Όμιλος Μυτιληναίου: «Business friendly» ο… Κυριάκος!

Κοινοποίηση:
mitilineos1

«Πετσοταΐσματα» σε ΜΜΕ για την έκδοση νέου επταετούς ομολόγου ύψους έως 500 εκατ. ευρώ!

 

«Ο αγαπητός… Βαγγέλης»! Έτσι τον προσφωνεί ο Μητσοτάκης

Κυριακή, 2 Ιουλίου 2023. Ο «Τύπος» γεμίζει από διαφήμιση του Ομίλου Μυτιληναίου. Μιλάμε, για πολλά χρήματα, αναφορικά με την έκδοση νέου επταετούς ομολόγου ύψους έως 500 εκατ. ευρώ. Για κάποιους, είναι μια… φυσιολογική αντίδραση. Για τους καλά μυημένους, είναι και ένα «ευχαριστώ» που εξαιτίας και των ΜΜΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι στο τιμόνι αυτής της χώρας.

Αυτά λοιπόν συμβαίνουν στο μαγικό κόσμο της πολιτικής, που είναι απόλυτα συνυφασμένος με το χώρο της επιχειρηματικότητας και των… φίλων!

Γέμισε λοιπόν με πολλή διαφήμιση την έκδοση ομολόγου, με πολλούς να διερωτούνται τι ποσό εισπράχθηκε…

Πριν μπούμε στο ψητό, αιωρείται πλέον το ερώτημα, γιατί ο Όμιλος προχώρησε τώρα σε αυτή την κίνηση.

ΟΜΙΛΟΣ

Ο Όμιλος προσπαθεί να φύγει από την Ελλάδα και την Ευρώπη για τον Καναδά και τις ΗΠΑ με νέες επενδύσεις

Υπάρχει απάντηση. Και είναι… ξεκάθαρη. Επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ξανά πρωθυπουργός! Ναι, καλά διαβάσατε.

Άλλωστε, το υπονόησε και ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συναντήσεις που είχε με τραπεζίτες και χρηματιστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε ότι ο χρόνος που επιλέγει για την έκδοση ομολόγου, δεν είναι τυχαίος! Τον χαρακτήρισε ενδεδειγμένο καθώς έχουν προηγηθεί τα αποτελέσματα των εκλογών και τώρα επικρατεί – όπως ανέφερε – επιχειρηματική ηρεμία.

Και χρησιμοποίησε δύο λέξεις «κλειδιά» που δείχνει την απόλυτη στενή σχέση που έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ότι η κυβέρνηση είναι «business friendly» (επιχειρηματικά… φιλική) και αυτό συνιστά ένα όπλο για τη χώρα.

Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ οικονομικών εφημερίδων, πρόσθεσε ακόμη ότι «…έχουμε δώσει το σήμα και θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες. Στόχος είναι η ελληνική οικονομία να διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης και η Mytilineos θα παίξει το ρόλο της στην εθνική προσπάθεια».

Προσέξτε! Μετά από εκείνον, θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, οι οποίες φυσικά και είναι προς την πλευρά του… Μαξίμου.

Για παράδειγμα, πάντα τις εκδηλώσεις του Ομίλου Μυτιληναίου, έδιναν το παρών μεγάλες εταιρείες και βαριά ονόματα, όπως ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλο (Τιτάν και πρόεδρο του ΣΕΒ), τον Ευτύχη Βασιλάκη (Aegean), τον Ανδρέα Σιάμιση (Helleniq Energy) κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια προσφορά διήρκησε από την Τρίτη 4 Ιουλίου έως και την 6η Ιουλίου. Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της Έκδοσης, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια θα ανέλθουν σε ποσό έως €500 εκατ. Οι δαπάνες της Έκδοσης εκτιμώνται σε περίπου €8,8 εκατ., περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α., και θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια, τα οποία (μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης) θα χρησιμοποιηθούν από την Εκδότρια στο σύνολό τους ως εξής:

 

  • Ποσό μέχρι €255 εκατ. θα διατεθεί εντός 90 ημερών από την Ημερομηνία Έκδοσης για την πληρωμή οφειλής υφιστάμενου, τραπεζικού δανεισμού.

Ειδικότερα η εταιρεία θα διαθέσει:

  • Ποσό έως €100 εκατ. στην ΕΤΕ για την πληρωμή οφειλής στο πλαίσιο του από 9.12.2021 Κοινού Ομολογιακού Δανείου,
  • Ποσό έως €100 εκατ. στην Alpha BankΑΛΦΑ -1,32% για την πληρωμή οφειλής στο πλαίσιο του από 15.7.2021 Κοινού Ομολογιακού Δανείου
  • Ποσό έως €55 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς για την πληρωμή οφειλής στο πλαίσιο του από 29.7.2022 Κοινού Ομολογιακού Δανείου,
  1. Ποσό μέχρι €236,2 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της Εκδότριας σε κεφάλαιο κίνησης, εντός έξι μηνών από την Ημερομηνία Εκδόσεως.

 

Σχέσεις… αγάπης

Μυτιληναίος και Μητσοτάκης δεν έκρυψαν ποτέ την συμπάθεια που είχαν ο ένας για τον άλλον. Άλλωστε, τα τελευταία 4 χρόνια, έχουν βρεθεί σε κοινές εκδηλώσεις αλλά και σε εγκαίνια έργων του Ομίλου.

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Η παράκαμψη της Αμφιλοχίας

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ 2

 

  • Η θεμελίωση του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΜΥΤILINEOS. Τότε μάλιστα, ο Μητσοτάκης τον είχε προσφωνήσει ως «αγαπητό Βαγγέλη», ενώ στην ομιλία του είχε πει μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε ευχαριστώ, καταρχάς, Βαγγέλη που θύμησες ότι τον Ιούνιο του 1966, στον ίδιο ακριβώς αυτό χώρο, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδινε το παρών -τότε ως Υπουργός Συντονισμού- στα εγκαίνια του πρώτου εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου της χώρας. Ήταν ένα έργο το οποίο είχε οραματιστεί, είχε σχεδιάσει, είχε θεμελιώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο πατέρας μου είχε προσπαθήσει πολύ να ολοκληρωθεί το έργο αυτό, καθώς και τότε οι επενδύσεις συναντούσαν τεράστια εμπόδια, αντιδράσεις και γραφειοκρατικές επιπλοκές…».

ΕΓΚΑΙΝΙΑ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ 2

Μυτιληναίος και Μητσοτάκης έχουν βρεθεί σε εγκαίνια, με τον πρωθυπουργό να τον προσφωνεί «Βαγγέλη»…

 

  • Η σύμβαση για την αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, γνωστής ως Flyover.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ FLY OVER

 

Δουλειές και στο εξωτερικό

Να σημειωθεί πάντως πως μετά την ενεργειακή κρίση και πριν τις εκλογές, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έριξε τα δίκτυα του εκτός Ελλάδας, αλλά δεν προτίμησε την Ευρώπη. Πήγε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, κάνοντας μπίζνες στον Καναδά, με «πράσινα» ντιλς. Ήδη έχει ανακοινωθεί η εξαγορά 5 φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 1,4 GW στην περιοχή της Αλμπέρτα. Πωλητής είναι η καναδέζικη Westbridge Renewable Energy Corp.

Ψάχνει επίσης για εργοστάσιο αλουμινίου στην Αμερική, όχι στην Ευρώπη όπως σημειώθηκε. Γιατί γνωρίζει ότι τα μισά αλουμινάδικα στην Ευρώπη έχουν κλείσει ακριβώς λόγω του ενεργειακού κόστους. Ακόμη και σήμερα που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν καταρρεύσει και βρίσκονται στα 23 ευρώ, το αέριο στις ΗΠΑ και επομένως το ενεργειακό κόστος είναι 5 φορές χαμηλότερο απ’ ότι στην Ευρώπη. Το ρεύμα στις ΗΠΑ κοστίζει μόλις 20 δολάρια όταν στην Ελλάδα στοιχίζει ακόμη σήμερα μεταξύ 70-100 ευρώ η μεγαβατώρα στη χονδρική. Και η σύγκριση αφορά τις σημερινές τιμές στην Ευρώπη, όχι τις περυσινές στα 200 και 300 ευρώ. Έπειτα είναι τα υψηλά πρόστιμα στο CO2, που δεν υπάρχουν στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού…

Πηγή: εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. και να γεμισουν την χωρα με ανεμοπαπαριες παντου και να οικονομαει η συμμορια τους και το μορφωμα της νδ περαστικα μας αντε και το καλοκαιρακι καλες φωτιες γιατι εχουν πολλα κομματια να φυτεψουν κατα τα αλλα τους νοιαζει το περιβαλλον και αγωνιουν για το καλαμακι που πινουμε τον καφε και τα ναυλον τι υποκρισια εχουν αυτα τα διποσα ζωα αφου αυτοι καινε τα δαση για να κανουν την καυλα τους

  2. ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΜΑΦΙΟΖΟΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΟΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΦΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΟΥΛΙΤΣΕΣ ……………….ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΝΑ ΦΟΡΟ ΑΛΛΑ ΤΗ ΛΕΜΕ ΜΥΤΗΛΛΗΝΑΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΤΟΥΧΟΥΝ ΧΑΡΙΣΕΙ….ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΑΙ Μ…ΛΑΚΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ΕΣΥ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΟΥ ΩΘΟΜΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΣΟΥΝ ΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΟΥΛΙΤΣΕΣ ΣΤΟ ΝΤΖΑΜΠΑ ΑΥΤΟΙ….

Comments are closed.