Ετοιμη να πάρει τη ρεβάνς -και μάλιστα σε πολλά επίπεδα- είναι η κυβέρνηση αναφορικά με την υπόθεση των 38 μεταναστών σε τουρκική νησίδα του Εβρου.
Η καταγγελία περί νεκρού παιδιού που θάφτηκε στη νησίδα δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής, ενώ όσο συνεχίζεται η έρευνα τόσο προκύπτουν νέα στοιχεία που φανερώνουν συγκεκριμένες ανακολουθίες σε όσα ισχυρίζονταν οι μετανάστες ή σε όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας ως βεβαιότητες. Ηδη έχει ενημερωθεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνηθεί το συμβάν προς πάσα κατεύθυνση και να καταλογιστούν ευθύνες, εφόσον προκύψουν. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε ΜΚΟ, ξένα ΜΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ να της κολλήσουν τη ρετσινιά της «απανθρωπιάς» και είναι αποφασισμένη να σπάσει το απόστημα της υπόγειας συνεργασίας Τούρκων και Ελλήνων διακινητών με ΜΚΟ και ξένα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την ιστορία, όπως μεταδόθηκε από διάφορες ΜΚΟ και ξένα ΜΜΕ, μία ομάδα 38 ταλαιπωρημένων μεταναστών από τη Συρία και την Παλαιστίνη εκδιώχθηκε από τους Τούρκους και εγκλωβίστηκε σε μία νησίδα του ποταμού. Ανάμεσά τους μία έγκυος, η οποία, σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφεραν, αιμορραγούσε και κινδύνευε το έμβρυο, ένα παιδί που δήλωσαν πως πέθανε μετά από τσίμπημα σκορπιού και ένα ακόμη που χαροπάλευε. Και στο ρόλο του «κακού» η Ελλάδα και η Ε.Ε. Σύμφωνα με ΜΚΟ και ξένα ΜΜΕ, η Ελλάδα θα άφηνε τα μέλη των μεταναστών να πεθάνουν στα σύνορά της και δεν θα προσέτρεχε για να τους βοηθήσει. Η αλήθεια είναι ότι προκλήθηκε σάλος, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως η επίμαχη νησίδα ήταν σε τουρκικό έδαφος και δεν μπορούσε να επέμβει, ενώ τελικά πήγε και παρέλαβε τα 38 άτομα, όταν αυτά πέτυχαν να περάσουν σε ελληνικό/ευρωπαϊκό έδαφος από σημείο που βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από τη νησίδα.
Ομως, τα ερωτήματα παραμένουν πολλά. Για ποιο λόγο η ομάδα των μεταναστών περίμενε σχεδόν 24 ώρες τις ελληνικές Αρχές να έρθουν όταν η εθνική οδός απείχε μόλις 400 μέτρα από το σημείο όπου βρίσκονταν; Είχαν περάσει σε ελληνικό έδαφος, έβλεπαν τα αυτοκίνητα να διέρχονται από την εθνική οδό μπροστά τους και περίμεναν μία ολόκληρη μέρα ακίνητοι σε ένα χωράφι. Προφανώς, κάποιος (ή κάποιοι) έτσι τους είχε δασκαλέψει. Τους είχε πει να μη διακινδυνεύσουν να βγουν στο δρόμο -με τη δημοσιότητα που είχε λάβει το θέμα- και να περιμένουν τις Αρχές στο σημείο όπου πέρασαν. Και επιπλέον, γιατί ήταν όλοι… χαρούμενοι όταν είδαν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.; Υποτίθεται ότι είχαν ταλαιπωρηθεί και πριν λίγα 24ωρα θάψει ένα παιδί που πέθανε. Κανείς από την ομάδα δεν ήταν στεναχωρημένος. Επιπλέον, λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι στον Εβρο δεν υπάρχουν σκορπιοί! Ερωτήματα υπάρχουν και για τον περιβόητο «εγκλωβισμό» τους. Πώς εγκλωβίζεται κάποιος όταν μπορεί να διασχίσει έναν ποταμό μήκους δέκα μέτρων και βάθους 80 εκατοστών; Και πώς χωρούν 38 άτομα μέσα σε μία βαρκούλα, την οποία ένας καλός… κυριούλης που περνούσε τυχαία (!!!) από το σημείο τους τη δώρισε για να περάσουν στην Ελλάδα;
Τα κενά
Και φυσικά υπάρχει το θέμα με την ύπαρξη πέμπτου παιδιού, που πέθανε και θάφτηκε στην επίμαχη τουρκική νησίδα. Ακόμη και αν υπήρχε πρόβλημα υγείας, έπρεπε να το πάρουν στην αγκαλιά τους, να διασχίσουν το ποτάμι με τα 80 εκατοστά ύψος νερού και να αναζητήσουν βοήθεια στην Τουρκία. Οι μετανάστες, ενώ μπορούσαν να αναρτούν βίντεο και φωτογραφίες από τον… «εγκλωβισμό» τους και να στέλνουν συντεταγμένες gps, δεν έχουν να δείξουν στις αρχές ούτε μία φωτογραφία με το παιδί ούτε καν το σημείο όπου υποτίθεται πως θάφτηκε. Σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, κατά παράβαση της ρήτρας εμπιστευτικότητας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη λίστα του ΕΔΑΔ αναφέρεται μία οικογένεια από τη Συρία με τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων τα δύο μεγαλύτερα, από τον πρώτο γάμο. Τα δύο μικρότερα παιδιά, που αναφέρονταν ως εγκλωβισμένα, διασώθηκαν και βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος.
Σε σύγκριση με τη λίστα υπάρχουν δύο διαφορές. Το ένα, αντί για γεννηθέν το 2018, που αναφέρεται στο έγγραφο του δικαστηρίου, δηλώθηκε ως γεννηθέν το 2019, λάθος που είναι σύνηθες, και στο άλλο υπάρχει ένα γράμμα διαφορά στο μικρό του όνομα. Μάγια αντί Μαρία. Μαρία λέγεται και η μητέρα του κοριτσιού, πρωτοφανής σύμπτωση για όλες τις αιτήσεις που έχουν γίνει με γονείς από τη Συρία.
Τέσσερα παιδιά δηλώθηκαν, τέσσερα παιδιά διασώθηκαν. Δυστυχώς, η οικογένεια δεν δίνει άδεια στην Ελλάδα να απευθυνθεί στις τουρκικές Αρχές για εκταφή και μεταφορά στην Ελλάδα, ώστε να γίνει αξιοπρεπής κηδεία του παιδιού. Ολα αυτά συγκλίνουν στο εξής συμπέρασμα: είτε το παιδί πέθανε στις 10 Αυγούστου, αρκετές ημέρες δηλαδή πριν από το επεισόδιο στη νησίδα, είτε, ακόμη χειρότερα για την αλήθεια, νεκρό παιδί δεν υπάρχει.
Ερευνα για αξιόποινες πράξεις
Θυμίζουμε ότι συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν ανακολουθίες στην υπόθεση των 38 μεταναστών σε νησίδα στον Εβρο κατέθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, την περασμένη Πέμπτη. Στόχος να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις από οποιοδήποτε πρόσωπο που μπορεί να ενεπλάκη στην υπόθεση αυτή.
Θα ψάξω να το βρώ εγώ. Η σήψη άνω τού ενός μηνός με ερεθίζει στο έπακρο!