Με κατασχέσεις σπιτιών και περιουσιών βρίσκονται αντιμέτωποι ανυποψίαστοι αγρότες που έπεσαν θύματα εμπόρου γεωργικών εφοδίων στα Γιαννιτσά, ο οποίος τους εξαπάτησε.
Ο επιτήδειος πλαστογράφησε συναλλαγματικές και τις προσκόμισε στην πρώην ΑΤΕ αποκομίζοντας ποσό που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάμεσα στα θύματά του βρίσκεται και υπερήλικη γυναίκα με άνοια!
Ο επιτήδειος δεν είχε τίποτα στο όνομά του
Ο επιχειρηματίας, γνωστός στην περιοχή, είχε φροντίσει προηγουμένως να μεταβιβάσει την περιουσία του με αποτέλεσμα η τράπεζα να «κυνηγά» σήμερα τους πολίτες τα ονόματα των οποίων αναφέρονταν στις πλαστές συναλλαγματικές. Ο Δήμος Σαββίδης, υδραυλικός στο επάγγελμα με καταγωγή από την Πέλλα, μετά την πρόσφατη δικαίωσή του από το Εφετείο Θεσσαλονίκης, μιλά στο iefimerida.gr για την ταλαιπωρία που υπέστη τα τελευταία χρόνια.
«Μία μέρα ήρθαν και μου κατάσχεσαν το σπίτι»
«Η ψυχική οδύνη που πέρασα δεν περιγράφεται. Κόντεψα να πουλήσω δυο διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μην τα χάσω. Έτσι τουλάχιστον με είχε συμβουλεύσει ο πρώτος δικηγόρος μου. Ο έμπορος είχε πλαστογραφήσει συναλλαγματικές στα ονόματα ανθρώπων που τους είχε πουλήσει κατά καιρούς γεωργικά εφόδια. Ανάμεσα σε αυτούς και εγώ. Μια μέρα, χωρίς να γνωρίζω τίποτα σχετικά, μου ήρθαν τα κατασχετήρια στο σπίτι… Με τον νέο μου δικηγόρο, κ. Σούρλα, τον οποίο και ευχαριστώ δημόσια, καταφέραμε και αποδείξαμε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης ότι επρόκειτο για πλαστογραφία εξαφανίζοντας από πάνω μου το χρέος αυτό…», αναφέρει, φανερά καταβεβλημένος από την περιπέτεια που έζησε, ο κ. Σαββίδης.
Υπερήλικη, με άνοια, ένα από τα θύματα του πλαστογράφου εμπόρου
Όπως λέει, αμέσως μόλις κατάλαβε την απάτη προχώρησε σε υποβολή μήνυσης για πλαστογραφία, όπως έπραξαν και άλλα θύματα του εμπόρου. «Στην απόφαση του πρώτου δικαστηρίου που έγινε στα Γιαννιτσά έγραφε ότι δεν είχα συναλλαγές μαζί του, αλλά ότι άργησα να κάνω μήνυση. Κάναμε ολόκληρο αγώνα για να αποδείξουμε ότι δεν είχα υπογράψει τις συναλλαγματικές, ούτε είχα καμία συμμετοχή. Στο δικαστήριο ήταν ακόμη ένας κύριος που ο έμπορος είχε πλαστογραφήσει τα στοιχεία της μητέρας του που ήταν στο κρεβάτι με άνοια και μάλιστα ήταν αγράμματη. Υπέγραφε με σταυρό. Από αυτό και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της απάτης», σχολιάζει ο κ. Σαββίδης, αδυνατώντας μέχρι σήμερα να πιστέψει τα όσα συνέβησαν.
Ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του είχαν, μάλιστα, επισκεφτεί τον έμπορο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα όσα συνέβησαν. Ο τελευταίος με κυνισμό είχε τότε ομολογήσει, όπως αναφέρεται και στην απόφαση του δικαστηρίου, ότι είχε βάλει την υπογραφή του Δήμου Σαββίδη στη θέση του αποδέκτη και τους καθησύχασε ότι θα αναλάβει την πληρωμή του ποσού των δύο συναλλαγματικών, ύψους 25.650 ευρώ η καθεμία και συνολικά το ποσό των 51.300,00 ευρώ. Συγκεκριμένα τους είχε πει: «Είναι κάτι που το έκανα, χρειάστηκα τα χρήματα, δεν είναι τίποτα, θα τα πληρώσω εγώ, μην ανησυχείτε». Όμως, όπως αποδείχθηκε, δεν τα πλήρωσε ποτέ.
Πλήθος ερωτημάτων γύρω από την υπόθεση
Αναφερόμενος στην υπόθεση, ο δικηγόρος Στέλιος Σούρλας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το Εφετείο Θεσσαλονίκης που εξέτασε την υπόθεση πριν από λίγους μήνες δικαίωσε τον πελάτη μου, δέχτηκε την έφεση και εξαφάνισε τη διαταγή πληρωμής που είχε εκδοθεί εις βάρος του.
Προκαλεί, όμως, τεράστια εντύπωση η ευκολία με την οποία η τράπεζα, εν μέσω πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσεως, αποδέχτηκε συναλλαγματικές, τις οποίες κανείς μπορεί να προμηθευτεί από ένα βιβλιοπωλείο -ούτε καν επιταγές- και χωρίς να της επιδειχθεί κανένα άλλο αποδεικτικό έγγραφο περί υπάρξεως της οφειλής, π.χ. τιμολόγιο, πλήρωσε στον κομιστή τεράστια χρηματικά ποσά και δη χωρίς καμία εγγύηση, ζημιώνοντας σε απίστευτο βαθμό και την ίδια την τράπεζα αλλά και τους ανυποψίαστους αγρότες».
στο κολπο ηταν και υπαλληλος της τραπεζας
ναι γιατι η τράπεζα πληρώνεται για τις υπηρεσίες που παρέχει και δεν έχει καμία υποχρέωση κάνει τον διαμεσολαβητή