Το γεγονός ότι κάποιος συγγενείς σας που απεβίωσε δεν είχε άλλους συγγενείς ή είχε κάνει διαθήκη και σας άφησε κληρονόμο, δεν συνεπάγεται ότι αποκτάτε αυτόματα κυριότητα στα κληρονομιαία ακίνητα, ή καλύτερα, ότι αυτή η πράξη ή παράλειψη του θανόντος αποτελεί τον τίτλο κυριότητάς σας. Ούτε το γεγονός ότι δηλώνετε αυτά τα ακίνητα που κληρονομήσατε στην Εφορία και το Ε9 σας σημαίνει αυτόματα ότι αποκτάται τίτλο.
Αυτό που δεν γνωρίζετε οι περισσότεροι είναι ότι μετά τον θάνατο του συγγενικού σας προσώπου, πρέπει είτε να προβείτε σε πράξη αποποίησης της κληρονομιάς , είτε να προβείτε σε δήλωση αποδοχής κληρονομιάς, η οποία θα μεταγραφεί στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και κτηματολογικό γραφείο και αυτή η πράξη και μόνο αυτή θα αποτελεί τον προσωπικό σας τίτλο κυριότητας.
Ωστόσο, αν δεν γίνει αποδοχή και δεν μεταγραφεί αυτή στο οικείο υποθηκοφυλακείο, ή πλέον για τις περισσότερες περιοχές στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο, δεν φαίνεται ότι είστε κύριος του εν λόγω ακινήτου.
Σημαντικο: Μην αμελείτε να προβείτε σε δήλωση αποδοχής κληρονομιάς. Δεν ξέρετε πότε θα χρειαστεί να αποδείξετε την κυριότητά σας.
Πρόστιμο για μη πληρωμή ΕΝΦΙΑ
Στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτων δεν πληρώσει το ποσό που αναγράφεται στο TAXIS έχει δύο επιλογές. Οποίος δεν πληρώσει την πρώτη δόση αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα επιβαρυνθούν με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής.
Επιπλέον αν κάποιος φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει σε 5 δόσεις τον ΕΝΦΙΑ, μπορεί να δηλώσει αδυναμία πληρωμής του φόρου. Ο φορολογούμενος θα μπει στην πάγια ρύθμιση για πληρωμή σε 12 δόσεις του συνολικού ποσού του φόρου.
θα επιβαρυνθούν με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ