Όταν τέλειωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ένας πόλεμος που έβγαλε μεγάλη νικήτρια την Αμερική, αλλά έδωσε και το έναυσμα για τον Ψυχρό Πόλεμο με την ΕΣΣΔ, πολλοί από τους στρατιώτες που βρέθηκαν στα αναχώματα των πεδίων μάχης της Ευρώπης, γύρισαν στις ΗΠΑ με ένα τεράστιο κενό.
Το μετατραυματικό-μεταπολεμικό τραύμα χρειαζόταν ένα υποκατάστατο και οι περισσότεροι το βρήκαν στην ελευθερία της μηχανής. Ίδρυσαν λέσχες μηχανόβιων με την ιδεολογία ότι «εγώ που πολέμησα γι΄αυτή τη χώρα και δεν πήρα τίποτα ως αντάλλαγμα, έχω δικαίωμα να κάνω ό,τι μου καπνίσει, χωρίς να λογοδοτώ».
Σε αυτές τις κοντά 7 δεκαετίες έχουν υπάρξει πάνω από 100.000 μέλη που ενεπλάκησαν σε κακουργηματικές ενέργειες και μέχρι το 2010 υπήρχαν περίπου 40.000 ενεργοί bikers που διέπρατταν εγκλήματα σωρηδόν.
Τα τελευταία 6 χρόνια αποτελούν μια νέα φάση στην ψυχολογία του Αμερικάνου που αναζητά την ελευθερία. Το μεταπολεμικό σοκ σταμάτησε να διαβιβάζεται από το 2000 και μετά, μπήκε το νέο αίμα των απόμαχων του Ιράκ και του Αφγανιστάν, οι συλλήψεις και το γήρας έχουν μειώσει τις δυνάμεις των περισσότερων και από τις τωρινές συμμορίες είναι μόλις 3 – 4 που κάνουν τη δουλειά.
Όπου δουλειά βλέπε ναρκωτικά, όπλα, εμπόριο λευκής σαρκός, εκβιασμοί, δολοφονίες, ξυλοδαρμοί γιατί το βρώμικο της γειτονιάς σταμάτησε να βάζει μαγιονέζα και την πληρώνεις έξτρα και ό,τι άλλο παρανοϊκό βάζει ο νους.
Για να γίνεις μέλος σε μια συμμορία μηχανόβιων απαιτείται μια μακρά διάρκεια εκπαίδευσης και χτισίματος εμπιστοσύνης. Όπως αναφέρει ο Τσαρλς Φάλκο, πρώην έμπορος μεθ που έγινε καρφί για τους ομοσπονδιακούς και εισχώρησε στην συμμορία των Vagos, υπάρχουν 4 στάδια.
Στο πρώτο κάνεις τη χαμαλοδουλειά. Σερβίρεις στα πάρτι τους, προσέχεις τις μηχανές και λες ναι σε ό,τι σου ζητήσουν. Ακόμα κι αν πρόκειται να κάνεις κοιλιακούς στη Σιβηρία. Μετά σου δίνουν το δικό σου γιλέκο με το σήμα της συμμορίας. Με το πέρας ενός χρόνου γίνεται ψηφοφορία για την αφοσίωση σου. Αν επέλθει θετικό αποτέλεσμα, καλείσαι να το αποδείξεις εμπράκτως, συνήθως με το να σκοτώσεις κάποιον από αντίπαλη συμμορία.
Τα παρακάτω είναι τα πιο διαβόητα ονόματα στον χώρο, οι πιο σεσημασμένοι one percenters, με διεθνή δράση και «διακρίσεις».
Bandidos : Αν ήταν κατάστημα θα ήταν εμπορικό κέντρο. Αριθμεί 2.500 μέλη αν και ιδρύθηκε μόλις το 1996, έχει παρουσία σε 16 πολιτείες και σε 22 χώρες, με το Μεξικό να είναι το ορμητήριο τους για να φεύγουν τα ναρκωτικά από εκεί σε όλη την Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Μότο τους είναι «είμαστε εκείνοι για τους οποίους μας προειδοποίησαν οι γονείς μας».
Hells Angels : Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τους πιο ξακουστούς one percenters. 2.500 μέλη, ηγέτιδα δύναμη στις ΗΠΑ και τον Καναδά από το 1948, με παρουσία σε 6 ηπείρους, έχει κάνει εχθρό ό,τι κινείται σε συμμορία και έχει ένα ταμείο με χρήμα και εγκλήματα πολύ μεγαλύτερο απ΄αυτό που θα φανταζόσουν.
Vagos : Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη από τις λέξεις, γι΄αυτό δες τη μίνι σειρά του History Channel «Gangland Undercover» που δείχνει την διάλυση μιας από τις 2-3 μεγαλύτερες biker gangs στον κόσμο, αφού μιλάμε για σχεδόν 50 παραρτήματα, μεγάλη διακίνηση κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης και μπόλικο χρήμα. Έχουν διαπράξει ότι έγκλημα ποινικού κώδικα μπορείς να σκεφτείς και αποτελούν το μεγάλο αντίπαλον δέος των Hells Angels.
Mongols : Τα νόθα παιδιά των Hells Angels στασίασαν όταν τους αρνήθηκαν να γίνουν μέλη και έκαναν την επανάσταση τους. Πήραν την Καλιφόρνια και έχουν να επιδείξουν αρκετά «επιτεύγματα» που ήρθαν κυρίως μέσα από συνεργασίες με τις συμμορίες Λατίνων στην πολιτεία.
Αν και έχουν 1.500 μέλη, δεν είναι ιδιαίτερα ξακουστοί. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι δολοφονίες, το trafficking και μερικά μικρότερα κακουργήματα δεν έχουν μπει με bold γράμματα στο cv τους.
Είναι από τις πιο ενεργές συμμορίες μέχρι σήμερα, παρόλο που το 2008 συνέλαβαν 60 άτομα και τους απαγόρευσαν να φοράνε το σήμα τους σε εξωτερικούς χώρους.
Sons of Silence : Διαθέτουν γύρω στα 30 «υποκαταστήματα», είναι από τις μικρομεσαίες συμμορίες, αλλά και από τις πιο παλιές.
Η δράση τους ξεκίνησε το 1966, την δεκαετία που τα παιδιά των λουλουδιών την έβρισκαν αλλιώς, και το μεγαλύτερο highlight της καριέρας τους είναι το τεράστιο οπλοστάσιο που διαθέτουν, με κάθε είδος οβίδας, βομβών και shotguns.
Τα χρησιμοποιούν κυρίως για άμυνα ή αντίποινα, μιας κι από τότε που συνεργάζονται με τους παντοκράτορες Hells Angels, δημιούργησαν πολλούς εχθρούς. Ο φίλος του εχθρού είναι το ίδιο εχθρός.
Outlaws : Εξίσου μεγάλο κεφάλαιο. Η παλαιότερη συμμορία στις ΗΠΑ, έχει καταφέρει ως σήμερα να φτιάξει κοντά στα 180 παραρτήματα και να έχει πάρει την περιοχή που εκτείνεται στις βόρειες πολιτείες και τη μερίδα του λέοντος στο εμπόρευμα που φεύγει για Καναδά.
Diablos : Όνομα Diablos. Κωδικά ονόματα των ηγετών της σήμα Conquest, Death, Famine και War. Οι 4 Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης. Χρονιά ίδρυσης το 1961 στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια που είναι στο τοπ-5 των περιοχών με τις περισσότερες συμμορίες μηχανόβιων που ιδρύθηκαν εκεί. Τα περισσότερα μεγάλα κεφάλια των περασμένων δεκαετιών έφαγαν ποινές από 5 ως 20 έτη για διάφορα εγκλήματα.
Έχουν ένα total white line-up, αφού δεν δέχονται Μαύρους, Λατίνους και άλλες φυλές.
Pagans : Ο Χάρος βγήκε παγανιά και γι΄αυτά τα διαμαντάκια είναι η κατάλληλη φράση. Η δράση τους ξεκινάει το 1970 και παρά το γεγονός πως δεν ξεπέρασαν ποτέ τα 250 άτομα, είναι σύμφωνα με στατιστικές ένας από τους 4 μεγαλύτερους «μεταπράτες» αλκοόλ, καπνού και -φυσικά- ναρκωτικών στις ΗΠΑ.
Έχουν στο παλμάρε τους την δολοφονία ενός αντιπροέδρου των Hells Angels και έχουν δικτυωθεί καλά γιατί ανήκουν στον ίδιο όμιλο με την ιταλική μαφία και την αδελφότητα των Άριων.
Highwaymen : Η έδρα τους και τόπος γέννησης τους είναι το Motown ή αλλιώς Ντιτρόιτ, με τα μέλη να μην ξεπερνούν τα 200.
Ό,τι δεν έχουν σε ποσότητα το έχουν σε «ποιότητα» και αποτελούσαν ως το 2007 έναν μεγάλο διακινητή ναρκωτικών εκεί, έκαναν εκβιασμούς, απάτες με υποθήκες σπιτιών και αν τους πλήρωναν καλά σκότωναν και κανέναν.
Τότε ήταν η χρονιά που συνελήφθησαν 40 άτομα και η συμμορία πήρε την κάτω βόλτα.
theweek.com, complex.com, history.co.uk/Στέργιος Πουλερές