O διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που κοιμάμαστε. Το ύποπτο σύμπτωμα που πρέπει να μας προβληματίσει και να μας «αναγκάσει» να πάμε για εξετάσεις.
Ο ύπνος είναι θεμελιώδης για την καλή υγεία, όμως το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να τον διαταράξει. Ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου, με συμπτώματα που συχνά περνούν απαρατήρητα.
Ο μη διαγνωσμένος Διαβήτης τύπου 2
Πολλοί άνθρωποι ζουν με μη διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2 χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με την Diabetes UK, περίπου 1,2 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν επίσημη διάγνωση.
Η σημασία του πρώιμου ελέγχου
Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Εδιμβούργου διαπίστωσαν ότι ο πρώιμος εντατικός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα με ινσουλίνη ή δισκία σουλφονυλουρίας μπορεί να μειώσει κατά 10% τους θανάτους, κατά 17% τα εμφράγματα και κατά 26% τις διαβητικές επιπλοκές, όπως η νεφρική ανεπάρκεια και η απώλεια όρασης. Η μετφορμίνη ειδικότερα μείωσε κατά 31% τα εμφράγματα και κατά 20% τους θανάτους.
Τα πρώιμα συμπτώματα συχνά απουσιάζουν
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) τονίζει ότι πολλά άτομα ζουν για χρόνια με διαβήτη τύπου 2 χωρίς να το συνειδητοποιούν, καθώς τα πρώιμα συμπτώματα είναι είτε γενικά είτε ανύπαρκτα. Παρ’ όλα αυτά, ένα από τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το Νο1 νυχτερινό σύμπτωμα
Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία) συχνά προκαλεί την ανάγκη για συχνή ούρηση τη νύχτα, γνωστή ως νυκτουρία. Σύμφωνα με την Diabetes UK, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης αυξάνουν την ανάγκη επισκέψεων στην τουαλέτα, διακόπτοντας τον ύπνο. Το NHS επιβεβαιώνει ότι το συχνό αίσθημα ούρησης αποτελεί σύμπτωμα διαβήτη τύπου 2, τόσο τη νύχτα όσο και την ημέρα.
Και άλλες διαταραχές ύπνου
Εκτός από τη νυκτουρία, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα.