Τη θεσμοθέτηση προγράμματος υποτροφιών στη μνήμη των δώδεκα φοιτητών του που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη προωθεί το ΑΠΘ.
O κοσμήτορας της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης, ανέφερε σχετικά: «Eμείς ως ανώτατη εκπαίδευση – προσωπικά είμαι και αντιπρόεδρος στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών – θα αναλάβουμε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, να θεσμοθετήσουμε ένα πρόγραμμα υποτροφιών προκειμένου να διατηρηθεί, όπως είπατε, η μνήμη των παιδιών αυτών μεταξύ των συναδέλφων τους. Σε επίπεδο Πανεπιστημίου ο Πρύτανης μας, ο κ. Παπαϊωάννου, θα έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες και θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα στην ίδια κατεύθυνση».
Μνημείο στο κέντρο του ΑΠΘ
Η διοίκηση και οι διδάσκοντες προετοιμάζουν, σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη ΑΠΘ, Δημήτρη Κωβαίο μια σειρά πρωτοβουλιών, προκειμένου να μείνει άσβεστη η μνήμη των θανόντων, με πρώτη την ανέγερση μνημείου σε κεντρικό σημείο εντός της πανεπιστημιούπολης, «για να μην ξεχαστούν ποτέ» οι νεκροί του δυστυχήματος. «Είναι μία τραγική στιγμή, μια τραγική σελίδα στην ιστορία του πανεπιστημίου μας και είμαστε όλοι συντετριμμένοι – οι καθηγητές, το προσωπικό, οι συμφοιτητές. Και, φυσικά, πιο πολύ από όλους οι γονείς και οι φίλοι τους. Σκεφτόμαστε και μοιραζόμαστε, όσο μπορούμε, την οδύνη τους. Αυτά τα παιδιά χάθηκαν τόσο άδικα ενώ επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσουν την άλλη μέρα το πρωί τα μαθήματά τους», περιέγραψε ο κ. Κωβαίος.
Στην ίδια κατεύθυνση, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα προτείνει στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) τη θέσπιση δώδεκα υποτροφιών, ισάριθμων με τους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ενισχύοντας οικονομικά πιο αδύναμους οικονομικά φοιτητές. «Το αίτημα εκ μέρους του ΑΠΘ θα είναι να δοθούν δώδεκα υποτροφίες, όσα και τα παιδιά που χάθηκαν. Ανεξάρτητα από ποια σχολή προέρχονταν, είναι όλα τους παιδιά του ΑΠΘ», εξήγησε ο κ. Κωβαίος, επισημαίνοντας πως στα αμφιθέατρα των Σχολών τα μαθήματα γίνονται με ιδιαίτερη δυσκολία και το κλίμα παραμένει πολύ βαρύ, ενώ ανέφερε πως στη μνήμη των αδικοχαμένων φοιτητών και φοιτητριών θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, παρουσία της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φοιτητών του Ιδρύματος.
Στο ενδιάμεσο, με πρωτοβουλία του πανεπιστημίου παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης από το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (τηλ 2310 999888) σε φοιτητές, προσωπικό αλλά και στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη.
«Αρκετοί φοιτητές έχουν ζητήσει έως τώρα ψυχολογική υποστήριξη. Πολλά παιδιά δεν ήταν μέσα στο τρένο όμως ήταν φίλοι με τους φοιτητές που χάθηκαν. Άλλα επέβαιναν στο τρένο και είτε τραυματίστηκαν ελαφρά, είτε καθόλου, ωστόσο χρειάζονται υποστήριξη. Και για εμάς τους καθηγητές, όμως, είναι χρήσιμο, γιατί αυτά τα παιδιά τα είχαμε κάθε μέρα στα μαθήματα, με τους προβληματισμούς, τις διαφωνίες, τις αντιθέσεις μας και είναι μεγάλο το κενό», σημείωσε ο Αντιπρύτανης του ΑΠΘ.
Τέλος, το κλίμα οδύνης συνέβαλε και στην αναβολή των σημερινών μαθημάτων, καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις, η δυσκολία μετακίνησης των φοιτητών λόγω των στάσεων εργασίας, αλλά πρωτίστως το βαρύ κλίμα πένθους που επικρατεί μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη συνέτειναν στην προσωρινή παύση της ακαδημαϊκής διαδικασίας, με το Πανεπιστήμιο να αναβάλλει τα μαθήματά του κατά τη σημερινή ημέρα.