ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ “ΒΟΜΒΑ” ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΒΕΛΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ΣΤΟΥΣ “ΕΙΔΙΚΟΥΣ”: “ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ”

Κοινοποίηση:
Κούβελας

«Το στέλεχος “Δ” (ή μετάλλαξη Δέλτα ) είναι 10 φορές λιγότερο θανατηφόρο σχετικά με τα άλλα στελέχη του Covid -19», δηλώνει σε ιστιολόγιο o Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής.

«Υπάρχουν πολλά δεδομένα από άλλες χώρες και κυρίως από τη Βρετανία και το Ισραήλ. Στις χώρες αυτές, ενώ βλέπουμε πως έχει αυξηθεί η καταγραφή νέων κρουσμάτων, έχουν μειωθεί και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και οι θάνατοι. Αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί λόγω καλύτερης εμβολιαστικής κάλυψης. Όμως συμβαίνει και στους εμβολιασμένους αλλά και στους μη εμβολιασμένους. Παρόλο, λοιπόν, που το στέλεχος αυτό είναι 40-50% πιο μεταδοτικό, στην ουσία είναι 10 φορές λιγότερο επικίνδυνο. Κι αυτό συνάδει με τη φυσιολογική εξέλιξη των ιώσεων. Ο ιός δεν θέλει να μας σκοτώσει, θέλει να μας χρησιμοποιήσει και να μεταδίδεται. Άρα επιβιώνει το στέλεχος που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και χαμηλή θνητότητα» προσθέτει.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα plus, η οποία έχει αρχίσει και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, είναι σαφής: «Παρόλο που δεν ξέρουμε πολλά ακόμη, εμένα δεν με ανησυχεί. Φαίνεται πάντως να είναι υψηλής μεταδοτικότητας και χαμηλής νοσηρότητας. Τα εμβόλια όμως και τα φάρμακα πιάνουν όλα αυτά τα μεταλλαγμένα στελέχη απολύτως καλά».

«Μικρότερης σφοδρότητας το τέταρτο κύμα της πανδημίας»

«Το τέταρτο κύμα, εφόσον μας προκύψει, θα είναι πολύ μικρότερης σφοδρότητας σε σχέση με το τρίτο κύμα. Δηλαδή δεν θα φτάσουμε τους 100 νεκρούς την ημέρα. Ευελπιστώ να μη φτάσουμε ούτε τους 50. Ειδικά εάν θωρακίσουμε με τον εμβολιασμό τις ευπαθείς ομάδες που πραγματικά το χρειάζονται» υποστηρίζει ο Έλληνας επιστήμονας.
«Δεν υπάρχει λόγος να εμβολιαστούν όλοι»

«Το ποσοστό του εμβολιασμού είναι υπερβολικό» λέει ο κ. Κούβελας και διευκρινίζει: «Πρέπει να εμβολιάζουμε μόνο τα άτομα που το χρειάζονται, όχι όλο τον πληθυσμό, δεν υπάρχει λόγος να εμβολιαστούν οι νεότερες ηλικίες. Πραγματική ανάγκη εμβολιασμού έχουν αυτοί που είναι πάνω από 70 ετών. Αυτοί που είναι πάνω από 60 είναι σε γκρίζα ζώνη, αλλά μάλλον χρειάζεται να εμβολιαστούν, δηλαδή η ανάλυση με βάζει μάλλον στους ωφελημένους από τον εμβολιασμό. Κάτω των 60 ετών αρχίζουν να μην έχουν ιδιαίτερους λόγους γιατί πραγματικά είναι ελάχιστοι αυτοί που πεθαίνουν. Και φυσικά κάτω από 50 ετών έχουμε λίγα περιστατικά. Επίσης οι γυναίκες κάτω των 50 ετών, λόγω των οιστρογόνων, δεν προσβάλλονται εύκολα από τον κορωνοϊό. Κάτω από τα 30 έτη οι παρενέργειες φαίνονται ότι είναι βαρύτερες απ’ ό,τι η νόσος, 30 με 50 είναι μια γκρίζα ζώνη όπου το συζητάμε, ενώ πάνω από τα 50 το εμβόλιο αρχίζει να φαίνεται σαφώς πλεονεκτικό».

«Δεν υπάρχουν ακόμη κλινικές μελέτες για την τρίτη δόση»

Αναφορικά με το εάν θα πρέπει να γίνει τρίτη δόση σε κάποιους ήδη εμβολιασμένους, ο καθηγητής υποστηρίζει πως «δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες σχετικά με τρίτη δόση εμβολίου και θα πρέπει άμεσα να γίνουν έρευνες».
«Είμαι κάθετα αντίθετος στον εμβολιασμό των ανηλίκων»

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό των ανηλίκων, απαντά: «Είμαι κάθετα αντίθετος διότι δεν ξέρουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις». Παράλληλα δίνει και συγκεκριμένα παραδείγματα με κάποιες ουσίες οι οποίες δημιούργησαν προβλήματα.

«Λάθος ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων»

Όσον αφορά στον διαχωρισμό μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, διευκρινίζει πως «αυτή η ιστορία του διαχωρισμού άπτεται βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Δεν πρέπει να χωρίσουμε τους πολίτες σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει από τον εμβολιασμένο, γιατί ο εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει και να μεταδώσει».
Μεταξύ άλλων θεωρεί απαράδεκτο και το κίνητρο των 150 ευρώ για τον εμβολιασμό των νέων, ενώ αναλύει και τους λόγους για τους οποίους πολλοί πολίτες δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: