Στο επόμενο βήμα του σχεδιασμού της περνά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με βάση και την πλούσια εμπειρία, που αποκόμισε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, λόγω της πανδημίας.
Έχοντας ήδη εξυπηρετήσει πάνω από το 85% από το ένα εκατομμύριο αιτήματα, που δέχθηκαν οι εφορίες όλης της χώρας από τα μέσα Μαρτίου έως το τέλος Μαΐου, η ΑΑΔΕ προχωρά σε αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας και οργάνωσης των εφοριών σε τρεις κατευθύνσεις:
Διευρύνει το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών
Αξιοποιεί καλύτερα τους εργαζομένους
Τις ενοποιεί χωροταξικά
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μελετώντας ποιοτικά και ποσοτικά το νέο τοπίο, όπως αυτό διαμορφώνεται σταδιακά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, έδωσε το πράσινο φως για τις νέες παρεμβάσεις. Στόχος είναι η παροχή περισσότερων και καλλίτερων υπηρεσιών, με ταυτόχρονη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και του χρόνου, που απαιτείται για τις συναλλαγές με την Εφορία.
Έτσι, αμέσως μετά την έκδοση απόφασης για την υποχρέωση των εφοριών να διεκπεραιώνουν τις δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου (μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές και δωρεές) μέσα σε τρεις ημέρες από την παραλαβή τους, χωρίς φυσική παρουσία των φορολογουμένων, το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την άμεση ενοποίηση μικρών και υποστελεχωμένων εφοριών περιορισμένης αρμοδιότητας (δηλ. χωρίς φορολογικό έλεγχο) της Αττικής, με τις πλήρους αρμοδιότητας εφορίες της ευρύτερης περιοχής τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η κίνηση αυτή επιφέρει οφέλη για όλους».
ΜΙΚΡΕΣ ΕΦΟΡΙΕΣ
Μέσος αριθμός υπαλλήλων:
Λιγότεροι από 20
60% λιγότεροι από το αντίστοιχο προσωπικό εφοριών πλήρους αρμοδιότητας
Εργασίες εξυπηρέτησης πολιτών ανά υπάλληλο:
Πολλαπλάσιες αυτών που αναλογούν στις εφορίες πλήρους αρμοδιότητας.
Το αποτέλεσμα είναι επιβαρυντικό:
Για τους πολίτες, των οποίων η εξυπηρέτηση γίνεται αρκετές φορές εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα
Για τα δημόσια έσοδα. Για τις πρώτες έξι εφορίες, που σχεδιάζεται να ενοποιηθούν με πλησιέστερες μεγάλες εφορίες τους, το ετήσιο κόστος των ενοικίων αγγίζει τα 900.000 ευρώ!
Για τους εργαζόμενους των εφοριών αυτών, στους οποίους αναλογεί πολύ περισσότερος όγκος εργασιών από ό,τι τις μεγάλες εφορίες.