Την ώρα που οι περισσότερες επιχειρήσεις παραμένουν με κατεβασμένα ρολά, οι φοροελεγκτές της ΑΑΔΕ σηκώνουν μανίκια και ετοιμάζονται να «ξεσκονίσουν» 25.500 φορολογικές υποθέσεις.
Οι εντολές δόθηκαν ήδη από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή στον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Στόχος είναι ο εντοπισμός υποθέσεων φοροδιαφυγής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή θα διενεργηθούν 23.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.). Οι έλεγχοι διενεργούνται από το γραφείο και στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται οι «φρέσκες» υποθέσεις.
Έτσι, από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων της τελευταίας πενταετίας, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Πέραν του αριθμού των φορολογικών ελέγχων θα γίνουν ακόμη 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου. Θα ελεγχθούν δηλαδή υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών δωρεών και κληρονομιών.
Μεταξύ των υποθέσεων που μπαίνουν στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται:
– Οι υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Πρόκειται για εκείνες των ετών 2015, 2012, 2010 και 2005.
– Οι υποθέσεις που θα εντοπιστούν από διασταυρώσεις να μην έχουν δηλώσει το σύνολο ή μέρος των εισοδημάτων για το έτος 2015.
– Οι υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
Από την 1η Απριλίου, με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων, η Εφορία αποκτά «πρόσβαση»στα τιμολόγια των επιχειρήσεων αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών.