«Βόμβα» έριξε ο Τουρκο-Γερμανός επιστήμονας Ουγκούρ Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία, μαζί με την αμερικανική Pfizer, ανέπτυξε το πρώτο mRNA εμβόλιο που κυκλοφόρησε κατά του κορωνοϊού, καθώς όπως είπε το 2022 θα χρειαστούν «ανανέωση» τα εμβόλια λόγω μεταλλάξεων!
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ανέφερε ότι, καθώς ο χρόνος περνάει, θα κάνουν την εμφάνισή τους νέες μεταλλάξεις που θα επιτρέπουν την ανοσιακή διαφυγή του κορωνοϊού. «Φέτος (ένα διαφορετικό εμβόλιο) είναι τελείως περιττό. Όμως έως τα μέσα του επόμενου χρόνου θα είναι μια διαφορετική κατάσταση», προέβλεψε.
Ο Ουγκούρ Σαχίν επεσήμανε ότι οι σημερινές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ιδίως η Δέλτα, είναι μεν πιο μεταδοτικές, όχι όμως αρκετά διαφορετικές, ώστε να υποσκάψουν την αποτελεσματικότητα των τωρινών εμβολίων.
Όπως είπε, οι ενισχυτικές (τρίτες) δόσεις φαίνονται ικανές να αντιμετωπίσουν αυτά τα στελέχη του κορωνοϊού.
Τελικά, όμως, πρόσθεσε, ο ιός θα αναπτύξει μεταλλάξεις που θα μπορούν να διαφύγουν από την ανοσιακή ανταπόκριση του οργανισμού στα υπάρχοντα εμβόλια, οπότε θα καταστεί αναγκαία μια τροποποιημένη εκδοχή του εμβολίου, που θα στοχεύει ειδικά στο νέο στέλεχος που θα προκύψει.
«Αυτός ο ιός θα μείνει και θα προσαρμοστεί περαιτέρω. Δεν έχουμε κανένα λόγο να υποθέσουμε ότι η επόμενη γενιά του ιού θα είναι πιο εύκολη στην αντιμετώπιση της από το ανοσοποιητικό σύστημα, σε σχέση με την υπάρχουσα γενιά. Πρόκειται για μια συνεχή εξέλιξη του και η εξέλιξη αυτή μόλις έχει αρχίσει», ανέφερε ο Ουγκούρ Σαχίν.
Δυο τάσεις στα εμβολιαστικά προγράμματα το 2022
Προέβλεψε ότι το 2022 θα υπάρχουν δύο βασικές τάσεις στα προγράμματα εμβολιασμού: ενισχυτικές δόσεις για τους εμβολιασμένους και συνεχιζόμενη πίεση να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι. Αρνήθηκε να κάνει εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του εμβολίου Pfizer/BioNTech στο μέλλον, αλλά δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρχει ζήτηση για το εμβόλιο τα επόμενα χρόνια.
Ο ίδιος απέρριψε τις πιέσεις προς τις Pfizer, BioNTech και άλλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων κορωνοϊού να μοιραστούν τις πατέντες τους, ώστε να καταστεί εφικτή η πιο μαζική παραγωγή των εμβολίων και να καλυφθούν έτσι οι ανάγκες των αναπτυσσόμενων και πιο φτωχών χωρών.
Κάτι τέτοιο, όπως ισχυρίστηκε, θα αποτελούσε κίνδυνο για τον έλεγχο ποιότητας των εμβολίων.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπερτ Μουρλά έχει αναφέρει ότι το μοίρασμα των πατεντών θα αποτελούσε αντικίνητρο για νέες καινοτομίες στη φαρμακοβιομηχανία.
Στό Ισραήλ ή τρίτη δόση ή αναμνηστική κάθε έξι μήνες.Η Pfizer καί ή Biontech ανακοίνωσαν ότι ή τρίτη δόση είναι αναγκαία,διότι ή πλήρης προστασία τού εμβολίου τελειώνει έξι μήνες μετά τήν δεύτερη δόση,γιά αυτό είναι μία τρίτη δόση αναγκαία.Δήλωση τού Ουγκούρ Σαχίν:Χωρίς τήν τρίτη δόση δέν μπορούμε νά ελέγξουμε τήν πανδημία.
Τό πιό επικίνδυνο ζευγάρι τού κόσμου δύο άπληστοι καί αδίστακτοι κακοποιοί πού παριστάνουν τούς
τούς “σωτήρες τής ανθρωπότητας”,ό Εβραίος Αλμπέρτο Μπουρλά καί ό σκυλομούρης Τούρκος ό Ουγκούρ Σαχίν τό έχουν βάλει τάμα νά μά “σώσουν” μέ τό ζόρι γιά τόν θεό τους τό χρυσό μοσχάρι τόν Μαμωνά.
Γιάννης Λάκων