Ώρα της Γης 2022: Απόψε στις 20:30 σβήνουμε τα φώτα για το περιβάλλον

Κοινοποίηση:
earth-g8b7bba772_1920-710x401

Σήμερα, 26 Μαρτίου, στις 20:30 σβήνουμε για μία ώρα τα φώτα και συμμετέχουμε στην «Ώρα της Γης». Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον.

Η «Ώρα της Γης», η μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία του WWF για το περιβάλλον, έρχεται για μια ακόμα χρονιά να μας θυμίσει ότι πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας και να στείλουμε όλοι μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα: θέλουμε ένα μέλλον βιώσιμο για όλους. Θέλουμε έναν κόσμο ασφαλή, όπου ο κάθε άνθρωπος θα έχει ίσες ευκαιρίες να εκπληρώσει τα όνειρά του.

Η «Ώρα της Γης», η οποία θα οργανωθεί το Σάββατο 26 Μαρτίου (στις 20.30), εστιάζει στο κρίσιμο θέμα της βιώσιμης διατροφής, δεδομένου ότι η τροφή (προετοιμασία, προσφορά) αποτελούσε πάντα μια πράξη αγάπης και μια χειρονομία αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα όμως, η τροφή μας αποτελεί τον ισχυρότερο δεσμό μας με τη φύση, καθώς οι διατροφικές μας συνήθειες και επιλογές έχουν άμεση επιρροή στο περιβάλλον συνολικά.

Όσοι πολίτες λοιπόν επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση – μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος, καλούνται στις 20:30 το βράδυ -και για μία ώρα- να σβήσουν τα φώτα του σπιτιού τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την πρωτοβουλία θα συμμετάσχουν και δεκάδες φορείς και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Στην πρωτοβουλία θα συμμετάσχουν φέτος, μεταξύ άλλων, η Ακρόπολη, ο Λευκός Πύργος, ο Δήμος Αθηναίων σβήνοντας τα φώτα στο Δημαρχείο και την Τεχνόπολη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τη συσκότιση εμβληματικών του κτιρίων της πόλης, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Κάστρο Μονεμβασιάς, το Κάστρο Άμφισσας, ο Δήμος Περιστερίου, καθώς και πολλοί ακόμα δήμοι ανά τη χώρα.

Μια “μυστική” συνταγή για έναν ζωντανό πλανήτη

Με τη βιώσιμη διατροφή στο επίκεντρο των φετινών δράσεων, το WWFΕλλάς ξεκινά συνεργασία με τον σεφ Γιώργο Τσούλη, ο οποίος στο πλαίσιο της φετινής «Ώρα της Γης» υπογράφει τη “μυστική” συνταγή για έναν ζωντανό πλανήτη και μας καλεί να την ανακαλύψουμε μαζί του. Μια εύκολη και πρωτότυπη συνταγή, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που αναδύει μεσογειακά αρώματα και η οποία αποδεικνύει πως το φαγητό ενώνει, αλλά και πως η προστασία του περιβάλλοντος δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, αλλά αντιθέτως, κρύβεται σε απλές αλλαγές που όλοι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας.

Απόψε, Σάββατο 26 Μαρτίου, στις 19.30, ο σεφ Γιώργος Τσούλης, μαζί με τη Δωροθέα Μερκούρη, θα πραγματοποιήσουν ένα πρωτότυπο cooking event που θα μεταδοθεί ζωντανά, τόσο από τη σελίδα FB του WWF, όσο και από τη σελίδα FB του σεφ, μαγειρεύοντας τη “μυστική” συνταγή της «Ώρας της Γης», παρέα με το κοινό.

Πότε και πώς ξεκίνησε η «Ώρα της Γης»

Η «Ώρα της Γης» ξεκίνησε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007, σε μία εκδήλωση στην οποία έσβησαν τα φώτα. Έκτοτε, έχει εξαπλωθεί και σε αυτήν συμμετέχουν περισσότερες από 7.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε 187 χώρες, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στο φυσικό περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό της διοργάνωσης είναι η απενεργοποίηση του φωτισμού σε εμβληματικά οικοδομήματα, δρόμους, γέφυρες, λιμάνια και μνημεία των μεγάλων πόλεων και πρωτευουσών που συμμετέχουν, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται στα σημεία αυτά θαυμάζοντας το σπάνιο αυτό φαινόμενο της συσκότισης και ανάβοντας συμβολικά κεριά και φαναράκια. Παράλληλα, πραγματοποιούνται διάφορα δρώμενα, όπως μουσικές συναυλίες, μαραθώνιοι, δεντροφυτεύσεις, ενημερωτικές ομιλίες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή, καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ο/Η ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ, ΟΥΔ' ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΝ λέει:

    Ναι αντε τώρα ο μιζοτακης να τρέχει να κλείνει τα φώτα στα 100 και βάλε σπίτια που έχει σε όλο τον κόσμο άστο

Comments are closed.