Η Κίνα είναι ένθερμος υποστηρικτής της τεχνολογίας cloud-seeding, που μεταφράζεται ως “σπορά νεφών”, η οποία επιτρέπει στην χειραγώγηση του καιρού για την προστασία αγροτικών περιοχών ή την βελτίωση των καιρικών συνθηκών ενόψει σημαντικών γεγονότων. Το έκανε άλλωστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια αυτή.
Αυτή τη φορά οι Κινέζοι κατάφεραν να δαμάσουν τον καιρό -όσο παράξενα δυστοπικό ακούγεται αυτό- για να εορταστούν απροβλημάτιστα τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομουνιστικού Κόμματος την 1η Ιουλίου του 2021. Την περίοδο εκείνη πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων όπου η σημαντικότερη έλαβε χώρα στην διάσημη πλατεία Τιενανμέν, με την παρουσία δεκάδων χιλιάδων πολιτών και επισήμων.
Τώρα η μελέτη του Πανεπιστημίου Τσινγκχουά δημοσιεύτηκε και αναφέρει με τη σειρά της πως οι τελευταίες προσπάθειες αυτή της τεχνολογίας για να υπάρξει “λιακάδα” ήταν απόλυτα επιτυχημένες, μειώνοντας σημαντικά μάλιστα την ατμοσφαιρική ρύπανση καθόλη τη διάρκεια.
Η εκτεταμένη επιχείρηση της σποράς νεφών στον ουρανό του Πεκίνου ξεκίνησαν πολλές ώρες πριν λάβει χώρα η εκδήλωση στην πλατεία Τιενανμέν ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι θα λειτουργήσει.
Στην έρευνα γίνεται λόγος πως η τεχνητή βροχή που προκλήθηκε μείωσε το επίπεδο των ρυπών PM 2,5 κατά 2/3, καταφέρνοντας να αλλάξει από “μέτρια” σε “καλή” η ένδειξη ποιότητας του αέρα, με βάση τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα ευρήματα του εν λόγω Πανεπιστημίου αποτελούν μια ακόμη επιστημονική απόδειξη, παρά τις λιγοστές που υπάρχουν μέχρι σήμερα, πως η τεχνολογία πετυχαίνει τον σκοπό της.
Μπορεί η χειραγώγηση του καιρού να φέρει άλλα προβλήματα;
Στην Guardian διαβάζουμε πως κι άλλες χώρες έχουν επενδύσει στην τεχνολογία cloud seeding αλλά όχι στον βαθμό που έχει η Κίνα, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα debate για το εάν η χειραγώγηση του καιρού σε μια περιοχή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε ένα άλλο μέρος.
H εν λόγω τεχνολογία ψεκασμού συμπεριλαμβάνει διάφορα χημικά όπως ιωδιούχο άργυρο και υγρό άζωτο, τα οποία αναμειγνύονται με τα σύννεφα όπου δημιουργούνται αργότερα σταγονίδια νερού και ωθούν στο να αυξηθεί η πιθανότητα βροχόπτωσης.
Αναφέρεται από διάφορες πηγές ότι η Κίνα σχεδιάει να καλύψει πάνω από τη μισή χώρα με τεχνητή βροχή και χιόνι, όπου χρειάζεται μέχρι το 2025.
Πότε ανακαλύφθηκε η τεχνολογία cloud seeding;
Για πρώτη φορά η τεχνολογία σποράς νεφών ανακαλύφθηκε το 1946 στις ΗΠΑ από έναν χημικό που εργαζόταν στην General Electric. Σχεδόν 15 χρόνια μετά η Κίνα ξεκίνησε το δικό της πρόγραμμα, το οποίο τώρα μετράει πάνω από 35.000 εργαζόμενους στην επικράτεια της χώρας.
unboxholics.com