Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Ο 43χρονος δικηγόρος αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Δικαιοσύνης σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς μαίνονται οι αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου και το περιβόητο νομοθετικό πλαίσιο Παρασκευόπουλου που άνοιξε το δρόμο για την υφ όρων απόλυση του συγκεκριμένου καταδίκου.
Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, με σπουδές στην Ιταλία και με εξειδίκευση στο ποινικό δίκαιο, έχει χειριστεί ως δικηγόρος υποθέσεις με άρωμα τρομοκρατίας, όπως αυτή του Κώστα Σακκά ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Ακόμα, είχε εκπροσωπήσει ως δικηγόρος και τον Αγγελέτο Κανά, τον πρώην δήμαρχο Κιμώλου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση του ΕΛΑ και τελικά αθωώθηκε κατά πλειοψηφία από το δικαστήριο.
Μάλιστα, ως δικηγόρος του Κώστα Σακκά, ο 43χρονος σήμερα νέος υπουργός Δικαιοσύνης είχε κρατήσει μια άκρως επιθετική γραμμή «κατακεραυνώνοντας» τους δικαστές ότι λαμβάνουν αποφάσεις καθ’ υπαγόρευση της πολιτικής εξουσίας αρνούμενοι να αποφυλακίσουν τον Κώστα Σακκά.
Ο κατηγορούμενος, που αυτοπροσδιορίζονταν ως αναρχικός και αρνούνταν ότι είναι μέλος των “Πυρήνων της Φωτιάς”, είχε μάλιστα προχωρήσει τότε σε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για παράταση της προσωρινής του κράτησης για έξι μήνες ενώ είχε συμπληρώσει το ανώτατο όριο της προφυλάκισης και δεν είχε ακόμη δικαστεί.
«Γιατί έγινε αυτή η παρανομία; Μα επειδή μπορούν να την κάνουν. Η Δικαιοσύνη επιτρέπει στον εαυτό της να προβαίνει σε τέτοιου είδους πράξεις. Ίσως γιατί η εικαζόμενη βούληση της εκτελεστικής εξουσίας της το επιβάλλει» είχε αναφέρει σε σχετική συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο Μιχάλης Καλογήρου και άλλοι δυο συνάδελφοί του για την υπόθεση Σακκά.
Μάλιστα, τότε ο Μιχάλης Καλογήρου ως δικηγόρος του Κώστα Σακκά είχε προαναγγείλει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζητώντας την καταδίκη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση που οι δικαστικές αρχές της χώρας του επιφύλαξαν στον εντολέα του. Ανακοίνωση υποστήριξης για τον Κώστα Σακκά είχε εκδώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση τότε, στηλιτεύοντας την παράταση της προσωρινής του κράτησης την οποία χαρακτήριζε «παράνομη και αντισυνταγματική».
Τελικά, ο Κώστας Σακκάς αποφυλακίστηκε το Ιούλιο του 2013 μετά από ένα μήνα περίπου απεργία πείνας, με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Ο εν λόγω κατηγορούμενος μετά την πρώτη αποφυλάκισή του συνελήφθη δυο φορές ξανά από τις αρχές, του επιβλήθηκαν και πάλι αυστηροί περιοριστικοί όροι, ο οποίοι όμως δεν τον εμπόδισαν να τους παραβιάσει με αποτέλεσμα να διαφύγει και να συλληφθεί έπειτα από περιπετειώδη καταδίωξη τον Αύγουστο του 2016 στη Σπάρτη.
Όταν ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης υπερασπιζόταν τον Κώστα Σακκά, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς»
Τον Ιούνιο του 2013 ο Μιχάλης Καλογήρου υπερασπιζόταν τον Κώστα Σακκά ο οποίος έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Συγκεκριμένα, στις 27 Ιουνίου του 2013 σε Συνέντευξη Τύπου η δικηγόρος του προφυλακισμένου Κώστα Σακκά, Μαρία Δαλιάνη προανήγγειλε την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Παρόντες στη συνέντευξη ήταν και οι βουλευτές τότε του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, Μαρία Κανελλοπούλου και Βασιλική Κατριβάνου.