιρανικής φρουράς στις προσπάθειες αναζήτησης του ελικοπτέρου του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι.
Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το απευκταίο;
Ο ειδικός αναλυτής, με βαθιά γνώση των θεμάτων της Μέσης Ανατολής και δη του Ιράν, Jason Brodsky εξηγεί το πρόκειται να συμβεί αν ο Εμπραχίμ Ραΐσι βρεθεί νεκρός.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
-Αν ο Ραΐσι είναι νεκρός ή ανίκανος, αυτό δεν θα αλλάξει τα βασικά στοιχεία της πολιτικής του καθεστώτος του Ιράν. Ο ανώτατος ηγέτης παραμένει στην καρέκλα του και είναι ο συνταγματικός επικφαλής.
-Αν ο Ραΐσι είναι νεκρός ή ανίκανος, αυτό έχει τη δυνατότητα να ανακατέψει την πολιτική της διαδοχής στην Ισλαμική Δημοκρατία με τον Ραΐσι επί του παρόντος να είναι ο κύριος υποψήφιος ως διάδοχος του Χαμενεΐ. Ο Ραΐσι είναι επίσης το πιο κατάλληλο πρόσωπο λόγω γραφειοκρατικής εμπειρίας για να διαδεχθεί τον Χαμενέι και είναι ο πιο κοντινός πρόεδρος ιδεολογικά στον Χαμενεΐ από τότε που ανέλαβε την ανώτατη ηγεσία το 1989. Αυτό, λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να κλονίσει την πολιτική διαδοχής του συστήματος, εάν ο Ραΐσι πεθάνει ή καταστεί ανίκανος.
-Σύμφωνα με το άρθρο 131 του Συντάγματος του Ιράν, σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητας του προέδρου, ο πρώτος αντιπρόεδρος (τώρα Mohammad Mokhber) αναλαμβάνει το ρόλο του προέδρου μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Ένα Συμβούλιο, αποτελούμενο από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον αρχιδικαστή και τον πρώτο αναπληρωτή του προέδρου, υποχρεούται να μεριμνήσει για την εκλογή νέου προέδρου εντός μέγιστης προθεσμίας 50 ημερών. Ο Mokhber είναι ο πρώην επικεφαλής της EIKO, ενός τεράστιου οικονομικού ομίλου που τελεί υπό τον έλεγχο του γραφείου του ανώτατου ηγέτη, και είναι έμπιστος του Χαμενεΐ.
Το χρονικό του συμβάντος
Ένα ελικόπτερο της πομπής με την οποία ταξίδευε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι ενεπλάκη σε «ανώμαλη προσγείωση» το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό παρέμεναν ασαφείς. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το ελικόπτερο συνετρίβη σε δασική περιοχή μεταξύ των χωριών PirDavood και Uzi στο βορειοδυτικό Ιράν.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, πάνω από 40 ομάδες διάσωσης επιχειρούν στην περιοχή στο πλαίσιο των προσπαθειών αναζήτησης.
Ο ιστότοπος Ensaf News επικαλείται ενημερωμένη πηγή που δήλωσε ότι η συντριβή ήταν «σοβαρή» και ότι υπήρχε «μεγάλη πιθανότητα» τραυματισμών στο ατύχημα.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και ο Μοχάμαντ Αλί Αλε-Χασέμ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος και ο ιμάμης στην Ταμπρίζ, φέρονται να βρίσκονταν στο ελικόπτερο με τον Ραΐσι.
Ο Ραΐσι είχε βρεθεί στο Αζερμπαϊτζάν νωρίς την Κυριακή για να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Το φράγμα είναι το τρίτο που κατασκεύασαν τα δύο κράτη στον ποταμό Αράς.
Ο Ραΐσι, 63 ετών, είναι ένας σκληροπυρηνικός πολιτικός άρχων, που προηγουμένως ήταν επικεφαλής του δικαστικού σώματος της χώρας. Θεωρείται προστατευόμενος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον 85χρονο ηγέτη.
Από νωρίς το απόγευμα οι Ιρανοί σε όλη τη χώρα προσεύχονται για τον ηγέτη τους.
Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε προσευχές για την ασφάλεια του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι.