Για μια ακόμα χρονιά, η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με ένα εντυπωσιακό περίπτερο. Σκοπός του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. είναι να ενημερώσει τους επισκέπτες για σημαντικά ζητήματα όπως η οδική ασφάλεια αλλά και να τους δώσει μια γεύση από τα “όπλα” με τα οποία πολεμά τις διάφορες μορφές του εγκλήματος.
Θωρακισμένος «τυφώνας»
Ο «τυφώνας» είναι ένα θωρακισμένο τζιπ, στρατιωτικού τύπου, με το οποίο εξοπλίστηκε η Ελληνική Αστυνομία το 2020. «Μπορεί να σταματήσει μέχρι και αντιαρματική ρουκέτα, ενώ στο κάτω μέρος διαθέτει ειδική προστασία για νάρκες», εξηγεί στο thestival αστυνομικός της ΕΚΑΜ.
Το πλήρωμά του είναι 10 άτομα. Δύο κάθονται στο μπροστά μέρος και τα υπόλοιπα οκτώ στο πίσω. Στην οροφή του «τυφώνα» μπορούν να προσαρμοστούν πυροβόλα όπλα.
Το συγκεκριμένο τζιπ χρησιμοποιήθηκε στην κρίση του Έβρου σε περιπολίες. Παράλληλα αξιοποιείται και σε περιπτώσεις όπου οι αστυνομικοί χρειάζονται ισχυρή προστασία, όπως για παράδειγμα σε ένα τρομοκρατικό χτύπημα.
Το θηριώδες όχημα είναι εξοπλισμένο με κινητήρα 6.700 κ.εκ., ο οποίος έχει ισχύ 300 ίππων. Η αυτονομία του είναι μέχρι 1000 χλμ.
Το ρομπότ – εξολοθρευτής εκρηκτικών μηχανισμών
Αποτελεί σημαντικό σύμμαχο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, καθώς μπορεί να φτάσει στον εκρηκτικό μηχανισμό και να τον εξουδετερώσει. Πρόκειται για εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ο οποίος συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο στην εξουδετέρωση μίας βόμβας ή ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού. Δίπλα του ο επισκέπτης της 85ης ΔΕΘ θα δει την εντυπωσιακή στολή που φοράει ένας πυροτεχνουργός κατά την επιχείρηση εξουδετέρωσης.
Aυτό που το κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό είναι το σύστημα medusa. Στο πίσω μέρος διαθέτει έναν κύλινδρο, μέσω του οποίου μετράει τα ραδιενεργά φορτία στον χώρο και τα σημειώνει σε πραγματικό χρόνο πάνω σε έναν χάρτη. Ανάλογα με την τάση και την ένταση των φορτίων, η χρωματική απεικόνιση τους πάνω στον χάρτη διαφέρει.
Με μήνυμα «σπάσε τη σιωπή», η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους επισκέπτες του περιπτέρου της να μην αδιαφορούν απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και να ενημερωθούν για το τι πρέπει να κάνουν εφόσον αντιληφθούν μία τέτοια κατάσταση.
«Ασφαλώς κυκλοφορώ»
Υπερβολική ταχύτητα, χρήση κινητού τηλεφώνου, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβίαση στοπ ή κόκκινου σηματοδότη, οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας. Μερικές από τις πιο συχνές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που μπορούν να αποβούν μοιραίες για του επιβάτες ενός οχήματος.
Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ενημερώνει τους επισκέπτες της φετινής ΔΕΘ για ζητήματα ασφαλούς οδήγησης και επιχειρεί να τους ευαισθητοποιήσει έτσι ώστε να περιοριστεί η μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων/δυστυχημάτων. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια η τεχνολογία, αφού με τη χρήση ειδικών γυαλών, οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν πόσο επηρεάζεται η όραση τους από το αλκοόλ!
Τα ψηφιακά πειστήρια από ηλεκτρονικές συσκευές και οχήματα στη διάθεση της ΕΛΑΣ
Δύο ακόμα τεχνολογικά προηγμένες συσκευές που συνδράμουν το έργο της ΕΛ.ΑΣ. στη διαλεύκανση υποθέσεων βρίσκονται στο περίπτερο της Αστυνομίας. Πρόκειται για δύο νέα αποκτήματα με τα οποία η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών καταφέρνει να ανακτά χρήσιμα δεδομένα για τις υποθέσεις που χειρίζεται η Αστυνομία.
Η μία καταφέρνει να ανακτήσει δεδομένα από τις πλακέτες ηλεκτρονικών συσκευών όπως για παράδειγμα ενός κινητού τηλεφώνου, ακόμη και αν εκείνες έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολικώς.
Η δεύτερη ανακτά δεδομένα από τον εγκέφαλο ενός οχήματος αλλά και τις συσκευές που τυχόν έχουν συνδεθεί σε αυτό. Έτσι λοιπόν αν κάποιον σύνδεσε το κινητό του τηλέφωνο στο αυτοκίνητο, τότε η ΕΛ.ΑΣ. θα μπορέσει να συλλέξει στοιχεία για τις κλήσεις τις επαφές αλλά και οτιδήποτε άλλο προκύπτει από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου.
Οι… μάχιμοι καβαλάρηδες
Είναι επιφορτισμένοι με τις περιπολίες εντός των αστικών κέντρων ενώ λόγω της ευελιξίας τους, είναι συνήθως οι πρώτοι σταθμοί που φτάνουν σε ένα περιστατικό. Ο λόγος για τους αστυνομικούς των ομάδων «Ζ» και «ΔΙ.ΑΣ.», οι οποίοι με τις μοτοσικλέτες τους «οργώνουν» καθημερινά τους δρόμους για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
Για να τους ξεχωρίζετε θα πρέπει να θυμάστε ότι οι αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» καβαλούν τη μηχανή μόνοι τους ενώ εκείνοι της ομάδας «ΔΙ.ΑΣ.» μετακινούνται δικάβαλοι. Σας περιμένουν για να τους γνωρίσετε στο περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. Υπάγονται στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης.
Άξιοι συμπαραστάτες τους στο δύσκολο έργο τους, οι ποδηλάτες αστυνομικοί, οι οποίοι ως επί το πλείστον περιπολούν πολυσύχναστα σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης.
thestival.gr
ΕΝΑΝΤΙΟΝ σας χρησιμοποιούν όλο αυτόν το εξοπλισμό Έλληνες …