Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βλεφαρίτιδα – Συμπτώματα και αιτίες

Κοινοποίηση:
φδδγ

Ως βλεφαρίτιδα ορίζεται ο χρόνιος ερεθισμός των βλεφάρων, που προκαλεί ερυθρότητα και ερεθισμό στα βλέφαρα.

Έχει ποικίλες αιτίες, που κυμαίνονται από αλλεργία και λοίμωξη έως ερεθισμούς, καθώς και καρκίνους του δέρματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας

Στα μάτια προκαλεί: φαγούρα, ερεθισμό, αίσθημα καύσου, αυξημένη δακρύρροια και την αίσθηση ότι “κάτι υπάρχει μέσα στο μάτι”. Το παράπονο ότι “τα μάτια μου στεγνώνουν” είναι συχνό.

Σε όσους φορούν φακούς επαφής, συχνά αναφέρεται σαν “δεν μπορώ να φοράω τους φακούς μου για όσο καιρό πριν” και “οι φακοί με ερεθίζουν περισσότερο”.

Τα βλέφαρα μπορεί να είναι κόκκινα και μπορεί να έχουν ελκώδεις, μη επουλωτικές περιοχές που μπορεί ακόμα και να αιμορραγούν. Η όραση είναι συνήθως φυσιολογική, αν και ένα κακό δακρυϊκό φιλμ συχνά θολώνει την όραση, προκαλώντας ποικίλες διακυμάνσεις της όρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί επίσης να σημειωθεί ερυθρότητα, ζέστη και πρήξιμο σε προχωρημένες περιπτώσεις.

Στην αλλεργική βλεφαρίτιδα, τα βλέφαρα μπορεί να φαίνονται πολύ πιο σκούρα. Είναι πιο συχνό στα παιδιά.

Το ξεφλούδισμα και η λιπαρότητα των βλεφάρων ή το “κόλλημα” των βλεφαρίδων είναι συχνό φαινόμενο. Στην μολυσματική μορφή, μπορεί να υπάρχει έκκριση κιτρινωπού ή πρασινωπού υγρού, που προκαλεί κόλλημα των βλεφάρων, ειδικά το πρωί. Με την πιο κοινή σμηγματορροϊκή μορφή, μπορεί να αναπτυχθούν ξηρά, σαν λέπια μπαλώματα στο δέρμα. Η πιτυρίδα είναι κοινή στο τριχωτό της κεφαλής και στα φρύδια.

Δευτερευόντως, ο κερατοειδής μπορεί να εμφανίσει μικροσκοπικές διαβρώσεις ή περιφερικά έλκη κερατοειδούς. Η βλεφαρίτιδα μπορεί να εντοπίζεται στο δέρμα των βλεφάρων προκαλώντας χαλάζιο, το οποίο, εάν δεν ανταποκριθεί στην ιατρική θεραπεία, μπορεί να απαιτήσει μια τομή (τρύπημα) για παροχέτευση. Η αυξημένη παραγωγή δακρύων είναι συχνή και μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική.

Η χρόνια βλεφαρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες ποικίλης σοβαρότητας, συμπεριλαμβανομένης της ερυθρότητας και των μικρο-πληγών στα βλέφαρα. Αυτό μπορεί να έχει σημαντική αρνητική επίδραση στην όραση. Μπορεί να αναπτυχθεί ένας φλεγμονώδης όζος στα βλέφαρα. Αυτό αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικές σταγόνες, ζεστές κομπρέσες ή τομές.

Η χρήση φακών επαφής μπορεί επίσης να προκαλέσει μη μολυσματική βλεφαρίτιδα. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά μικρόβια στα βλέφαρα, αντιβιοτικές σταγόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε αυτές τις καταστάσεις.

Πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό για τη βλεφαρίτιδα;

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια όταν ο ερεθισμός είναι ενοχλητικός και δεν βελτιώνεται με τη συντηρητική χρήση ζεστών επιθεμάτων. Είναι πολύ σπάνιο να χρειαστεί να πάει κανείς στα επείγοντα λόγω βλεφαρίτιδας.

Δεδομένου ότι η βλεφαρίτιδα δεν επηρεάζει την όραση γενικά, οποιεσδήποτε σχετικές αλλαγές στην όραση (πιθανώς θα είναι άσχετες) απαιτούν άμεση αξιολόγηση από τον οφθαλμίατρό σας.

Οι σταδιακές αλλαγές όρασης που συμβαίνουν σταδιακά σε αρκετές ημέρες θα πρέπει επίσης να αξιολογηθούν από τον οφθαλμίατρό σας. Αλλά αυτές οι σταδιακές αλλαγές όρασης συνήθως δεν αποτελούν επείγουσα κατάσταση. Σπάνια προκαλούνται από τη βλεφαρίτιδα.

Γενικά, καλέστε τον οφθαλμίατρό σας εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα:

πόνος στα μάτια
αλλαγή στην όραση
νέα ή αλλαγμένα συμπτώματα (τα φάρμακα για τη βλεφαρίτιδα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες)
συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες
μια πληγή στο βλέφαρο που επιμένει ή αυξάνεται σε μέγεθος, ειδικά εάν είναι κόκκινη, αιμορραγεί και δεν επουλώνεται
Εάν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον οφθαλμίατρό σας και αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε οξεία (αιφνίδια) αλλαγή στην όρασή σας, πηγαίνετε στα επείγοντα ενός νοσοκομείου για αξιολόγηση (σπάνια είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο στη βλεφαρίτιδα).

Η ξαφνική απώλεια όρασης είναι μια πραγματική ιατρική έκτακτη ανάγκη. Αυτό σπάνια προκαλείται ή σχετίζεται με βλεφαρίτιδα, αλλά πρέπει να αξιολογηθεί γρήγορα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: