«Όχι» από τους Βορειο-Ιρλανδούς στην συμφωνία για το Brexit: «Δεν θέλουμε τελωνειακή ένωση με Ιρλανδία»

Κοινοποίηση:
brexit

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δεν αποδέχεται την συμφωνία του Brexit και δεν θέλει να υπάρξει τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μέσω των ιρλανδικών συνόρων.

Σημειώνεται ότι το κόμμα αυτό στήριξε την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι (σ.σ. μετά τις εκλογές του Ιουνίου του ’17) και ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία που προτείνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα έχει ως βάση ψηφοφόρων τους Βορειοϊρλανδούς Προτεστάντες, δηλαδή τους απόγονους Άγγλων εποίκων και δεν επιθυμούν κανενός είδους ένωση με την Καθολική Ιρλανδία καθώς φοβούνται την αναζωπύρωση προσπαθειών από τους Καθολικούς Βορειοϊρλανδούς, ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Αντίθετα με ότι λανθασμένα πολλοί πιστεύουν οι Προτεστάντες αποτελούν την πλειοψηφία στην Βόρεια Ιρλανδία.

«Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις προτάσεις που αφορούν την τελωνειακή ένωση και το ζήτημα της συναίνεσης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρα και τα πράγματα [ούτε] αναφορικά με τον ΦΠΑ», ανακοίνωσαν η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νάιτζελ Ντοντς.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια λογική συμφωνία που, θα λειτουργεί για τη Βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου«, τόνισαν.

Στις 31 Οκτωβρίου η Βρετανία καλείται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ή χωρίς συμφωνία. Ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν αποκλείεται, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να έχει πολλές φορές δηλώσει πως είναι αποφασισμένος για το διαζύγιο, με όποιον τρόπο.

Το «μπλόκο» από το DUP έρχεται μερικές ώρες αφού ο διαπραγματευτής της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, είχε ενημερώσει τους πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ε.Ε. πως οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα όσον αφορά το Brexit με μοναδική εξαίρεση τον ΦΠΑ.

Οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμούς στα ακανθώδη ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων, της Βόρειας Ιρλανδίας και της τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων από βρετανικής πλευράς σε πεδία όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες και η προστασία του περιβάλλοντος.

To ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας είναι ιδιαίτερα περίπλοκο. Είναι όχι μόνο εθνικής φύσεως (έποικοι και αυτόχθονες) αλλά κυρίως θρησκευτικής (Προτεστάντες κατά Καθολικών). Οι Προτεστάντες είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι σε ένα καθεστώς αντιμετώπισης της Βόρειας Ιρλανδίας σα να μην πρόκειται για βρετανικό έδαφος, στο οποίο θα ισχύουν άλλοι νόμοι και κανόνες από ότι θα ισχύει στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα χρόνια της δράσης του IRA ήταν διαδεδομένο ένα ανέκδοτο που έλεγε «αν σας ρωτήσουν το θρήσκευμά σας στο Μπέλφαστ, πείτε βουδιστής, είναι η απάντηση που θα σας σώσει την ζωή».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: