Το ΑΚΚΕΛ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στην Κύπρια αγωνίστρια και Πρόεδρο του «Κινήματος Αλληλεγγύη», Δρ. Ελένη Θεοχάρους, για την στοχοποίησή της από την τουρκόψυχη χούντα του «Προέδρου» Αλίγιεφ στο Αζερμπαϊτζάν. Η καθηγήτρια παιδοχειρουργικής (και Ευρωβουλευτής το 2014) αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη «για την προαγωγή της Ελληνικής Παιδοχειρουργικής και την προβολή της σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης … για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος και θρησκείας, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη διάσωση ζωών, καθιστώντας στην πράξη την ιατρική ως λειτούργημα και παράδειγμα προς μίμηση.».
Το χουντικό καθεστώς στο Αζερμπαϊτζάν επέκτεινε το ένταλμα σύλληψης (για να προσαχθεί σε αζέρικο δικαστήριο) εναντίον της επικεφαλής της «Επιτροπής Φίλων του Αρτσάχ», Κύπρια πολιτικό Δρ. Ελένη Θεοχάρους (@THEOCHAROUSE), με την κατηγορία της «παράνομης εισόδου σε έδαφος του Αζερμπαϊτζάν» (η αζέρικη χούντα του Αλίγιεβ θεωρεί το Αρτσάχ-Ναγκόρνο Καραμπάχ ότι είναι αζέρικο έδαφος) που επιφέρει φυλάκιση έως και 10 ετών.
Το 2017, το Αζερμπαϊτζάν εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως η Θεοχάρους, που επισκέφθηκαν το Αρτσάχ-Ναγκόρνο Καραμπάχ για να παρακολουθήσουν το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος. Εκείνη την εποχή, η Θεοχάρους σχολίασε «Αυτό δεν είναι το πρώτο, αλλά το να είμαι στόχος μίας δικτατορίας είναι τιμή για εμένα».
Η επέκταση του εντάλματος σύλληψης θα περιλαμβάνει αίτημα στην Κύπρο για έκδοση της Θεοχάρους στο Αζερμπαϊτζάν. Προφανώς, ακόμη και η σημερινή ηγεσία της Κύπρου δεν θα τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο με τόσα ανθελληνικά που έχει κάνει η χούντα: Στα μέσα Ιουνίου 2021 ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Διακοινοβουλευτικών Σχέσεων του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε: «Η δύναμη της Τουρκίας είναι η δύναμη του Αζερμπαϊτζάν, είναι η δύναμη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Εύχομαι στον τουρκικό κόσμο να ενωθεί». Ας μην ξεχνούμε ακόμη ότι η αζέρικη χούντα του Αλίγιεβ ήταν η πρώτη που προχώρησε σε απευθείας αεροπορική σύνδεση του Αζερμπαϊτζάν με τα Κατεχόμενα της Κύπρου, αλλά η κυπριακή απειλή ότι θα αναγνωρίσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ ως ανεξάρτητο κράτος (Αρμενίων) «κατέρριψε» την απευθείας αεροπορική σύνδεση. Η προσβλητική συμπεριφορά του γκάνγκστερ Αλίγιεβ κατά του Έλληνα πρέσβη είναι άλλο ένα γεγονός που οφείλουμε να μην ξεχνάμε, όπως και τόσα άλλα.
Η Αθήνα και η Λευκωσία οφείλουν να καταδικάσουν την ενέργεια της αζέρικης χούντας κατά της Δρ. Ελένης Θεοχάρους.