ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ! ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΦΕΤΟΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ! ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΡΑΓΚΟ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ! ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΥΣ!

Κοινοποίηση:
ΦΤΩΧΕΙΑ

Μόλις 1 στους 2 Έλληνες θα κάνει διακοπές το φετινό καλοκαίρι λόγω αυξημένου κόστους σε εισιτήρια και διαμονή, όπως αποκαλύπτει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σε πρόσφατη έρευνά του.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι πληθωριστικές τάσεις έχουν επηρεάσει τις συνήθειες των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων και αύξηση των εσόδων τους. Ακόμη, η χρηματική δαπάνη συνεχίζει να είναι το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων με τάση αποκλιμάκωσης από το δεύτερο κριτήριο που είναι η ποιότητα. Υπάρχουν σημαντικές αλλαγές το τελευταίο διάστημα στις καταναλωτικές συνήθειες σε διάφορες περιοχές συμπεριφορών, οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Καταρχάς είναι ξεκάθαρη μία τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων για τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων. Όπως φαίνεται μεγαλύτερη είναι η πίεση στη μείωση των δαπανών για βασικές υπηρεσίες και λιγότερο για βασικά αγαθά. Συγκεκριμένα:

Το 71% (έναντι 75% το 2023) του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.α.
Το 55% (έναντι 54% το 2023) δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.
Το 49% (έναντι 48% το 2023) του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.
Το 42% (έναντι 49% το 2023) δηλώνει ότι έχει αλλάξει μάρκα-επωνυμία προϊόντος.
Το 27% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του.
Το 27% (έναντι 32% το 2024) έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεων του.
Το 16% (έναντι 17% το 2024) δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημα του.
Μόλις 3% του κοινού δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.
Η χρηματική δαπάνη παραμένει το βασικό κριτήριο (57%), αλλά ειδικά στις τελευταίες μετρήσεις η ένταση μειώνεται (από 69% το 2023) και είμαστε στα επίπεδα του 2022.

Παράλληλα η ποιότητα είναι το κύριο κριτήριο για το 27% των καταναλωτών, αλλά αυξάνεται από 16% του 2023. Άρα τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται σταδιακή αποκλιμάκωση με την «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο βασικά κριτήρια να κλείνει.

Η αναγκαία περικοπή δαπανών από τα νοικοκυριά σημαίνει ότι:

1 στους 2 καταναλωτές δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές το 2024,
1 στους 3 δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες
6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι,
4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένη άνω του 50%
Οι κύριοι λόγοι είναι είτε το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα λόγω ανατιμήσεων, αλλά κυρίως τα αυξημένα κόστη σε εισιτήρια (50%) και διαμονή (48%).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

13 Σχόλια

  1. Αφηστε τις μ@λ@κιες περυσι καταγραφηκε αυξηση ρεκορ στα ταξιδια των νεοελληνων στο εξωτερικο περιπου στα 8 εκατομμυρια αρα δεν θα πανε διακοπες στην μπανανια θα τα δωσουν σε προορισμους εξωτερικου.

  2. Εδω δεν μπορουν να πανε στα χωρια τους, οι διακοπες τους μαραναν;

  3. Το 49% (έναντι 48% το 2023) του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Στατιστικα 1 στους 4 δηλαδη κυκλοφορει με χρεπι και οποιον παρει ο χαρος?

  4. Ξαναψηφίστε τους ίδιους ψεύτες απατεώνες κορόϊδα, όοοξω ρεεεεεε….. 41 τακατο λέμε

  5. Και λεφτά να είχαν και πάλι δεν θα πρέπει να πήγαιναν διακοπές μέχρι κάποιοι να καταλάβουν ότι οι τιμές που προσφέρουν είναι απαράδεκτες και πρέπει να συνέλθουν.
    Επίσης όταν μιλάμε για διακοπές δεν πρέπει να μιλάμε για δύο η τρεις ημέρες γιατί τότε μιλάμε για μια εκδρομή.Οι διακοπές είναι τουλάχιστον από δύο εβδομάδες και πάνω.

    1. ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ…ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ Κ ΟΧΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ…

  6. Οι μισοί δεν πάνε διακοπές; Δηλαδή οι άλλοι μισοί θα πάνε; Άρα 4.000.000 κόσμος θα πάει διακοπές. Άρα υπάρχουν λεφτά, όταν το 50ο/ο θα χαλάσει αέρα του κόσμου το χρήμα. Άρα η οικονομία πάει καλά όταν το 1/2 του πληθυσμού θα πετάξει έτσι για πλάκα 1.500-2.000. Άρα προς τι οι φωνές και η κλάψα; Κάθομαι καναπέ τώρα βράδυ με φουλ κλιματισμό, πουράκι toscanello, ποτάκι με φουλ πάγο και εσείς τρέξτε, κορόιδα μεροκαματιάρηδες που γλείφετε @@ πολιτικάντηδων για μια θεσούλα βολέματος, αντί να βάλετε μυαλό και να ψηφίζετε πιο σοβαρά άτομα για βουλευτές αντί για τα παρτάλια της νδ-μπασόκ-σφύριζα αε.

  7. Βλέπω τιμές Ελλάδα για διακοπές και συγκρίνω με Las Vegas και απλά γελάω.
    Ελλάδα θες ένα €2500 μόνο για διαμονή και ταξίδι για μια εβδομάδα. Μακριά από εμάς.

    Η Ελλάδα είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ χώρα όχι μόνο για τους Έλληνες που θέλουν 3-4 μισθούς για μια εβδομάδα, αλλά για ΟΛΟΥΣ τους ξένους. Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Αίγυπτος, Μαρόκο είναι πολύ φτηνότερα. Ακόμα και το Λας Βέγκας είναι φτηνότερο τα Χριστούγεννα, ποσό σε αυτή τη στιγμή.

    Χαρακτηριστικά. 15 ημέρες στο Caesar Palace, με γεύματα, Χριστούγεννα & Πρωτοχρονια (21/12-5/1), πτήσεις από Αθήνα business class ΌΛΑ μαζί €1700. Και μάλιστα στο peak των γιορτών που γίνεται πανικός.

  8. Η συμμορία της Κουλάρας και οι υπάλληλοι τους θα πάνε όλοι όμως

  9. Λυσσάξτε απ τη ζήλια σας πτωχάτζες, χαιρετίσματα από Μύκονο!! Ουυυυυ!!

  10. Το ιδιο αρθρο το διαβαζω 20 χρονια συνεχεια τετοιες μερες οπως διαβαζω οτι τον Αυγουστο δεν υπαρχει εισητηριο ακτοπλοικο ουτε για δειγμα ενω απο τα διοδια περνανε χιλιαδες καθημερινα.

  11. Σταματήστε το δούλεμα. Κάθε Σ/Κ πάμε βόλτα με τις μηχανές και γυρνάμε όλη την Ελλάδα όλα τα τουριστικά μέρη είναι τίγκα. Κλεγονται ότι δεν έχουν λεφτά αλλά οι εθνικές οδοί είναι τίγκα στις ουρές στα διόδια. Χωριουδάκια πάνω σε βουνά δεν πατάει άνθρωπος. Όπου του πουλάνε του βλακα του Έλληνα 5 ευρώ τον καφέ εκεί πάει. Ούτε νερό από το σπίτι δεν παίρνουν μαζί. Προτιμούν να αγοράζουν ένα ένα τα μπουκαλάκια τόσο βλακες είναι.

Comments are closed.