Όταν Έλληνικό Phantom πέταξε πάνω από το αεροδρόμιο της Σμύρνης και άφησε άφωνους τους Τούρκους

Κοινοποίηση:
otan-elliniko-phantom-petaxe-pano-to-aerdromio-tis

Hταν ανήμερα της Εθνικής επετείου της 25ης Mαρτίου, όταν εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης, τα Ελληνικά Phantom «έσπασαν» το φράγμα του ήχου πάνω από τα τζαμιά της Σμύρνης.

Τα ελληνικά Phantom είχαν εμπλακεί σε μία από τις πολλές αερομαχίες στο Αιγαίο, η οποία κράτησε πολλή ώρα. Μαχητικά των δύο χωρών συναντήθηκαν στην εναέρια περιοχή της Χίου και των Οινουσσών. Καθώς είχαν ξεμείνει από καύσιμα, τα τουρκικά μαχητικά γύρισαν για προσγείωση στο κοντινό αεροδρόμιο της Σμύρνης, όπως και τα ελληνικά Φάντομ τα οποία γύρισαν στη βάση τους για τον ίδιο λόγο.

«Ισιώσαμε όλα τα τζάμια των σπιτιών…»
Οι δύο νεαροί πιλότοι Μ.Σ και Γ.Π δεν ακολούθησαν τα υπόλοιπα ελληνικά αεροπλάνα και προχώρησαν σε μία παράτολμη κίνηση. Ακολούθησαν τα τουρκικά μαχητικά ως τις τουρκικές ακτές και πέταξαν πάνω από το αεροδρόμιο της Σμύρνης, περίπου στα 200 πόδια. Ο αιφνιδιασμός ήταν τέτοιος που οι Τούρκοι δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, ενώ το ελληνικό αεροσκάφος είχε πλέον χαθεί από τα ελληνικά ραντάρ.

Το ραντάρ που βρισκόταν στη Λήμνο δεν μπορούσε να τους εντοπίσει, ενώ όπως ο ίδιος ο Μ.Σ είπε, το ραντάρ της Μυκόνου φώναζε σαν τρελό. «Περάσαμε χαμηλά από τον πύργο ελέγχου του τουρκικού αεροδρομίου και σηκώθηκε όλη η αεροπορία τους να μας κυνηγήσει. Tο ραντάρ της Mυκόνου φώναζε σαν τρελό. Μας έψαχναν. Hταν ο Θ. που κατάλαβε τι έγινε. Tότε πετάξαμε υπερηχητικά πάνω από όλα τα χωριά τους. Πετούσαμε πολύ μα πολύ χαμηλά κάπου στα 100 μέτρα και… ισιώσαμε όλα τα τζαμιά».

Το περιστατικό είχε διάρκεια μόλις μερικών λεπτών και λίγο αργότερα το ελληνικό Φάντομ με τους Μ.Σ και Γ.Π «εμφανίστηκε» ξανά στα ραντάρ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: