Όταν το 2019 ο Μητσοτάκης εξηγούσε το σχέδιο του για την μετατροπή της Ελλάδος σε «μπαταρία της Ευρώπης» και ο Γερμανός Βέμπερ χαμογελούσε… – Τα ΜΜΕ στην Γερμανία, ένα χρόνο μετά, έκαναν ρεπορτάζ για την επιβολή των ΑΠΕ στον ελλαδικό χώρο και τις μπίζνες των… φίλων του πρωθυπουργού! (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
mitsotakis_bemper_

Τα ΜΜΕ στην Γερμανία, ένα χρόνο μετά, το 2020, έκαναν ρεπορτάζ για την επιβολή των ΑΠΕ στον ελλαδικό χώρο και τις μπίζνες των… φίλων του πρωθυπουργού

Όταν το 2019 ο Μητσοτάκης εξηγούσε το σχέδιο του για την μετατροπή της Ελλάδος σε «μπαταρία της Ευρώπης» και ο Γερμανός Βέμπερ χαμογελούσε…

Τις τελευταίες ημέρες, πολύ μελάνι έχει χυθεί ξανά για τις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα όπως και τις αντιδράσεις του κόσμου και ειδικά των σωματείων που αντιπαλεύονται την ολοένα και μεγαλύτερη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά που… καίγονται. Το σκηνικό είναι σχεδόν το ίδιο, στα καμένα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια οι εγκαταστάσεις για τις ΑΠΕ, στην κυβέρνηση ωστόσο όχι μόνο δεν ασχολούνται, αλλά τουναντίον βγαίνουν όλο και πιο επιθετικοί απέναντι σε όσους αντιδρούν. Μέχρι και οι φίλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, που βγάζουν χρήματα από τις ανεμογεννήτριες, βγήκαν και εξαπέλυσαν πυρά σε όσους δεν θέλουν τις ΑΠΕ.

Κλασικό παράδειγμα ο Περιστέρης της ΤΕΡΝΑ, ο οποίος ένα χρόνο πριν, στις 16 Ιουλίου, έφτασε στο σημείο να μιλήσει για… άγνοια που επικρατεί για τη συνεισφορά των ΑΠΕ, οι οποίες όπως είπε «…επιστρέφουν 3% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους στους δήμους και στις κοινότητες που βρίσκονται. Επίσης οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι οι ΑΠΕ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι – εάν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα – θα είχαν πληρώσει τους τελευταίους 18 μήνες πάνω από 4 δις. ευρώ περισσότερα για το ρεύμα τους». Απίστευτα πράγματα.

Και γυρίζουμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ήρθε στην εξουσία με σχέδιο, ακόμα και για τις ανεμογεννήτριες. Λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός (8 Φεβρουαρίου 2019), μιλώντας σε δημόσια συζήτηση με τον  τότε υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάλφρεντ Βέμπερ στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τόνισε πως η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να γίνει η «μπαταρία» της Ευρώπης αν αξιοποιήσει σωστά τη δυναμική της.

binteo_1_anemogennitries_

Χαρακτηριστικό το απόσπασμα: «…Ζητήματα όπως αυτό της καθαρής ενέργειας είναι πολύ σημαντικά στην ατζέντα μας. Και δεν μιλώ μόνο για την ενοποίηση της αγοράς ενέργειας αλλά για το πως θα κάνουμε την Ελλάδα την «μπαταρία» της Ευρώπης. Έχουμε απεριόριστες δυνατότητες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ηλιακή ή την αιολική. Θέλουμε, λοιπόν, να είμαστε πρωτοπόροι σε ό,τι αφορά την τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας καθώς αυτή είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες που παρέχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

binteo_2_anemogennitries_

Ένα χρόνο μετά, το 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε αντικείμενο ρεπορτάζ για αρκετά ΜΜΕ στην Γερμανία, όπου τονιζόταν ξεκάθαρα το σχέδιο του για τις ΑΠΕ. Μάλιστα, στο ρεπορτάζ, τονίζονταν από τότε και το σχέδιο για τα αιολικά πάρκα, αυτά δηλαδή που σχεδιάζονται τώρα ξανά από εκλεκτούς φίλους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τονιζόταν ακόμη ότι από την πρώτη στιγμή τις διακυβέρνησης του έγινε ξεκάθαρο πως θα κλείσουν 14 λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ για να αντικατασταθούν από ένα “δάσος” ανεμογεννητριών ως το 2024. Αμέσως μετά προωθήθηκε το σχέδιο εγκατάστασης τριών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 486 MW, από 106 μεγάλες ανεμογεννήτριες (ύψους 150 έως 198,5 μέτρων) στα νησάκια Κουνούποι, Σύρνα, Πλακίδια, Μεσονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Παχειά Ανάφης, Μακρά, Λιάδι, Κίναρος, Λέβιθα, Οφιδούσσα, Κανδελιούσσα, Περγούσσα, Παχειά Νισύρου, που ανήκουν στους Δήμους Νισύρου, Αστυπάλαιας, Λέρου και Ανάφης.

binteo_3_anemogennitries_

Ο ίδιος, φυσικά, κατά καιρούς, σε ομιλίες του στη Βουλή έχει πει ξεκάθαρο ότι είναι… φανατικός για τις ΑΠΕ! Μεταξύ άλλων έχει  αναφέρει: «…Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί, σε αυτή την προσπάθεια, είναι σύμμαχοι. Δεν είναι κάτι κακό το οποίο πρέπει να δαιμονοποιήσουμε»… Προβλέπουμε μια πολύ επιθετική διείσδυση στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την επόμενη δεκαετία. Για να το πω απλά, χρειαζόμαστε περισσότερα αιολικά, περισσότερα φωτοβολταϊκά…

binteo_4_anemogennitries_

Υπάρχουν περιοχές, όπως ενδεχομένως τα μικρότερα νησιά μας ή ενδεχομένως και όλα τα  ψηλά βουνά μας όπου για λόγους ευρύτερης περιβαλλοντικής ισορροπίας, να μην πρέπει να τοποθετηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Ρεπορτάζ: Εφημερίδα “ΜΑΚΕΛΕΙΟ”

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. γι αυτο και οπως αντιλαμβανεσθε εντελως τυχαια δεν μενει τιποτα φυλλο που να μην καιγεται

  2. Μα κανείς Ευρωπαίος δεν θέλει τις ανεμογεννήτριες στη χώρα του. Το 2012 όταν έκαναν πρόταση να βάλουν ανεμογεννήτριες σε κάτι χωράφια στην Αγγλία 2 μίλια πίσω από το κήπου του σπιτιού, υπέγραψα με τους άλλους ότι είμαι αντίθετος. Και τέλος. Δεν μπήκε ούτε μία.

    Μόνο στην Ελλάδα το καθεστώς βάζει τους ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΥΣ να σπάνε το κόσμο στο ξύλο επειδή αντιδρούν.
    Γιατί η Ελλάδα έχει κάτι μεταξύ Χούντας χωρίς τάνκς και Κατοχής χωρίς να σκοτώνουν το κόσμο στο δρόμο, όπως είπε στο ράδιο εν ενεργεία πρωτοδίκης δικαστής πριν 4 χρόνια, και το έγραψε στην ιστοσελίδα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, πριν τρέξουν να κατεβάσουν το άρθρο την επόμενη ημέρα.

    1. Και κεραιες 5g είχαν γκρεμίσει οι Άγγλοι σε πολλές περιοχές της χώρας, όταν ο νεολεροελληνας, ήταν στην καραντίνα στο σπιτάκι του με την μάσκα και έβγαινε 2 ώρες με sms προς την κυβέρνηση και ο κοπροβελος μετρούσε το ηνιακο φόρτος στα σκατα της Ψυττάλειας.
      ***Αγαπητέ Νικόδημε με το ωραίο σου όνομα.

Leave a Response