Η Μάργκαρετ Θάτσερ χαρακτήρισε τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ενιαίο νόμισμα ως «εγκεφαλικό», σύμφωνα με έγγραφα 30 ετών που αποχαρακτηρίστηκαν από τα απόρρητα κρατικά αρχεία της ιρλανδικής κυβέρνησης.
Στον απόηχο της διχαστικής πολιτικής συζήτησης στη Βρετανία που τελικά οδήγησε στο Brexit, η τότε Βρετανός πρωθυπουργός κατηγόρησε την “Περεστρόϊκα”, όπως συνήθιζε να χαρακτηρίζει τη συμμαχία Γερμανίας – Γαλλίας – Ιταλίας η “Σιδηρά Κυρία”, στις Βρυξέλλες και ορκίστηκε να μην υποκύψει στις πιέσεις που της ασκούσαν οπι λοιπόι Ευρωπαίοι εταίροι στην Ένωση, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να ενταχθεί στην κοινή νομισματική πολιτική που οραματιζόταν απ΄πο τσ μέσα της δεκαετίας του ΄80 ο Ζακ Ντελόρ.
Μάλιστα, η Θάτσερ δεν είχε κρύψει την έντονη ενόχληση της για την πάλαι ποτέ ΕΟΚ, στις συνομιλίες με τον τότε Ιρλανδό ομόλογό της Charles Hoeghey.
Το ιρλανδικό κυβερνητικό σημείωμα κατέγραψε ότι ο Θάτσερ είπε: «Όταν μιλάμε για ένα ενιαίο νόμισμα, ο [Ζακ] Ντελόρ πρέπει να είχε αιματηρή στάση στο κεφάλι.
“Δεν πρόκειται να έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα.”
Ο Ζακ Ντελόρ ήταν τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρικτής της βαθύτερης ολοκλήρωσης.
H Θάτσερ συμμετείχε σε συζητήσεις με τον Ιρλανδό Ταοϊσάχ, Charles Haughey, τον Ιούνιο του 1990, σύμφωνα με κρατικά αρχεία.
Έγινε ολοένα και πιο ειλικρινής για αυτό που θεωρούσε ως υπερβολική προσέγγιση από την επιτροπή και με τη σειρά του ενέπνευσε την ανάπτυξη του ευρωσκεπτικισμού στις τάξεις του κόμματος Tory.
Οι ιρλανδικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι ήθελε να μετατρέψει την Επιτροπή σε μια επαγγελματική δημόσια διοίκηση, χωρίς εξουσία απέναντι στη Βρετανία, ώστε αντικειμένικος σκοπός να ήταν η εξυπηρέτηση των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών – μελών της ΕΟΚ.
Η Θάτσερ, προβλέποντας ορθά όπως αποδείχθηκε ο μέλλον της Ευρώπης, είχε πει στον Haughey ότι οι πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την εσωτερική αγορά αγαθών θα παραμείνουν.
«Οι Ιταλοί θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν φόρους», ισχυρίστηκε σε ένα σημείο της συζήτησης.
Κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ότι έδωσε περισσότερες εξουσίες στην Επιτροπή.
«Οι ημέρες των διορισμένων Επιτρόπων πρέπει να αριθμούνται. Πρέπει να δώσουμε εξουσία στο συμβούλιο των υπουργών της ΕΟΚ », είπε.
«Δεν παραδίδω την εξουσία σε μια μη εκλεγμένη γραφειοκρατία… Έχω βαρεθεί εντελώς με την ευρωπαϊκή κοινότητα που προσπαθεί να μας συνδέσει με γραφειοκρατικούς κανονισμούς.», έλεγε οργισμένη η “Σιδηρά Κυρία”.
“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μια νέα Περεστροϊκα”.
Εκείνη την εποχή, ο έλεγχος της Σοβιετικής Ένωσης στην ανατολική Ευρώπη κατέρρευσε και η Θάτσερ συνέκρινε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τον κομμουνισμό.
«Προσπαθούμε να κάνουμε την Ανατολική Ευρώπη να αποδεχθεί δημοκρατικά πρότυπα και εδώ αναδημιουργούμε το δικό μας πολιτικό γραφείο. Είναι πάρα πολύ. “, δήλωνε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.
Είπε ότι δεν θα δεχόταν μια κεντρική τράπεζα των 12 τότε κρατών μελών της ΕΕ και ήθελε να μειώσει τον πληθωρισμό σε συμμαχία με το γερμανικό μάρκο.
Σημείωσε ότι η Γερμανία είχε εμπειρία πληθωρισμού – ο υπερπληθωρισμός λόγω της εκτύπωσης χαρτονομισμάτων προήγαγε την άνοδο του ναζισμού – και διατήρησε το νόμισμά της σαν χρυσό πρότυπο, όπου τα μετρητά είχαν μια αξία άμεσα συνδεδεμένη με αυτήν του πολύτιμου μετάλλου.
«Θα θεωρούσαν την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση και τον πληθωρισμό ως ίσους στόχους και θα τα συνδυάσουν όλα. Το μόνο που θέλουμε είναι ένα αποτελεσματικό πρότυπο χρυσού και το deutschmark μας παρέχει αυτό. ”
Τα πρόσφατα δημοσιευμένα άρθρα περιέχονται στον αριθμό αναφοράς του αρχείου εθνικών αρχείων της Ιρλανδίας 2020/17/31.
Πηγή: Guardian