Δώδεκα ώρες είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει η σημερινή (9/3) κατάπαυση του πυρός στις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας.
Στις 9 το πρωί ανοίχτηκαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τόσο από τις ρωσικές όσο και από τις ουκρανικές δυνάμεις και άμαχοι πολίτες πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς.
Στο Κίεβο, ήδη ηχούν οι σειρήνες του πολέμου. Στην πρωτεύουσα της χώρας επικρατεί αγωνία, καθώς περιμετρικά της πόλης είναι συγκεντρωμένες μεγάλες ρωσικές δυνάμεις.
Όλες οι εξελίξεις έχουν καταλήξει στο μεταίχμιο της άμεσης διπλωματικής λύσης (ενός έντιμου συμβιβασμού) ή μιας εκατόμβης νεκρών την οποία θα προξενούσε μια εισβολή στο Κίεβο.
Θυμίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν την Τρίτη ότι μια νέα ρωσική φάλαγγα προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας ενώ η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη.
Την ίδια στιγμή, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), μια δεξαμενή σκέψης (ή ομάδα προβληματισμού ή think tank) με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ότι θεωρεί πολύ πιθανή μια ρωσική ολομέτωπη επίθεση στο Κίεβο τις επόμενες 96 ώρες. Προσέθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα ανατολικά, τα βορειοδυτικά και δυτικά προάστια της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.
Παράλληλα, οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποστήριξαν σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να κλιμακώσει την επίθεση στην Ουκρανία, παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες του και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω των διεθνών κυρώσεων, προειδοποιώντας ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες».
Φόβοι για χημική επίθεση στο Κίεβο
Εν τω μεταξύ, δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για «σοβαρή ανησυχία» ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει τη χρήση χημικών όπλων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Sky News, αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μια «εντελώς φρικτή» επίθεση στο Κίεβο θα μπορούσε να εξαπολυθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι υπάρχει ελπίδα ότι η Κίνα θα πιέσει για τον τερματισμό της βίας, αλλά και ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση που το Πεκίνο δεν ήταν μέχρι στιγμής πιο ξεκάθαρο ότι η «αδικαιολόγητη εισβολή» είναι απαράδεκτη.
Παράλληλα, τα βλέμματα στρέφονται στην Αττάλεια όπου την Πέμπτη θα συναντηθούν οι υπουργοί εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα αντίστοιχα, με την παρουσία (πιθανώς και τη συμμετοχή) του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αν ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι διατεθειμένος να κάνει σοβαρή συζήτηση, μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση «διπλωμάτη προς διπλωμάτη», αλλά εάν ο Ρώσος ΥΠΕΞ «αρχίσει να αναμασάει την παράλογη προπαγάνδα που σερβίρει τελευταία, θα ακούσει αυτό που του αξίζει, την αλήθεια», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα. Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επανέλαβε επιπλέον πως το Κίεβο θέλει να γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν.