Όταν ο Πριγκόζιν είχε κηρυχθεί επισήμως νεκρός – Οι Βρετανοί φοβούνται ότι «θα αναστηθεί ξανά» – Επιβεβαιώνεται το πρωτοσέλιο του Μακελειού;

Κοινοποίηση:
230624093059_prigozin-1024x614

Δύσπιστοι εμφανίζονται οι Βρετανοί σε ό,τι αφορά τον φερόμενο θάνατο του διοικητή της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν κατά την χθεσινή συντριβή του ιδιωτικού του αεροσκάφους, καθώς ο συγκεκριμένος είχε κηρυχθεί επίσημα νεκρός και το 2019 για να εμφανιστεί ξανά εν ζωή μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.

Πολλοί Βρετανοί αναλυτές προσπαθούν να κατανοήσουν εάν το χθεσινό περιστατικό της συντριβής του αεροπλάνου ήταν δολοφονία του ηγέτη της Βάγκνερ, δυστύχημα ή σκηνοθεσία.

Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής Αεροπορίας Ροσαβιάτσια επιβεβαίωσε πριν από μερικές ώρες και επίσημα πως ο 62χρονος Πριγκόζιν και ο κυριότερος στρατιωτικός διοικητής της Wagner, Ντμίτρι Ούτκιν επέβαιναν στο ιδιωτικό τζετ, που εκτελούσε πτήση από η Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη και κατέπεσε στην περιφέρεια Τβερ, χωρίς να επιζήσει κανείς.

Ωστόσο, οι Βρετανοί θεωρούν πως ο 62χρονος αρχηγός της Βάγκνερ, που προχώρησε σε ανταρσία εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας τον περασμένο Ιούνιο, μπορεί και να… σκηνοθέτησε τον θάνατό του και να το «έσκασε» με άλλο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με την Daily Mail, αλλά και την ρωσική ιστοσελίδα Readovka, ένα δεύτερο αεροσκάφος που συνδέεται με τη Βάγκνερ εντοπίστηκε σε ραντάρ να κάνει ζιγκ-ζαγκ πάνω από την περιοχή Τβερ όπου συνετρίβη τo Embraer.

«Αυτή δεν θα ήταν η πρώτη φορά που καταφέρνει να εξαφανιστεί με επιτυχία» εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο Πριγκόζιν είχε κηρυχτεί επίσημα νεκρός στην Αφρική το 2019, προτού τελικά επανεμφανιστεί πριν την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Για τον Κιρ Τζάιλς, αναλυτή του think tank «Chatham House» που έχει την έδρα του στο Λονδίνο, η παρουσία του ονόματος του Πριγκόζιν στη λίστα των επιβατών του μοιραίου Embraer δεν σημαίνει και πολλά πράγματα.

«Ανακοινώθηκε ότι ένας άνδρας ονόματι Γιεβγκένι Πριγκόζιν επέβαινε στο αεροσκάφος. Όμως έχει γίνει επίσης γνωστό ότι πολλά άτομα άλλαξαν το όνομά τους σε “Γεβγκένι Πριγκόζιν”, στο πλαίσιο της προσπάθειας του αρχηγού της Βάγκνερ να μετακινείται με μυστικότητα. Δεν θα εκπλαγώ πολύ αν ξαφνικά εμφανιστεί σε νέο βίντεο από την Αφρική».

Αμφιβολίες για τις συνθήκες θανάτου του εξέφρασε επισήμως η γαλλική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα πως υπάρχουν «εύλογες αμφιβολίες» αναφορικά με «τις συνθήκες» της συντριβής του αεροπλάνου στην οποία ανακοινώθηκε πως έχασε τη ζωή του ο επικεφαλής του ομίλου Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις συνθήκες στις οποίες συνέβη αυτή η συντριβή. Μπορούμε να έχουμε εύλογες αμφιβολίες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τον Βεράν, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είναι πριν απ’ όλα «ο άνθρωπος για τις βρωμοδουλειές του Πούτιν. Αυτά που έκανε συνδέονταν άρρηκτα με την πολιτική του Πούτιν, ο οποίος του είχε αναθέσει την ευθύνη να πραγματοποιεί αυτές τις βαναυσότητες επικεφαλής του ομίλου Βάγκνερ».

«Ο Πριγκόζιν αφήνει πίσω του μαζικούς τάφους. Αφήνει πίσω του ένα χάος σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, σκέπτομαι την Αφρική, την Ουκρανία, την ίδια τη Ρωσία», επέμεινε.

Κανάλια στο Telegram που συνδέονται με τον Πριγκόζιν ανακοίνωσαν τον θάνατό του λίγη ώρα μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, υποδεικνύοντας ως ένοχους «προδότες» μέσα στη Ρωσία.

Παρόλο που η αιτία της συντριβής δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, στα ρωσικά social media κυκλοφορεί έντονα η θεωρία ότι προκλήθηκε από κρυμμένη βόμβα μέσα σε μια κάσα με ακριβά κρασιά που βρισκόταν στο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τη Sun, «στελέχη της Βάγκνερ» κατηγόρησαν εχθές το βράδυ ευθέως το Κρεμλίνο για τη δολοφονία του ηγέτη τους.

«Εάν οι πληροφορίες ότι ο Πριγκόζιν είναι νεκρός επιβεβαιωθούν θα οργανώσουμε νέα πορεία για τη δικαιοσύνη στη Μόσχα», ανέφεραν χαρακτηριστικά, μια αναφορά στην πορεία τους προς τη ρωσική πρωτεύουσα τον περασμένο Ιούνιο.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύουν βρετανικά ΜΜΕ, ένοπλοι άνδρες που ισχυρίζονται ότι είναι μαχητές της Βάγκνερ προειδοποιούν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. «Πολλοί μιλούν αυτή τη στιγμή για το τι πρόκειται να κάνει η Βάγκνερ. Ένα πράγμα μπορούμε να σας πούμε. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε».

Κατά πόσο ισχύουν όλα αυτά είναι ένα ζήτημα. Οι Βρετανοί πάντως φοβούνται πως δεν έχουν ξεμπερδέψει με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών που επικαλέστηκε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ως αργά το βράδυ είχαν ανασυρθεί οκτώ πτώματα. Το TASS έκανε λόγο για επτά.

Διενεργείται έρευνα για «παραβίαση των κανόνων ασφαλείας των αεροπορικών μεταφορών». Ομάδα έρευνας «εστάλη επιτόπου (…) για να εξακριβώσει τα αίτια του δυστυχήματος», σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής επιτροπής έρευνας (σ.σ. εισαγγελίας).

Σύμφωνα με τη Ροσαβιάτσια, το αεροσκάφος ανήκε στην εταιρεία MNT-Aero, η οποία ειδικεύεται στις αεροπορικές μεταφορές επιχειρηματιών.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντολιάκ δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν εξοντώθηκε από το Κρεμλίνο.

«Η θεαματική εξόντωση του Πριγκόζιν και του διοικητή της Βάγκνερ δυο μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι μήνυμα του Πούτιν προς τις ρωσικές ελίτ ενόψει των εκλογών του 2024», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter), προσθέτοντας πως ο κ. Πούτιν «δεν συγχωρεί κανέναν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του είπε πως δεν θα τον «εξέπληττε» ο πιθανός θάνατος του επικεφαλής της Βάγκνερ. «Ελάχιστα πράγματα γίνονται στη Ρωσία χωρίς να το ξέρει ο Πούτιν», είπε.

Τη Δευτέρα, κυκλοφόρησε βίντεο του επικεφαλής της Βάγκνερ από κανάλια στο Telegram, στο οποίο διαβεβαίωνε πως βρίσκεται στην Αφρική. Σε τοπίο με φόντο την έρημο, κρατώντας τουφέκι εφόδου στα χέρια, έλεγε πως «εργάζεται» για «κάνει τη Ρωσία ακόμη πιο μεγάλη σε όλες τις ηπείρους» και «την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη».

Μετά την ανταρσία, μέρος των μισθοφόρων της Βάγκνερ πήγε στη Λευκορωσία με αποστολή την εκπαίδευση μονάδων του στρατού.

Για λόγους που ουδέποτε εξηγήθηκαν, ο επικεφαλής της Βάγκνερ έμοιαζε να έχει τη δυνατότητα να κινείται ελεύθερα στη Ρωσία. Συμμετείχε μερικές ημέρες μετά την εξέγερση σε συνεδρίαση στο Κρεμλίνο.

Ο Πριγκόζιν ήταν ο άνθρωπος που κέρδισε την αιματηρή μάχη του Μπάκχμουτ. Μία πόλη όπου οι Ουκρανοί θεωρείται πως έχασαν περίπου 80.000 άνδρες.

Η Βάγκνερ έχει δράσει σε χώρες της Αφρικής, ιδίως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Μαλί, στη Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία συζήτηση του Γ.Πριγκόζιν με τον Ντμίτρι Ούτκιν, ο τελευταίος του είχε πει ότι «ο θάνατος δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή κάτι άλλου».

Τότε ο επικεφαλής της Βάγκνερ του απάντησε με τη σειρά του «ναι, όλοι θα πάμε στην κόλαση, αλλά στην κόλαση θα είμαστε οι καλύτεροι».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: