Ψαλίδι… στην κατανάλωση ρεύματος για να ξεφουσκώσουν οι λογαριασμοί βάζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Έχουν μπει στη διαδικασία της εξοικονόμησης ενέργειας κάνοντας πιο συνετή χρήση των ηλεκτρικών τους συσκευών. Προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος και να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις στις τιμές της κιλοβατώρας.
Αυτή την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς την καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τη μηνιαία ζήτηση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με αυτά, τον Αύγουστο η συνολική ζήτηση ρεύματος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα μειώθηκε κατά -13,10%. Το μεγαλύτερο «ψαλίδι» καταγράφηκε στο δίκτυο διανομής. Δηλαδή νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη μέση και χαμηλή τάση έκοψαν την κατανάλωση κατά -13,94%. Οι πελάτες της υψηλής τάσης έριξαν την κατανάλωση κατά -3,24% τον Αύγουστο έναντι του ίδιου περσινού μήνα.
Αρνητικό ήταν το πρόσημο της ζήτησης ρεύματος και τον Ιούλιο συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2021. Τότε μειώθηκε κατά -11,24% με το δίκτυο διανομής να ρίχνει κατά -11,78% την κατανάλωση. Στην υψηλή τάση καταγράφηκε υποχώρηση κατά -5,44%.
Το φρένο…
Ο περιορισμός της κατανάλωσης ρεύματος ξεκίνησε από τον Ιούνιο. Ήταν ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο φρέναρε ο ρυθμός αύξησης. Πιο συγκεκριμένα τον φετινό πρώτο μήνα του καλοκαιριού η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έκλεισε με μικρή αύξηση 1,28%, όταν τον Μάιο ήταν στο 3,37%.
Χιλιάδες οικιακοί καταναλωτές και επιχειρήσεις λαμβάνοντας τότε, τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της Άνοιξης αντιμετώπισαν μεγάλες αυξήσεις με αποτέλεσμα να ψαλιδίζουν την κατανάλωση ρεύματος.
Έκρηξη εξαγωγών
Στα αξιοσημείωτα του μηνιαίου δελτίου ενέργειας του Αυγούστου είναι η πορεία των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, αυτές σημείωσαν έκρηξη κατά 328,16% και ανήλθαν στις 636 GWh. Προφανώς οι ηλεκτροπαραγωγοί και οι έμποροι βρήκαν καλύτερες ευκαιρίες τιμών στις ξένες αγορές.
Το μίγμα παραγωγής
Το αποτέλεσμα ήταν η εγχώρια παραγωγή ρεύματος να είναι υψηλότερη κατά 5,56% τον Αύγουστο έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα. Η καθαρή παραγωγή ήταν στις 5.002 GWh.
Αναλύοντας το μίγμα προκύπτει μείωση κατά -5% της παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο, ενώ αντίθετα αυξήθηκε κατά 27,8% η λιγνιτική παραγωγή. Μεγάλη ήταν και η αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ. Οι ΑΠΕ του συστήματος μεταφοράς έδωσαν κατά 20,4% περισσότερη ισχύ ρεύματος και οι ΑΠΕ δικτύου κατά 12,6%.
Μερίδια
Στο μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ καταγράφονται και τα μερίδια των προμηθευτών ρεύματος για τον Αύγουστο.
Η ΔΕΗ εκπροσώπησε το 63,33% των συνολικών φορτίων, ακολούθησε η Protergia με 7,29%, τρίτος ήταν ο ΗΡΩΝ με 6,66%, τέταρτος «παίκτης» η Elpedison με 6,26% και έπονται οι: NRG (4,44%), Watt & Volt (2,22%), η ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ (2,08%), η Volterra (1,99%), η ΖΕΝΙΘ (1,98%), η Volton (1,35%) κλπ.