Επιτήδειοι έμποροι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές παλιά αυτοκίνητα από κέντρα ανακύκλωσης άλλων κρατών-μελών και τα εισάγουν στη χώρα μας.
Όπως και στην Ελλάδα έτσι και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη υπάρχουν εταιρείες ανακύκλωσης αυτοκινήτων που όπως αποδείχθηκε τις έχουν επισκεφθεί κάποιοι Έλληνες επιτήδειοι έμποροι.
Μάλιστα το θέμα είχε απασχολήσει και στο παρελθόν αρκετά στελέχη από την αγορά καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι μερικοί έμποροι αποκτούσαν τρακαρισμένα αυτοκίνητα στην Ελλάδα από ασφαλιστικές εταιρείες ή ιδιώτες καταναλωτές και στη συνέχεια έβρισκαν όμοια μοντέλα από Κέντρα Ανακύκλωσης στη Γερμανία ή άλλα κράτη-μέλη και δημιουργούσαν τις λεγόμενες στην αγορά «μαϊμούδες». Ωστόσο όπως φαίνεται κάποιοι επιτήδειοι θέλησαν να κάνουν πιο νόμιμες τις κομπίνες τους κερδίζοντας πάρα πολλά χρήματα από αυτοκίνητα που αντί για καταστροφή στα κέντρα ανακύκλωσης της ΕΕ οδηγούνται για… πώληση στην Ελλάδα απολύτως νόμιμα και σημειώνοντας πολύ υψηλά κέρδη αλλά τελικά τον «λογαριασμό» των πληρώνουν οι ανυποψίαστοι καταναλωτές που επωμίζονται όλες τις υπέρογκες επισκευές που προκύπτουν εξαιτίας των διανυθέντων χιλιομέτρων..
Ειδικότερα κάποιοι επιτήδειοι έμποροι αυτοκινήτων έχουν μεταβεί στη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη όπου κάθε χρόνο οδηγούνται στα Κέντρα Ανακύκλωσης από 500.000 έως και πάνω από 1 εκατ. οχήματα και έχουν συνάψει συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες κάποιων τέτοιων κέντρων ώστε να προμηθεύονται εξαιρετικά φθηνά αυτοκίνητα για την Ελλάδα. Να υπενθυμίσουμε πως στη Γερμανία κάθε χρόνο οδηγούνται περίπου 500.000 οχήματα για διάλυση, στην Γαλλία πάνω από 1 εκατ.μονάδες όπως επίσης και στην Ιταλία ενώ στην Ισπανία επίσης οδηγούνται για καταστροφή πάνω από 600.000 οχήματα ετησίως.
Όταν κάποιος ιδιοκτήτης οχήματος στη Γερμανία ή άλλο κράτος-μέλος οδηγεί το αυτοκίνητό του για καταστροφή και ο ιδιοκτήτης του κέντρου ανακύκλωσης κρίνει ότι μπορεί να πουληθεί στην Ελλάδα τότε αντί να το καταστρέψει προτείνει στον κάτοχό του να το αγοράσει έναντι πινακίου φακής δηλαδή σε τιμές που κυμαίνονται από 150 έως 500 ευρώ σε εξαιρετικά καλές περιπτώσεις οχημάτων. Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς όλοι οι ιδιοκτήτες συμφωνούν να παραχωρήσουν την κυριότητα του οχήματος που οδηγούν προς καταστροφή έναντι κάποιου χρηματικού ποσού.
Μόλις οι ιδιοκτήτες κέντρων ανακύκλωσης αποκτήσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό οχημάτων που κυριολεκτικά ήταν να οδηγηθούν για καταστροφή καλούν τους Έλληνες συνεργάτες τους να πάνε να τα παραλάβουν με τελικό προορισμό την χώρα μας! Τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα που επιλέγουν οι επιτήδειοι έμποροι της Ελλάδας αφορούν σε παλιά πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα κυρίως Euro4 ενώ επειδή σε αρκετές πόλεις της Γερμανίας απαγορεύεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων diesel που πληρούν την οδηγία Euro5 πλέον βρίσκουν και εισάγουν και νεότερα οχήματα.
Να υπενθυμίσουμε πως τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα Euro5 κυκλοφορούν κανονικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη ενώ αντίθετα τα Euro4 απαγορεύεται να κυκλοφορούν. Με λίγα λόγια κάποιοι εισάγουν στην Ελλάδα αυτοκίνητα που οδηγούνται για καταστροφή σε άλλα κράτη-μέλη και μάλιστα νόμιμα! Όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς τα αυτοκίνητα των Γερμανών που οδηγούνται στα κέντρα ανακύκλωσης έχουν διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα και βρίσκονται κοντά στο τέλος ζωής τους.
Όμως επειδή τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα κινούνταν σε εθνικό οδικό δίκτυο και δεν έχουν πολλές φθορές εξωτερικά οι επιτήδειοι τα «φρεσκάρουν» εξωτερικά ενώ για τα διαφορικά και τον κινητήρα ρίχνουν ειδικά πρόσθετα χημικά όπου εξαλείφουν όλους τους περίεργους θορύβους για αρκετούς μήνες μετά την πώληση τους σε ανυποψίαστους καταναλωτές στην Ελλάδα. Όσον αφορά στο κόστος εκτελωνισμού των οχημάτων που αντί για καταστροφή εισάγονται στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 100 έως και 600 ευρώ ανάλογα το μοντέλο οπότε το συνολικό κόστος απόκτησης για τους επιτήδειους εμπόρους κυμαίνεται από 250 έως και 900 ευρώ.
Οι τιμές διάθεσης των συγκεκριμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα ξεκινούν από τις 2.500 ευρώ έως και τις 5.000 ευρώ.
Αυξάνονται οι εισαγωγές μεταχειρισμένων
Οι εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων καταγράφουν σημαντικά ποσοστά ανόδου από την αρχή της χρονιάς που διανύουμε.
Μάλιστα στο πρώτο τετράμηνο οι πωλήσεις εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σημείωσαν αύξηση 17,4% καθώς διατέθηκαν 24.622 οχήματα έναντι 20.956 οχήματα το αντίστοιχο διάστημα του 2018.