ΑΑΔΕ: myDATA app και νέα ψηφιακά εργαλεία για μεγαλύτερα έσοδα από τη φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο το 2025

Κοινοποίηση:
shop-tablet

Ομοβροντία νέων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, θέτει το 2025 σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Άμεσα όμως, από τον Δεκέμβριο φέτος 2024 ήδη, έρχεται και νέα εφαρμογή myDATAapp, που θα επιτρέπει σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά (όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής) απευθείας στην πλατφόρμα myDATA, μέσω smartphone ή tablet.

Για το 2025, από την ΑΑΔΕ δρομολογείται η σταδιακή έναρξη λειτουργίας μιας σειράς νέων ψηφιακών εργαλείων με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Και επιπλέον, θα συσταθεί και θα αναλάβει δράση η ειδική μονάδα ΔΕΟΣ της ΑΑΔΕ που θα επιχειρεί με ελέγχους στην αγορά.

Το οριστικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει τα εξής:

• από 1.1.2025 θα γίνει υποχρεωτική η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA. Θεωρητικά, δεν θα μπορεί να εκπέσει ούτε ένα ευρώ για δαπάνες που δεν θα έχουν σταλεί στο myDATA. Ήδη από την ως τώρα εφαρμογή του myDATA, το δημόσιο εισέπραξε το 2025 περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ από φόρο κερδών των επιχειρήσεων, τα οποία διέφευγαν από τα κρατικά ταμεία.

• Ιανουάριο του 2025 ξεκινά και η λειτουργία του Ψηφιακού Πελατολογίου. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο αποτελεί ουσιαστικά ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Θα παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο online, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων και συγκρίσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα ξεκινήσει από κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εντός του 2025.

• αρχές του 2025 ξεκινά τελικά (αντί 1ης Δεκεμβρίου 2024 που είχε ανακοινωθεί) η υποχρεωτική εφαρμογή του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Με το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής, οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές αρχές θα έχουν μια πλήρη εικόνα του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης.

• από Ιούλιο του 2025 και μετά αναμένεται η καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου, που εφαρμόζεται ήδη από χιλιάδες επιχειρήσεις. Η χρήση του πρόκειται να καταστεί υποχρεωτική σε όλους τους κλάδους της αγοράς. Η Αθήνα έχει υποβάλει αίτημα που , αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε η σημαντική αυτή δράση να ξεκινήσει εντός του β΄εξαμήνου του επόμενου έτους.

Επιπλέον, στο πεδίο των ελέγχων, συγκροτείται ειδικό σώμα με την ονομασία Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ). Θα δημιουργηθεί κοινή επιχειρησιακή υποδομή για τις ειδικές φορολογικές και τελωνειακές δυνάμεις της ΑΑΔΕ, που χειρίζονται τις πιο απαιτητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Η Κινεζοποίηση συνεχίζεται.
    Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δικαιολογία για όλα αυτά, εκτός για το ότι τα δεδομένα αυτά χρειάζονται για να δουλέψει ο Νόμος 4961/2022 που ψήφισαν ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ μαζί. Όποιος δεν έχει ιδέα, διαβάστε το άρθρο 4 του νόμου αυτού.

Comments are closed.