Όλες οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας για τα φάρμακα

Κοινοποίηση:
χαπια

Αλλαγές στο φαρμακευτικό τοπίο δρομολογούνται με ταχύ ρυθμό από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με ζητούμενο τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Το ποσό των 2 δις ευρώ που είναι η κλειστή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα όπως και εκείνο του 1,3 δις που είναι η ετήσια υπέρβαση της δαπάνης και το οποίο καλείται να επιστρέψει η φαρμακοβιομηχανία στο κράτος (claw back) βρίσκονται για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο.

Σήμερα ή αύριο αναμένεται η κατάθεση τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και τον ΕΟΠΥΥ, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις οποίες μεταξύ άλλων επανασχεδιάζεται ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη και ανακατανέμεται το claw back που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αυτές τις διορθωτικές κινήσεις θα…ανακουφιστούν τα ταμεία του Οργανισμού και στη συνέχεια η τσέπη των ασφαλισμένων, αλλά και το βάρος του claw back που σηκώνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες. Από την πλευρά τους, οι θεσμικοί εκπρόσωποι του φαρμακευτικού χώρου αγωνιούν για τις αλλαγές θεωρώντας ότι δεν είναι αποτέλεσμα ουσιαστικού και τεκμηριωμένου διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο μέχρι τώρα ενιαίος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα 2 δις ευρώ, για τα φάρμακα θα «σπάσει» σε δύο βασικούς κλειστούς προϋπολογισμούς. Ο ένας θα αφορά τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, δηλαδή τα 1Α που χορηγούνται στους ασθενείς αποκλειστικά σε νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές και τα 1Β που διατίθενται τώρα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικό της υπέρβασης που καταγράφεται σε κάθε κατηγορία φαρμάκων είναι ο ο κλειστός προϋπολογισμός των ΦΥΚ 1Α είναι 85 εκατ.ευρώ αλλά η ετήσια δαπάνη είναι 147 εκατ. Ευρώ.

Περίπου 62 εκατ. ευρώ είναι το claw back για τις εταιρίες. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας είναι ο προϋπολογισμός για τα ΦΥΚ να οριστεί με βάση τις καταναλώσεις ανά δραστική ουσία και τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης. Ο άλλος κλειστός προϋπολογισμός θα αφορά όλα τα υπόλοιπα φάρμακα, που τώρα διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Καταργείται το «αναπτυξιακό» claw back και αυξάνεται το το rebate

Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση της κατανομής του clawback 80%-20% για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη. Σύμφωνα με αυτήν την κατανομή, το 80% της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίζεται βάσει του μεριδίου της εταιρείας στο σύνολο της δαπάνης και το 20% βάσει της ανάπτυξης της. Αντίστοιχα, στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το 90% του clawback, υπολογίζεται μέχρι σήμερα βάσει του μεριδίου της εταιρείας στο σύνολο της δαπάνης και το 10% βάσει της ανάπτυξης της. Η κατάργηση αυτών των δύο τρόπων κατανομής του claw back ήταν πάγιο αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών.

Πλέον, ο καταλογισμός του clawback στις εταιρίες θα γίνεται αποκλειστικά βάσει του μεριδίου αγοράς των σκευασμάτων τους.

Εκτός από την τροποποίηση στο claw back, το υπουργείο Υγείας δρομολογεί αύξηση στα rebate, δηλαδή στις υποχρεωτικές εκπτώσεις, που καταβάλλουν οι εταιρείες στις τιμές των φαρμάκων ανάλογα με τον όγκο των πωλήσεών τους (3% και 5% ανάλογα με την κατηγορία φαρμάκου).

Όπως έχει περιγράψει ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, «θα υπάρξει ένα επιπλέον rebate στα μη γενόσημα φάρμακα, δηλαδή θα αλλάξει το πολυώνυμο που υπήρχε, σε κατηγορίες φαρμάκων που δημιουργούν πάρα πολύ μεγάλη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, για τα πολύ φθηνά νοσοκομειακά φάρμακα θα υπάρχει πλαφόν του clawback».

Tι απαντούν οι εταιρίες

«Η επερχόμενη αλλαγή του πολυωνύμου υπολογισμού των rebates, το επιπρόσθετο rebate του 3%, καθώς και ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε δύο μεγάλες κατηγορίες, ανακοινώθηκαν στον κλάδο χωρίς να υποστηρίζονται από επαρκή αριθμητικά στοιχεία και δεδομένα και παρά τους ισχυρισμούς ότι θα δοθούν στοιχεία πριν την νομοθέτησή τους, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής» επισημαίνεται σε επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το προεδρείο του ΣΦΕΕ τονίζει πως είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί στον Σύνδεσμο το κείμενο των επικείμενων νομοθετημάτων, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος να κατατεθεί τεκμηριωμένη τοποθέτηση επ’ αυτών.

Από την πλευρά του, το Pharma Innovation Forum (PIF) που εκπροσωπεί τις εταιρίες με καινοτόμα φάρμακα διαπιστώνει πως «τα προτεινόμενα μέτρα εστιάζουν στη μεταφορά του βάρους των υποχρεωτικών επιστροφών από το clawback στο rebate, ως εκ τούτου στη λογιστική μεταφορά των υποχρεωτικών επιστροφών και όχι στην απομείωση τους» και κυρίως πως «για άλλη μια φορά, απουσιάζουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα στοχεύουν ουσιαστικά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξάλειψη των υπερβάσεων».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: