Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δίσταζε να επιβάλει lockdown το προηγούμενο φθινόπωρο για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού καθώς πίστευε ότι οι άνθρωποι που πέθαιναν από τη νόσο «ήταν κυρίως όλοι όσοι είναι άνω των 80 ετών», κατήγγειλε ο πρώην σύμβουλός του Ντόμινικ Κάμινγκς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη αφού αποχώρησε από τη θέση του πέρυσι ο Κάμινγκς επεσήμανε ότι ο Τζόνσον δεν ήθελε να επιβάλει δεύτερο lockdown το φθινόπωρο, ενώ αμφισβητούσε και ότι το εθνικό σύστημα υγείας δεχόταν πίεση από την άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Μάλιστα ο πρώην σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού σχολίασε ότι ο Τζόνσον προτιμούσε να δει την covid-19 «να εξαπλώνεται στη χώρα» αντί να καταστρέψει την οικονομία.
Εξάλλου ο Κάμινγκς ισχυρίστηκε ότι στην αρχή της πανδημίας ο Τζόνσον ήθελε να συνεχίσει τις εβδομαδιαίες συναντήσεις του με την 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ενδείξεις πως ο κοωνοϊός εξαπλωνόταν στο γραφείο του και ότι οι αρχές προειδοποιούσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες επαφές, κυρίως με τους ηλικιωμένους.
Μάλιστα ο πρώην σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού σημείωσε ότι χρειάστηκε να πείσει τον Τζόνσον να μην δει την Ελισάβετ. «Είπα ‘τι κάνεις;’ και μου απάντησε ‘πάω να συναντήσω τη βασίλισσα’ και του είπα ‘τι στα κομμάτια λες; Φυσικά δεν μπορείς να πας και να συναντήσεις τη βασίλισσα’», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του. «Και μου είπε ότι ουσιαστικά δεν το είχε σκεφτεί καλά».
Παράλληλα ο Τζόνσον, όπως ανέφερε ο Κάμινγκς, δήλωνε σε αξιωματούχους ότι δεν θα έπρεπε να έχει συμφωνήσει στο πρώτο lockdown.
Σειρά μηνυμάτων στο BBC
Ο πολιτικός σύμβουλος, που έχει κατηγορήσει και στο παρελθόν την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους από covid-19 που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, παρουσίασε στη συνέντευξή του στο BBC και μια σειρά μηνυμάτων που φέρεται να έλαβαν σύμβουλοί του από τον Τζόνσον τον Οκτώβριο του 2020.
Παράλληλα ο Κάμινγκς ανέφερε πως ο Τζόνσον του ζήτησε να δηλώσει: «Και δεν πιστεύω πια όλα αυτά για το εξαντλημένο προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας».
Απαντώντας στη συνέντευξη η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε σε «όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύσει τις ζωές και την περιουσία (των πολιτών) ακολουθώντας τις καλύτερες επιστημονικές συμβουλές» σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το γραφείο του Tζόνσον πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση απέτρεψε «την κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας με την επιβολή τριών εθνικών lockdown».