Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη υποφέρουν από αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δε μπορεί να διαχωρίσει τα υγιή κύτταρα από τους βλαβερούς εισβολείς, με τους μηχανισμούς άμυνας που κάποτε προστάτευαν τον οργανισμό πλέον επιτίθενται σε υγιείς ιστούς και όργανα.
Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στην εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το Σύνδρομο Πολλαπλής Σκλήρυνσης, που οι επιστήμονες πιστεύουν πως πιθανότατα οφείλεται στην δυτικού τύπου διατροφή.
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Ασθενειών Αυτοάνοσων Νοσημάτων, ένας στους πέντε ανθρώπους πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, ενώ ορισμένοι έχουν διαγνωστεί και με περισσότερα από ένα τέτοια νοσήματα.
Όπως αναφέρει ο Guardian, σημειώνεται ετήσια αύξηση των περιστατικών μεταξύ 3% και 9%, με τους περισσότερους επιστήμονες να πιστεύουν ότι εξωτερικοί και όχι μόνο γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο-κλειδί στην αύξηση αυτή.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο «Francis Crick» του Λονδίνου προσπάθησε να εντοπίσει τα αίτια που συμβάλουν στην εμφάνιση αυτών των ασθενειών.
«Τα γονίδια των ανθρώπων δεν έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες, επομένως κάποια εξωτερική αλλαγή πρέπει να αυξάνει την προδιάθεση στα αυτοάνοσα νοσήματα», είπε στον Observer ο James Lee, εκ των επικεφαλής της μελέτης.
«Οι αριθμοί αυτοάνοσων νοσημάτων άρχισαν να αυξάνονται τα τελευταία 40 χρόνια στη Δύση, όμως βλέπουμε πλέον και μια αύξηση σε χώρες που στο παρελθόν αυτές οι ασθένειες δεν υπήρχαν», προσθέτει ο Lee.
«Για παράδειγμα», συνεχίζει ο ίδιος, «η μεγαλύτερη αύξηση που έχουμε παρατηρήσει τελευταία όσον αφορά το ‘Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου’ βρίσκεται στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Ασία. Πριν από αυτό η νόσος ήταν εξαιρετικά σπάνια σε αυτές τις περιοχές».
Ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των εν λόγω ασθενειών θα μπορούσε να είναι οι μεταβολές στη διατροφή αυτών των λαών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει να ακολουθούν ένα πιο «δυτικό πρότυπο» διατροφής, καταναλώνοντας περισσότερα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα.
Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Carola Vinuesa, επικεφαλής του Τμήματος Παθογόνων και Ανοσολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας:
«Η διατροφή που βασίζεται στο ‘fast-food’ έχει έλλειψη σε σημαντικά συστατικά όπως είναι οι φυτικές ίνες και έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι επηρεάζουν το ανθρώπινο μικροβίωμα – τη συλλογή μικροοργανισμών που βρίσκονται στο στομάχι μας και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον έλεγχο διάφορων λειτουργιών του οργανισμού. Οι αλλαγές αυτές στο μικροβίωμα, στη συνέχεια, πυροδοτούν τα αυτοάνοσα νοσήματα».
Τόσο η Vinuesa όσο και ο Lee τόνισαν ότι η γενετική προδιάθεση επίσης καθορίζει την εκδήλωση ή μη ενός εκ των πλέον των 100 αυτοάνοσων νοσημάτων που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι εάν δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα γονίδια, μια τέτοια ασθένεια είναι πιθανόν να μην κάνει ποτέ την εμφάνισή της, ακόμα και αν η διατροφή κάποιου στηρίζεται στο fast-food. Από την άλλη θα μπορούσε κάποιος να έχει την γενετική προδιάθεση και η διατροφή του να λειτουργήσει ως προτρεπτικός ή και ανατρεπτικός παράγοντας εκδήλωσης της νόσου.