ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ: ΤΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΚΑΤΑ ΒΟΡΙΔΗ ΧΡΗΣΙΜΗ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ! ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΣΕΚΟΥΡΑΤΕ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ!

Κοινοποίηση:
skrekas-mitsotakis-supermarket_1

Η απουσία ελέγχων στο ράφι και ο περιορισμός σε τυχαίες διασταυρώσεις τιμών από τις λίστες που δίνουν οι λιανέμποροι στο υπουργείο Ανάπτυξης επιτρέπει στους κερδοσκόπους να συντηρούν τον εφιάλτη που ζουν οι καταναλωτές, με τιμές-θέατρο παραλόγου που επιτρέπουν την αισχροκέρδεια, όπως δείχνουν τα παραδείγματα που παρουσίασε στο Open ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος.

Η ίδια συσκευασία με δημητριακά που το 2023 είχε προϊόν 375 γρ. με τιμή 4,12 ευρώ (10,97 ευρώ/κιλό), το 2024 περιέχει 330 γρ. με τιμή 4,79 ευρώ (14,51 ευρώ/κιλό), δηλαδή η τιμή αυξήθηκε κατά 32,3%. Η αύξηση αυτή κρύφτηκε από τη μείωση προϊόντος κατά 12% ώστε να περιοριστεί σε ανατίμηση της μονάδας προϊόντος «μόλις» κατά 16,3%.

Η ίδια συσκευασία με πατατάκια που το 2023 είχε προϊόν 140 γρ. με τιμή 1,58 ευρώ (11,29 ευρώ/κιλό), το 2024 περιέχει 130 γρ. με τιμή 1,92 ευρώ (14,77 ευρώ/κιλό), δηλαδή η τιμή αυξήθηκε κατά 30,8%. Η αύξηση αυτή κρύφτηκε από την μείωση προϊόντος κατά 7,14% ώστε να περιοριστεί σε ανατίμηση της μονάδας προϊόντος «μόλις» κατά 21,52%. Η αισχροκέρδεια δεν χρησιμοποιεί μόνο την αλλαγή της ποσότητας προϊόντος ή τις απατηλές προσφορές, αλλά προχωρά ακόμη και σε ευθέως «παράλογες» τιμολογήσεις, όπου η ίδια ποσότητα προϊόντος εμφανίζεται να πωλείται ακριβότερα σε μεγαλύτερες μονάδες προϊόντος, δηλαδή εκεί που η μείωση του κόστους συσκευασίας θα έπρεπε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ενδεικτικά, το ίδιο γιαούρτι πωλείται σε συσκευασία 500 γρ. φθηνότερα από ότι στην συσκευασία των 1.000 γρ. (3,66 ευρώ/κιλό και 4,08 ευρώ/κιλό αντίστοιχα), παρότι θα έπρεπε το μικρότερο κόστος συσκευασίας να οδηγεί στην αντίθετη αναλογία.

Αντίστοιχα, τα ίδια μπισκότα στην συσκευασία των 200 γρ. πωλείται φθηνότερα από ότι η προσφορά των τριών συσκευασιών 200 γρ. παρότι η δεύτερη έχει και έκπτωση 1 ευρώ (7,25 ευρώ/κιλό και 7,33 ευρώ/κιλό αντίστοιχα – χωρίς έκπτωση 9 ευρώ/κιλό)

Οι ελεγκτές δεν πηγαίνουν στους χώρους του λιανεμπορίου, κάνουν ενδεικτικούς ελέγχους μέσω υπολογιστή, είπε ο κ. Ραυτόπουλος. «Αυτό λέμε, να γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι», όπως τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χτες ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης εμφανίστηκε να δικαιολογεί τις ανατιμήσεις, παρότι τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι από την τιμή προϊόντος που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής μόνο 13% πάει στον παραγωγό ενώ το υπόλοιπο 87% αφορά επιβαρύνσεις στην πορεία μέχρι το ράφι. «Κάτι κάνουν όλοι αυτοί, αν ήταν τόσο απλή η απευθείας επαφή παραγωγού και σούπερ μάρκετ τότε δεν θα τους είχε βγάλει όλους από τη μέση το σούπερ μάρκετ; Γιατί δεν τους βγάζει;», όπως είπε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. ΠΟΙΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΦΕΡΝΕΙ ΟΝΕΙΡΑ…7 ΜΕΡΕΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

  2. Θανάσιμο αμάρτημα η απληστεία και η αισχροκέρδεια. Άντε γαμήσου ρε πούστη Βορίδη.

  3. Οικογένεια Σκλαβενίτη + οικογένεια Μητσοτάκη= ΤΑΚΙΜΙΑ!!! Σιγα μη ρίξουν τις τιμές.Εχουνε το μαχαίρι,έχουνε την πίτα.Σκασμος τώρα!!

  4. Μπάρμπα Στάθης, το κιλό έγινε 900γρ και το μισό κιλό 420γρ

  5. Αμεση επιστροφη των λοατκι στα χωραφια και σε αγροτικες εργασιες.

  6. Πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω….πως μια εταιρια βαζει αυτες της τιμες οταν υπαρχει το ανταγωνιστικο προιον με ιδιωτικη ετικετα που ειναι κατα πολυ φθηνοτερο και εχεις και περισσοτερο προιον.
    Οι μονη λυση ειναι πλεον να παρουνε μια αποφαση ολες η χωρες της ευρωπαικης ενωσης να εχουνε μια ενιαια τιμη μεσα στην ευρωπη σε ολα τα προιοντα που παραγονται στην ευρωπη..για να μην βλεπουμε η φετα στην ευρωπη να ειναι φθηνοτερη απο την χωρα παραγωγης.

Comments are closed.