ΑΔΩΝΙ ΑΚΟΥΣ;; Καταρρέουν οι δημόσιες δομές υγείας στην Κρήτη

Κοινοποίηση:
ΩΣΔΩΔΣΣΔΣ

Υπό καθεστώς κατάρρευσης βρίσκονται οι δημόσιες δομές υγείας στην Κρήτη, λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης και της συστηματικής παραμέλησης του ΕΣΥ, με ολόκληρα τμήματα νοσοκομείων να… βάζουν λουκέτο και κλίνες ΜΕΘ να καταργούνται!

Ενδεικτικό του μπάχαλου είναι το εκ νέου κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, καθώς την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη εφημερία χωρίς… παιδοψυχίατρο! Κι αυτό διότι ο μόνος εξειδικευμένος γιατρός της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής είναι αδύνατο να εφημερεύει 30 μέρες κάθε μήνα!

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ στην ανακοίνωσή τους, «οι εξελίξεις αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εργαζόμενοι και γονείς έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τη χρόνια υποστελέχωση και την αδικαιολόγητη παραμέληση αυτής της κλινικής. Η περίθαλψη παιδιών και εφήβων υφίσταται συνεχή αποδυνάμωση, ενώ οι υπηρεσίες υγείας προς τους μικρούς ασθενείς περιορίζονται».

Συνεχίζοντας, τονίζουν ότι το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής θα επιφέρει φοβερές συνέπειες για την υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους: «Δεν ανεχόμαστε να κλείνει η μοναδική δημόσια Παιδοψυχιατρική Κλινική, που πλέον θα λειτουργεί σαν εξωτερικό ιατρείο. Μένουν με αυτό τον τρόπο η Κρήτη και όλο το νότιο Αιγαίο χωρίς δημόσια Παιδοψυχιατρική Κλινική, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις του σωματείου μας, παρά το φιλότιμο και την προσπάθεια των εργαζομένων της κλινικής, που έναν χρόνο τώρα υπερβαίνουν εαυτόν για να μείνει ανοιχτή η κλινική, χωρίς άδειες, χωρίς ρεπό, χωρίς δικαίωμα να αρρωστήσουν! Οι οικογένειες θα αναγκαστούν να αναζητούν λύσεις είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε να μεταβαίνουν στην Αθήνα» αναφέρουν οι εργαζόμενοι και καλούν την προσεχή Δευτέρα -που συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας- σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13.00, στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ.

Σκηνικό διάλυσης

Σκηνικό διάλυσης επικρατεί και στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες έχει απομείνει με ελάχιστους εντατικολόγους, αναισθησιολόγους, χειρουργούς και νοσηλευτές. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι γιατροί που έχουν μείνει στη ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι μόλις τρεις, έλλειψη που είχε ως αποτέλεσμα η διοίκηση του νοσοκομείου να αποφασίζει την περασμένη Τρίτη την κατάργηση των δύο από τις έξι κλίνες ΜΕΘ!

Επιπλέον, τονίζουν ότι από τους τρεις γιατρούς που έχουν απομείνει στη ΜΕΘ, ο ένας είναι συνταξιούχος και εργάζεται με παράταση, γεγονός που απειλεί τη μονάδα με κλείσιμο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, η συγκεκριμένη ΜΕΘ είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς δεν καλύπτει μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και αρκετών νησιών.

«Εξυπηρετούν περιστατικά από όλη τη νότια Ελλάδα – δηλαδή, αν δεν υπάρχει ΜΕΘ στη Ρόδο, τα φέρνουν σε εμάς. Ερχονται περιστατικά από Κάρπαθο, Σαντορίνη και Κω, αλλά και από άλλες περιοχές της Κρήτης, όπως το Ηράκλειο», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Γιώργο Μανουσάκη.

Εκτός από την έλλειψη εργαζομένων στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού εντοπίζονται και αλλού. Για παράδειγμα, ενώ το νοσοκομείο εξυπηρετούσε περίπου 1.800 χειρουργεία τον χρόνο μέχρι πέρυσι, φέτος έχει μείνει με μόλις μία αναισθησιολόγο, εξέλιξη που έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτώ εφημερίες τον μήνα να μένουν χωρίς αναισθησιολόγους, ενώ σε πολύ σοβαρά περιστατικά και χειρουργεία οι εναπομείναντες αναισθησιολόγοι αναγκάζονται να αφήσουν τις οικογένειές τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες!

Τέλος, προβλήματα υπάρχουν και στο Ακτινολογικό Τμήμα, όπου εργάζονται μόνο δύο ακτινολόγοι, και τις μισές μέρες του μήνα δεν υπάρχει γιατρός στην εφημερία. Ετσι, όποιος ασθενής χρειάζεται απεικονιστικές εξετάσεις θα πρέπει να πηγαίνει σε άλλον νομό, διανύοντας απόσταση άνω των 30 χιλιομέτρων, ενώ εάν πρέπει να υποβληθεί σε αξονική, μαγνητική, υπέρηχο, μέτρηση οστικής πυκνότητας ή μαστογραφία, θα χρειαστεί να πάει στο Ηράκλειο ή σε ιδιωτικό ιατρείο.

«Στον Αγιο Νικόλαο παλαιότερα είχαμε μόνο ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, τώρα έχουμε τρία. Σε κανένα νοσοκομείο του ΕΣΥ στον νομό δεν μπορεί να γίνει απεικονιστική εξέταση. Και, μάλιστα, τώρα έρχεται και καλοκαίρι, οπότε πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός, λόγω του τουρισμού» όπως αναφέρει ο κ. Μανουσάκης, συμπληρώνοντας ότι το νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες, δεν παίρνει τις νόμιμες άδειες που δικαιούται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους νοσηλευτές του τομέα τεχνητού νεφρού, που έχουν να… δουν άδεια από το 2017!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: